VRIJEME JE DA NAUČITE

Što trebate znati o ljubavi i seksu do četrdesete

23.02.2012 u 07:14

Bionic
Reading

Ljubav je izbor, žudnja je nepouzdana, žrtvujte se i svađajte se… milijun je savjeta koje vam može dati osoba koja je prešla četrdesetu. Ako smo dotad bili učenici, u toj dobi postajemo instruktori

U seriji tekstova o shvaćanjima ljubavi u različitim desetljećima života, u kojima svaki put druga autorica iznosi spoznaje koje iskustvo godina donosi o muško-ženskim odnosima, temu 'ljubav u četrdesetima' Huffington Post povjerio je redateljici Michelle Cacciatore koja otkriva da joj se zapravo sviđa starjeti. 'Iako mi koljena odnedavna malo škripe i moj je osmijeh uokviren nepoželjnim zagradama (borama), osjećam se samouvjereno i dobro. I dalje sam zaljubljena u čovjeka s kojim sam gotovo dvanaest godina. Čudno, zar ne? Ian i ja sreli smo se kad smo bili tinejdžeri, bili smo prijatelji s dvadeset i nešto, na ulasku u tridesete smo se vjenčali, još uvijek smo prilično sretni u četrdesetima. Prošlih smo godina gledali raspade mnogih brakova. Ne mislim da smo išta radili bolje od ostalih. Zapravo, mislim da smo imali puno sreće. I na zajedničkom putu znali smo učiti kako da ustrajemo u ljubavi.'

A evo što biste o ljubavi i seksu trebali znati u četrdesetima:

Ponekad ljubav nije osjećanje, nego izbor
Žudnja nije nešto što pomaže. To je nemiran osjećaj koji grije dušu i daje uzbuđenje, ali istodobno i pustoši. Zato se morate neprekidno truditi oko ljubavi. Od toga da spremite partneru kavu kad ujutro žuri da ne zakasni do zatvaranja očiju pred činjenicom da koketira sa zgodnom curom. Trudite se oko ljubavi i strast će doći.

Žrtvujte se, ali ne previše

Budite podrška kada vaš/a partner/ica treba slobodnu večer za redovnu tjednu košarku ili pilates. Čak i ako to znači preuzeti svu brigu oko djece na sebe, dajte jedno drugome slobodna popodneva ili večeri u kojima svatko može raditi što god hoće. I svako toliko pokažite da vam je stalo do interesa partnera/ice. Možda vam se ponekad čini da biste radije oprali sve prozore u stanu nego gledali emisiju o automobilima, ali ipak to učinite. Budite spremni na male ustupke. Ali nemojte popuštati kod velikih stvari koje od vas traže veliku žrtvu.

Imajte uzore
Pronađite dobre uzore koji su opstali u dugoj vezi. Parovi koji si opraštaju mane slave uspjehe partnera/ice i zapravo nemaju neku tajnu formulu - jednostavno su okrenuti jedno prema drugome. Važno je osvrnuti se oko sebe i pronaći par kojem biste željeli biti nalik. Dopustite da vas nadahnu, da vam pokažu put.

'Zdrava' količina seksa za par s djecom može strašno varirati
Neka seks bude seksi
Kada ste prepušteni samo svom partneru i sebi, ostaje da se suglasite što vam i koliko treba. 'Zdrava' količina seksa za par s djecom može strašno varirati – od jednom dnevno do jednom u tri mjeseca. No bez obzira koliko mu se često prepuštate, monogamno ili drukčije – važna je kvaliteta. Seks koji je veselje, užitak, strast, koji se ne odrađuje. Valja se potruditi oko toga, neka svaki novi akt bude svečanost.

Svađa je podcijenjena
Znate li koliko su konflikti važni? Puno se prepirite. Zapravo, svađajte se dovoljno da biste shvatili da se ne svađate. Sukobljavajte se da biste shvatili kako je biti ljut kao pas na nekoga u srijedu da biste ga/je ponovo obožavali u petak. Ponekad će vaš partner napraviti stvari koje su STVARNO grozne. Nemojte se pretvarati da je sve u redu. Prigovorite mu i svađajte se. Isto tako, bit će vaših postupaka koji će izluditi ljude oko vas. To je ljudski. Ispričajte se, priznajte grešku. Ali nemojte odstupati kada vjerujete da je važno.

Budite vjerni sebi
Zvuči kao najotrcaniji stereotip. Ali ipak tako istinit. Nema šanse da održite vezu osim ako ste sto posto unutra. Nemojte biti ono što vaš trenutni partner od vas očekuje da budete (ili mislite da očekuje). Ako stalno budete potiskivali ono što ste, nikad se nećete osjećati voljenima. Gradnja veze je dugotrajan proces, od prvog poljupca pa godinama poslije. Ne morate odmah pokazati cijelu svoju nutrinu. Ali nemojte skrivati tko ste. Ne treba vam život u laži.

Budite hrabri, zabavni i plemeniti
U potrazi za idealnim partnerom, umjesto odgovornog, zaposlenog i pametnog, u turbulentnim dvadesetima prednost će imati zabavan, hrabar i plemenit frajer. Ako ste jedni od onih rođenih pod sretnom zvijezdom, postoje šanse da upecate onog koji će objediniti sve te navedene karakteristike. Nekog tko će biti dovoljno hrabar da bi bio iskren. Dovoljno plemenit da ne bi bio previše iskren. Dovoljno duhovit da se puno smijete, iz bilo kojeg razloga.