VIŠE VREMENA, VIŠE ZADOVOLJSTVA

Svaka mama treba ove savjete za pospremanje

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.07.2014 13:18
  • Objavljeno 05.07.2014 u 08:00
igračke djeca pospremanje mama

igračke djeca pospremanje mama

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Kao da čišćenje kuće samo po sebi ne oduzima dovoljno vremena, pospremanje s djecom u kući duplo je teži posao. Ipak, kretivne mame dosjetile su se nekoliko trikova kako spriječiti nered i lakše ga pospremiti

Dječja igra sastavni je dio odrastanja i vrlo je važna za razvoj djeteta. Igrom mališani otkrivaju cijele nove svjetove i puno uče. I većina majki reći će da uživa gledati djecu kako se igraju, ali pospremanje je sasvim druga priča. Evo što možete učiniti po tom pitanju, da ubuduće imate više vremena za obitelj, a savjetuju majke koje imaju iskustvo i dosjetile su se kako si olakšati svakodnevnu borbu s pospremanjem.

Kutak za igru

Organizirajte jedno mjesto u stanu gdje će se nalaziti sve igračke; djeca će prije naučiti da se tamo najbolje igrati i znat će kamo igračke poslije treba vratiti. To posebno vrijedi za crtanje, bojanje ili igranje plastelinom jer je to najteže i pospremiti. Vrijedne ručice rado ostavljaju otiske gdje god stignu pa je dobro napraviti nekakvu vrstu ormarića sa svim kreativnim priborom i pored toga mjesto za igru. I ako su klinci malo veći, uvjetujte da sami sve vrate na mjesto.

Objedi

Ako imate manju djecu, koja još sjede u hranilicama, onda ste upoznati s mukama po hranjenju. Čak se i malo većim mališanima dogodi da hrana završi na podu. Jedna mama dosjetila se kako to najbrže počistiti, jer svaka će vam majka reći da djeca to moraju proći i hrana na podu je neizbježna. Radi se samo o tome kako ćete se organizirati i uštedjeti si vrijeme. Jill Simonian na svom blogu The Fab Mom piše kako je njeno pravilo da se nitko ne smije ustati od stola dok ona ne počisti. Tako sprječava da se hrana razgazi i brzo je gotova s čišćenjem.

Spriječite nered već na ulasku u kuću

Jedna se mama pak na blogu Hi Sugarplum pohvalila kako je na jednostavan način spriječila nered već na ulasku u kuću. U hodniku je za svakog člana obitelji složila kutiju ili vreću na zid. Tamo odmah stavljaju sitne stvari poput kapa ili sunčanih naočala i lakše ih pronalaze kada su na odlasku.

Pametno trošite novac

Svaki klinac rado će u svoju kasicu prasicu staviti nešto novca za sladoled. Klinci zapravo nemaju ništa protiv manjih kućanskih poslova. Tako im, primjerice, možete predložiti da ćete im dati nekoliko kuna ako upare čarape ili prebrišu prašinu u svojoj sobi.

Uštedite vrijeme za čišćenje igračaka

Neke igračke lakše i brže ćete očistiti ako ih operete u perilici posuđa i rublja. Plastične i gumene igračke potrpajte u perilicu posuđa i zavrtite jedan ciklus bez deterdženta ako su djeca mlađa. Plišance i sve krpene igračke najlakše ćete oprati u perilici rublja.

Pretvorite spremanje u igru

Djecu je uvijek teško nagovoriti da se prime posla. Kada im kažete da nakon igre treba pospremiti igračke, radosno raspoloženje odmah splasne. Kako biste si olakšali i sačuvali živce, probajte uključiti glazbu i uz zabavu pospremiti igračke, ali klincima reći da za to imaju vrijeme koliko traju dvije pjesme. Uspiju li i pobijede u tom mini natjecanju, nagradite ih nekom sitnicom, primjerice malo duljim ostankom u parku idući put.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!