OVO NISTE OČEKIVALI

Što vam nitko nije rekao o odgoju djevojčica

14.06.2013 u 11:22

Bionic
Reading

Budući da ste kao mama dobili žensko dijete, mislili ste da će vam biti lako uhvatiti zajednički ritam, ali vaša mala djevojčica u svojim malim rukavićima skriva pokoje iznenađenje. Pripremite se na barem nekoliko njih

Čak i ako ste oduvijek željeli kćerkicu, iskustvo može biti sasvim drukčije od onoga što ste zamišljali. Ako ste kao mama sanjali o zajedničkoj spa pedikuri, fensi čajankama i stilski usklađenim stajlinzima, hm, budite spremni na obrate. Evo koje:

Mala je luda za rozom bojom i barbikama

Čak i ako ste učinili sve kako biste stvorili neutralan prostor za igru u kojem ima i kamiona, vlakova i sličnih igračaka, nemojte biti iznenađeni ako vaša mala djevojčica ipak razvije strast prema princezama, barbikama i rozim balerina-kompletićima. Bez obzira koliko ste se trudili boriti protiv stereotipa, marketing uglavnom čini svoje.

Posuđuje vaše štikle, nakit, torbice
Njezina želja za posuđivanjem vaših štiklica, nakita i torbica, pa i više od toga, počet će čim počne hodati i govoriti. Kad poviče 'Idemo u grad na kavu' obuvena u vaše novogodišnje štikle, (koje vi baš i ne nosite u grad u pol bijelog dana), ne uzrujavajte se. Jer, uskoro će ih htjeti posuditi 'za ozbiljno'.

Ona je 'tatina djevojčica'
Čak i ako niste ljubomorni tip, teško je ne osjetiti patnju zbog male zavisti kad shvatite da više niste jedina žena u životu svog supruga. Cijenit ćete njihovu duboku povezanost i uživanje u njihovim igrama i tajnama tata-kći, ali ponekad vam se neće svidjeti ako ispadnete iz tog kruga. Pogotovo ako prvo potrči tati kad padne ili kad se rastuži.

Zvuči točno kao vi
'Ne govori mi tim tonom', viče na svog ružičastog zeca. Mrki medvjed, Bambi i mekana žirafa imat će isti tretman. Ona će upravljati igračkama kroz bezbroj upozorenja i vi ćete se pitati otkud joj taj smisao za odmjeravanje snaga.

Sve počinje (pre)rano
Naravno, sva djeca su različita, ali djevojčice prije nego dječake iste dobi 'pogađaju' glavne razvojne prekretnice. One izgovaraju rečenice dok njezini prijatelji dječaci jedva frfljaju koju suvislu riječ. Prevrće, sjedi, šalje poljupce, plješće – sve prije vršnjaka dječaka. Ali nemojte se previše naslađivati, to se na kraju gotovo uvijek izjednači.

Ona već radi 'seksi poze'
Izvija se poput trbušne plesačice dok pleše, ili se jednostavno samo pokazuje u novom kupaćem kostimu – izbaci bok na kojem joj počiva ruka, a glavu zabaci unatrag. Bit će dvostruko strašnije kad shvatite da ispred vas stoji minijaturni Victoria's Secretov model. Radili ste prekovremeno kako biste je zaštitili od zvjezdanih klinaca iz časopisa i TV-a, a sada ste izbezumljeni jer nemate pojma gdje je naučila te poze? Eh, da.

Izdužila se – neprimjetno

Jednog dana zagrist ćete u njezine mekane dječje 'zalivene' nožice, ali naići ćete na otpor. Ona ima duge, jake noge. Zbogom bedrima za grickanje, to su dani prošlosti. Ona je sposobna da se u hodu mjeri s vama.

'Obući ću jedino haljinu'
O tome su vam pričali drugi roditelji, ali ste mislili da vašu djevojčicu to neće ozbiljnije obuzeti. Ali negdje u dobi od oko tri godine, ona će već imati svoje ideje o tome što želi nositi - to ne mora biti čisto, niti u trendu, niti u skladu s vremenskim uvjetima, čak niti s nekim okvirima pristojnosti. I baš kad ste se riješili haljina, njezina sklonost može se fokusirati na neku drugu zanimljivu stvar (leopard-print, bikini top preko pulovera)...

Skuplja ama baš sve
Špangice za kosu, cvjetne latice, čepove, stakalca, gumbe, mrtve bube – ona skuplja sve, i tako unedogled. Ako još ima mjesta u torbici, ona se nikada neće umoriti od skupljanja. Eksperti će sada reći da je to zaostatak evolucijskog procesa, iz doba kada su žene bile skupljačice korijenja, te da si ne mogu si pomoći (tako će njezin mali brat vjerojatno naginjati borbi protiv imaginarnih zvijeri). Nadamo se samo da ćete pronaći bejbi mrkvice prije nego što ih uhvati plava plijesan.

Stalno se borite s njezinom kosom
Njezinu kosu treba podšišati. Ona to ne želi. Treba je skupiti, ona želi raspuštenu. Treba je počešljati. Ona ne vidi to gnijezdo na glavi. Trčite za njom kako biste je raščešljali, ona uzme četku i kaže da može i sama. Ukratko – rat s kosom će trajati sve dok ne shvatite da je to samo kosa i odlučite se na predaju.

Rođena je (ženska) manipulatorica
Mame s djecom oba spola tvrde da njihove drage kćeri kao da od rođenja znaju kako na račun izgleda i slatkog izraza mogu postići sve što žele. Takva će biti i vaša? Apsolutno. Djeluje li? Nerado ćete i sami priznati, ali... ponekad se to radi, da.

Mame dječaka vam zavide
Kada ste s mamama dječaka, pitat ćete se jesu li potajno ljubomorne što imate djevojčicu, a bliske prijateljice možda će vam to i priznati. Ne vide one svaki dan kako mala noktima traži gliste i ruke briše u haljinicu. K tome, nju će već drmati hormoni dok će dečki još biti zaigrani i voziti autiće po pijesku…