E-MAIL NAVIKE

Što vaš inbox govori o vama?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.12.2012 11:22
  • Objavljeno 15.12.2012 u 11:22
žena sreća računalo

žena sreća računalo

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: tinkstock

Koji bi upravo sada bio broj nepročitanih poruka u vašem inboxu? Je li taj broj, primjerice, 3.487 ili samo jedna poruka i što to govori o vama? Provjerite jeste li e-mail nihilist, kolekcionar, vojnik, higijeničar ili nostalgičar

Što vaš inbox govori o vama, pokušao je istražiti časopis The New Yorker u članku naslovljenom 'Zero Dark Inbox'. Ideja je da dolaznu poštu tretirate kao precizan popis zadataka te da nikada ne čuvate u inboxu nepročitane mailove. Takvu metodu zagovara Merlin Mann, autor menadžmentske metode Getting Things Done. Ukratko, e-mail je digitalna verzija otvaranja naših pisama (kojih pisama?!) i računa. Neki ih odmah otvaraju i rješavaju probleme, drugi ih stavljaju na stranu i čekaju da im stignu opomene.

Koncept Inbox Zero nije lagan i zahtijeva rad te orijentiranost na detalje. Istodobno, Inbox Zero je i obrambeni mehanizam, način na koji sudjelujete u komunikaciji tijekom dana, jer neke teme i pitanja mogu biti lako zaboravljeni ako ih ne rješavate. Što, dakle, broj nepročitanih poruka govori o vama?

E-mail nihilist
(Do 10 nepročitanih e-mailova od ukupno 5.000)
Ako je broj nepročitanih stavki u vašem inboxu od nule do deset, vi ste e-mail nihilist, osoba koja htjela-nehtjela briše poruke pod pretpostavkom da joj nije stalo do pošiljatelja. Takve osobe vole automatski brisati poruke bez čitanja i tjerati ih u cyber svijet bez razmišljanja. Takav makijavelistički pristup imaju i osobe koje vole automatski poništavati pretplate na besmislene servise. Oni odmah odgovaraju na poruke koje će obično sadržati jednu do dvije rečenice.

E-mail kolekcionar

(Nula nepročitanih poruka, ali i nula obrisanih pročitanih poruka)
To znači da imate jako čudan odnos prema mailovima. Ne smijete imati nepročitane poruke jer vas to izluđuje, a istodobno niste u stanju nijednu izbrisati. Vjerojatno imate preko 10.000 poruka koje niste obrisali. Možda ćete ubrzo morati kupiti još prostora na svom računu.

E-mail nostalgičar
Pročitate sve. Ponekad obrišete, nikad ne arhivirate. Svako malo ste oplahnuti velikim valom poruka. Kad ih jednom krenete brisati, to je kao nostalgična šetnja kroz vašu prošlost. Zapravo, ma kako poruke bile besmislene, volite čuvati mailove kao mali spomenar.

E-mail ignorant
Imate li u inboxu više od 20.000 nepročitanih poruka, onda ste skloni od svega okretati glavu. Vjerojatno ste isključili brojač nepročitanih da biste se bolje osjećali.

E-mail vojnik
(Uvijek imate nula nepročitanih poruka od manje od 1.000 u inboxu)
Vi ste disciplinirana osoba koju redovito čišćenje inboxa veseli i čini sretnom. Ipak, nerado brišete poruke i to vam pričinjava neugodu. Čuvate samo mailove koji stižu od stvarnih ljudi.

E-mail higijeničar
(1 nepročitana poruka od 50 u inboxu)
Ne volite nered i smeće u stvarnom životu, pa vas to užasava i u vašem inboxu. Brišete gotovo sve, osim ako ne postoji velika šansa da će vam taj mail jednom zatrebati. Takve poruke arhivirate. 50 mailova koje imate u inboxu obično su jako važne informacije ili događaji koji će se uskoro dogoditi (putovanja, vjenčanja, planovi s prijateljima, podsjetnik da morate kupiti božićne poklone).

Ljubitelj e-mail kaosa
(Više tisuća nepročitanih od više desetaka tisuća mailova)
Pred vama je puno nepročitanih mailova, ali vas to ne smeta. Pokušavali ste brisati poruke i sređivati inbox, ali sad ste se već pomirili s tim da to nikad nećete napraviti. Mailovi teku pored vas poput rijeke.

Razumno organiziran
(Nula nepročitanih od pet tisuća mailova)
Pokušavate svoj inbox odražavati urednim što je više moguće, pažljivo brišete beskorisne stvari i odgovarate na ono što je potrebno. No vaši privatni mailovi su kaos. Ništa nije nepročitano, jer vas boldani font nepročitanih poruka izluđuje, ali kako ne arhivirate poruke, vaš je cyber život rupa bez dna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!