mašta radi svašta

Dječja soba, mjesto gdje stanuju snovi i nastaju budući genijalci

24.09.2018 u 08:29

Bionic
Reading

Dječju sobu prečesto se zanemaruje. Smatra se prostorom u koji dijete treba ući, napisati zadaću, malo se poigrati i zaspati. No to je daleko, daleko od istine. Prostor koji okružuje dijete, kao što je slučaj i s odraslima, mora biti inspirativan, opuštajući, zanimljiv i jednom riječju - dom. Donosimo pregled pet najboljih, najtrendi i najcool soba koje će zavoljeti svako dijete

Znate li gdje stanuju dječji snovi? Da, baš tako - u dječjoj glavi i u dječjoj sobi. No dok se pametnoj glavici posvećuje puno pažnje (briga, zdrava hrana, zabava, uređivanje, odmor, tjelovježba...), dječju sobu prečesto se zanemaruje. Smatra se prostorom u koji dijete treba ući, napisati zadaću, malo se poigrati i zaspati. No to je daleko, daleko od istine. Prostor koji okružuje dijete, kao što je slučaj i s odraslima, mora biti inspirativan, opuštajući, zanimljiv i jednom riječju - dom. Bez obzira što je to samo jedna od soba u cijelome stanu, svakom djetetu to je utočište, skrivena lokacija na kojoj nastaju snovi i u kojoj žive budući genijalci. Zato od ovoga trenutka pa 'sve do zauvijek' nemojte prestati uređivati i razvijati sobu svojeg potomka. Naravno, s njima. Pri tome se vodite glavnim pravilom - neka soba bude 'hram samopouzdanja' i neka odiše svime što vaše dijete jest i želi biti. Ako nemate ideja, nudimo vam pregled pet najboljih, najtrendi i najcool soba koje će zavoljeti svako dijete te koje će potaknuti samopouzdanje vašeg mališana.

1. Mogu sve što poželim!

Svemir je (pre)često omiljena tema mališanima. Rijetko tko može dokučiti kako izgleda nešto što je beskonačno, koliko je planeta tamo gore, koje zvijezde svijetle, gase li se kad se rode ili kad nestaju... Puno je pitanja, a samo je jedno poznato: svemir je ogroman, šaren i kreativan, baš kao i dječji svijet mašte. Zato njihovu ljubav prema astronomiji, prostranstvima, maštanju, sanjarenju potaknite oslikavanjem zidova. Mogu biti plavi ili samo ukrašeni detaljima (ako je riječ o manjoj sobi). Na strop postavite fluorescentne naljepnice zvijezda i planeta, a možete postaviti i maleni projektor, kakvi se mogu naručiti na internetu. Plavkastom ili neutralnom bojom namještaja, kakve možete pronaći u Primi, zaokružit ćete priču.

No nemojte pretjerivati, i u ovom slučaju manje je više. Ostavite prostora za razvoj jer možda će za šest mjeseci vaš mališan poželjeti i svemirski brod na stropu, a možda poželi da se njegovo plavetnilo s neba preseli pod more. Tada ćete to moći učiniti uz jako malo preinaka.

2. Ništa nije nedostižno

Neustrašivi, divlji, brzi, žestoki... takvi su vam klinci! Ili bi barem voljeli da jesu, ali bilo kako bilo, nemojte ih uvjeravati da to nije istina, potaknite neustrašivost, želju za avanturom, uz, naravno, redovite lekcije o sigurnosti i oprezu. No doma im dopustite da vjeruju kako mogu svladati lava, da je džungla prostor koji mogu pokoriti samo oni, da će jednoga dana izrasti u najjače ljude na svijetu... Kako? Naljepnicom na zidu, zelenkasto-smeđim drvenim namještajem koji će im paziti na zdravlje, ali ih pratiti i u maštarenju. Da kreiranje sobe bude zanimljivije, organizirajte radionicu na kojoj ćete izraditi lijane od konopa, na njih polijepiti lišće od papira, a zidove ukrasiti plišanim majmunčićima i malenim Simbama koje niste željeli baciti, no već dugo vam baš idu na živce.

3. OK je biti tih i svoj

Neka djeca povučena su i više vole svijet knjiga i igrica nego skakutanje na školskom igralištu. Dozvolimo im da budu upravo takvi i za njih stvorimo sobu koja će uz osnovne elemente - ormare, kvalitetne i udobne krevete te radni stol - imati puno polica te dodataka svojstvenih njima. Soba za mališane ovakvog karaktera može biti velika knjižnica iz Harryja Pottera ili, hm, okruženje Minecrafta. Ideja je previše, a odlučite se za onu koja će biti izvediva i vašem će djetetu predstavljati najveću radost. Što se tiče namještaja, birajte neutralne nijanse, a bojom drveta nećete pogriješiti.

4. Mogu postati tko god poželim biti!

Kad narastu, mališani žele biti: likovi iz filmova, likovi iz crtića, poznati sportaši, pjevači, zvijezde, znanstvenici... Što god željeli postati, o tome moraju maštati u svojoj sobici. Ovisno o tome koja je tema i što zanima vaše dijete, izabrat ćete zavjese, tapete, tepihe, rolete. No uvijek imajte na umu da namještaj (bojom) prati priču i da izaberete onaj koji će se kasnije najlakše transformirati u nešto posve drugo. Ovo su neki od sportsko-estradnih-filmskih primjera koji su trenutno u modi.

5. Nemaš omiljenu temu? I to je za ljude

Ponekad djeca ne znaju što žele, ništa im se ne sviđa i ničemu nisu skloni. I to je u redu. Bijela soba s malo ljubičastog ili plavkastog namještaja bit će najbolji izbor ove sezone. Ili samo bijelo? Može i tako. Ovi 'bijeli i neutralni kreativci' svoje ideje izražavat će na drugim mjestima i na druge načine. U sobi će im pasati mir, ravne crte, harmonija, sklad, bjelina i mnoštvo šarenih detalja. Može - prodano!

  • +2
Inspiraciju potražite u Prima namještaju među brojnim maštovitim i zaigranim rješenjima Izvor: Promo fotografije / Autor: Prima PR fotke

Donosimo najdetaljniji vodič za školarce: sve o gadgetima, opremi, prehrani, slobodnom vremenu i ostalim aktivnostima saznajte OVDJE.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Prima namještajem te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.