KAD NESTANE STRASTI

Što učiniti kad u braku nema seksa?

03.01.2013 u 08:31

Bionic
Reading

Seks nije najvažnija stvar u vezi, ali ako ga nema, onda postaje najveći problem između dvoje ljudi. Što učiniti kada to postane problem? Jednostavnog odgovora nema, ali možda vam mogu pomoći savjeti svjetski poznate seksualne terapeutkinje

Kako pokazuju istraživanja posljednjih godina, sve je više brakova i dugih veza u kojima nema seksa. Iako je uvriježeno vjerovanje da su žene te koje odbijaju seks, ipak se pokazuje da je situacija zapravo suprotna. Naime, kad nema seksa u braku,

'ne' najčešće dolazi upravo od muškaraca.

Što činiti s takvim brakom? Treba li zbog nedostatka seksa zatražiti razvod ili prekinuti dugu vezu? Na ova prilično jednostavna pitanja, nema jednostavnog odgovora. 'Ostanak ili izlazak iz braka u kojemu nema seksa ovisi i o drugim stvarima u vezi, ali i o tome koliko je uopće nekim ljudima seks važan. Treba dobro promotriti i razloge zbog kojih nema seksa, ali i vremensko razdoblje bez seksa. Primjerice, ako nema seksa pet mjeseci, to može značiti da jednoga od partnera muče neki problemi, ali ako seksa nema već tri godine, onda je situacija ozbiljnija', pojašnjava svjetski poznata seksualna terapeutkinja i spisateljica Tracy Cox.

Izostaje li seks zato što vam se više ne sviđa partner?
Ovo se najčešće događa u vezama i brakovima u kojima je zajedništvo nastalo na nekim drugim temeljima poput dobre osobnosti partnera, ali bez 'prave' seksualne kemije.

Kako objašnjava Tracy Cox, i u takvim vezama na početku ima seksa, jer se najčešće partnerica uvjeri da je taj muškarac jako dobar 'materijal' za duge staze te da ga treba prihvatiti i voljeti. No vrijeme nosi svoje i žena se odjednom nađe u situaciji da joj partner više nije seksualno privlačan. Rezultat je – brak ili veza bez seksa. 'Ako nema seksualne privlačnosti, veza neće opstati. Nemojte me krivo shvatiti, važno je da se ljudi povežu na svim razinama, ali seksualna kemija jedna je od ključnih', ističe Tracy Cox te dodaje da ne treba ulaziti u ozbiljne veze ako taj element nije dovoljno jako izražen odmah na početku. Kasnije se definitivno neće razviti.

A što učiniti ako ste zapeli u takvom odnosu? Odluka je, naravno, na vama. Ako mislite da se seksualna privlačnost s vremenom može probuditi, dajte sve od sebe da to napravite. Ako pak ne ide, onda nema smisla biti u odnosu u kojemu postajete sve depresivniji. 'To je znanstveno dokazano. Ako nema seksa, oba partnera postaju s vremenom depresivna, a u konačnici i fizički češće obolijevaju od raznih tegoba', upozorava poznata seksualna terapeutkinja.



Seks nije najvažnija stvar u braku, ali ako ga nema, onda postaje najveći problem
Na početku je seks bio strastven i čest, a sada ga uopće nema
Ovo je vrlo česta pojava. Prije nego spakirate kovčege za odlazak, provjerite kakva vam je veza izvan spavaće sobe. 'Seks se često koristi kao alat za rješavanje mnogih stvari. Žena ga odbija jer se ljuti na muškarca ili mu time želi nešto dokazati. Muškarac odustaje od seksa jer ne može podnijeti način na koji žena manipulira seksom. Stvara se začarani krug iz kojega je onda teško izaći', navodi Tracy Cox.

Što učiniti? Razgovarajte! Vrijeme je da sjednete i jedno drugomu sve kažete u lice, naravno, na ljudski prihvatljiv način. Izvadite sve probleme ispod tepiha i pokušajte ih riješiti bez seksa. Kad se jednom suočite sa svim, postoji velika vjerojatnost da će se svi aspekti vaše veze razriješiti. Ovakve veze imaju najviše šanse za uspjeh i ponovno buđenje seksualnih aktivnosti stoga nemojte lako odustati i dajte sve od sebe. Ako baš ništa ne pomaže ili jedan od partnera nema zapravo ozbiljnu namjeru riješiti nakupljene probleme, onda je prekid, nažalost, jedino moguće rješenje.

Postoje zaista mnogi razlozi zbog kojih seks u braku nestane. 'Što god da je, s tim se treba suočiti. Seks nije najvažnija stvar u braku, ali ako ga nema, onda postaje najveći problem. Nedostatak seksa u dugoj vezi ili braku donosi brojne psihološke probleme i narušava samopouzdanje. Rezultat su dvije nesretne osobe. Uvijek savjetujem da se problemi prvo pokušaju razriješiti. Razgovorom, pa čak i stručnom pomoći, ako su problemi psihološke naravi, ali i posjetom liječniku ako je stvar fizičke prirode. Ako uočite da uistinu ništa ne pomaže i da dugo stojite na istom mjestu, napustite taj brak ili vezu, jer život je samo jedan i nemojte si dopustiti da ga živite nesretni', poručuje Tracy Cox.