OD 19. DO 20. TRAVNJA

Što vas ove godine čeka na Zagreb Wine Gourmet Weekendu

22.03.2013 u 11:08

Bionic
Reading

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog prvog izdanja Zagreb Wine Gourmet Weekenda u Gliptoteci HAZU-a i Centru Kaptol, i ovogodišnje izdanje održat će se na istom mjestu 19. i 20 travnja. Otvorenje festivala odvit će se u četvrtak 18. travnja, kada će biti organizirano nekoliko radionica i prigodni večernji zabavni program koji je postao zaštitno obilježje međunarodne vinske i gastronomske manifestacije

Zagreb Wine Gourmet Weekend (ZWGW) se svrstao među najznačajnije regionalne izložbe vina i gastronomije te postao nezaobilazno mjesto za prezentaciju i promociju vina i hrane domaćim i stranim kupcima i medijima, ali i mjesto na kojem se svi zainteresirani mogu informirati o najnovijim međunarodnim trendovima i iskustvima u području vinarstva i gastronomije. Očekuje se da će ove godine biti nadmašena lanjska brojka od 150 izlagača, zbog čega će se dodatno proširiti izlagački dio festivala.

Osim samog izložbenog programa, koncept ZWGW-a sadrži bogat program dodatnih događanja, po čemu je lani festival nadmašio dosadašnje slične priredbe održane u Hrvatskoj, kako po kvaliteti i opsegu programa, tako i po relevantnosti gostiju i predavača. Ni ove godine neće izostati značajna imena svjetske enologije i gastronomije, a popratni programi filmskih projekcija, degustacija, masterclass kušanja i zabavnog večernjeg programa bit će još zanimljiviji i bogatiji.

Ove godine gosti će se moći detaljno upoznati s jednim od najzanimljivijih specijalnih vina, portugalskom madeirom. Ovo mistično vino na više degustacija i sljubljivanja predstavit će Chris Blandy, vlasnik vinarije Blandy's i predstavnik sedme generacije najznačajnije obitelji koja se bavi proizvodnjom madeire. Blandy će na degustaciju donijeti pojedina vina stara gotovo 150 godina. Svoje proizvode na ZWGW-u predstavit će i jedan od najuglednijih talijanskih vinara – Sandro Boscani, vlasnik vinarije Masi. Poznat kao Mr Amarone, zaslužan je za svjetsku slavu tog desertnog vina.

Direktor ZWGW-a Dražen Lazić istaknuo je da ovogodišnjem festivalu prethode brojna događanja koja će Zagreb predstaviti kao gurmansko i vinsko središte: 'Kao svojevrstan uvod u ZWGW, u dogovoru s partnerima pripremili smo različite prezentacije, promotivne akcije i tematske degustacije po brojnim lokacijama u Zagrebu. Cilj nam je kroz cijeli travanj približiti Zagrepčanima svijet vina i vrhunske gastronomije da bi taj mjesec postao mjesec vina i visoke gastronomije.'

Više o chefovima koji će sudjelovati na festivalu rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica za međunarodne odnose ZWGW-a: 'Među domaćim chefovima koji će sudjelovati u programu show cooking ističu se Ana Grgić, glavna kuharica zagrebačkog hotela Esplanade, Marina Gaši iz novigradskog restorana Marina te Priska Thuring i Tomislav Gretić, glavni chefovi rovinjskih hotela Lone i Monte Mulini. Kao posebni gosti na ZWGW-u predstavit će se Ana Roš, najcjenjenija slovenska kuharica iz ljubljanske Hiše Franko, i Slivia Baracchi, chefica toskanskog hotela i restorana Il Falconiere, nositelja Michelinove zvjezdice.'


I ovogodišnji Zagreb Wine Gourmet Weekend partnerski prati Zagrebačka banka, najveća banka u Hrvatskoj. U Zagrebačkoj banci ističu da ovaj festival vrlo uspješno promovira domaće proizvođače vina i maslinova ulja koje banka kontinuirano pomaže i podržava. Ove godine Zagrebačka banka će, kao aktivan sudionik festivala, poseban naglasak u programu staviti na pripremu vinara i maslinara za ulazak u EU te razmjenu iskustava s europskim kolegama, na čemu banka intenzivno radi.

Kao novi član pokroviteljskoj obitelji festivala pridružilo se i ERGO osiguranje d.d., član ERGO grupe, jedne od najvećih europskih grupacija osiguravatelja.