KAKO SMO?

Sudjelujte u jednom od najvećih istraživanja o mentalnom zdravlju Hrvata i saznajte kako se snalazite u novoj svakodnevici

30.11.2020 u 16:12

Bionic
Reading

S ciljem otkrivanja kako se Hrvati i Hrvatice osjećaju u ova izazovna vremena te osmišljanja strategije koja uključuje brojne radionice i predavanja, profesorice, asistentice i suradnice s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu osmislile su istraživanje u kojem žele saznati kako smo svi mi. Za to im je potrebna vaša pomoć

Prvi dio istraživanja 'Kako smo? Život u Hrvatskoj u doba korone' o životu u Hrvatskoj u doba koronavirusa pokazalo je kako je jaku razinu depresivnosti imalo 20 posto ispitanika, a njih 18 posto visoku razinu tjeskobe.

Riječ je o jednom od najvećih istraživanja 12 psihologinja s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i jedne sa Zdravstvenog veleučilišta Zagreb, kolokvijalno nazvan 'Covidovih 13'. Provedeno je putem online ankete na više od 3570 osoba u dobi od 18 do 95 godina te 780 učenika osnovnih i srednjih škola, s tim da je istraživanju pristupilo 83 posto žena, odnosno 54 posto djevojčica.

Obzirom da se pandemiji ne vidi kraja, mjera je sve više te sve više ljudi obolijeva i umire od koronavirusa, s Filozofskog fakulteta u Zagrebu odlučili su se na drugi val ovog istraživanja u kojem mogu sudjelovati oni koji još nisu sudjelovali, ali i oni koji su sudjelovali u prvom dijelu.

Rješavanjem ankete pružit će vam se prilika za novi uvid u Vaš život u ovim izvanrednim okolnostima, za analizu izazova s kojima se suočavate i kako se u tome snalazite. Osim toga, nakon što ispunite upitnik i završite s istraživanjem, otvorit će vam se poveznica na tekstove ili predavanja u kojima ćete od stručnjaka dobiti odgovore na pitanja koja su važna za bolje funkcioniranje i veću kvalitetu života.

Na pitanje zašto provode ovo istraživanje, profesorice poručuju: 'Jer znamo koliko je mentalno zdravlje važno! Želimo razumjeti kako se stanovnici Hrvatske nose sa životnim promjenama uzrokovanim pandemijom koronavirusa. To će nam pomoći u planiranju aktivnosti potrebnih za očuvanje i poboljšanje mentalnog zdravlja naših sugrađana'.

Ukoliko želite biti dio istraživanja, pomozite im - ispunite anketu na linku, podijelite je svojim bližnjima, a onda iskoristite ono što vam nude: povratne informacije o vašem mentalnom zdravlju i savjetovanje. Ovo je jedinstvena prilika da besplatno dobijete savjete profesorica i stručnjakinja u svom polju, a zauzvrat vas mole samo malo vašeg vremena.