BLAGDANSKI RECEPTI

Što sve možete pripremiti za uskrsni doručak

28.03.2013 u 07:49

Bionic
Reading

Bez ukusne šunkice, jaja ili pince, Uskrs je gotovo nezamisliv, a ako vam treba malo nadahnuća i inspiracije, evo dva prigodna recepta

Uskrsno jutro vjerojatno ćete poput većine provesti na obiteljskom doručku uz tradicionalna jela poput šunke, kuhanih jaja, pince i malo mladog luka i rotkvica. Ako ste domaćini i zaduženi ste za pripremu trpeze, isprobajte recepte za tradicionalnu pincu i malo drugačiju šunku pripremljenu u vinu.

Pince

Sastojci za male pince prema receptu sa stranica Crochef

1 kg glatkog brašna
80 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
2 vrećice suhog kvasca
½ žličice soli
5 jaja
150 ml jogurta
180 ml sušenih grožđica
30 ml ruma
120 ml šećera u prahu
¼ žličice arome vanilije
1 žlica mlijeka
ekstra djevičansko maslinovo ulje

Priprema

Grožđice treba preliti rumom i ostaviti da se moče. U prosijano brašno dodajte suhi kvasac, šećer, sol, vanilin šećer, 200 ml mlake vode, 70 ml maslinova ulja, jogurt te četiri žumanjka i sve zajedno izradite u jednolično tijesto. Nakon 15-ak minuta miješanja ubacite ocijeđene grožđice i mijesite još dvije minute.

Od dobivenog tijesta oblikujte kuglu, stavite u maslinovim uljem namašćenu zdjelu, prekrijte prozirnom kuhinjskom folijom i stavite u hladnjak da odstoji desetak sati.

Nakon toga tijesto stavite na dasku i dlanovima raširite na debljinu od četiri cm. Okruglim kalupom izrežite oblike tijesta i dlanovima oblikujte okruglice. Posložite ih u namašćenu, pobrašnjenu i papirom za pečenje obloženu vatrostalnu posudu. Prilikom slaganja ostavite dovoljno mjesta između okruglica jer će im se tijekom pečenja udvostručiti volumen. Zatim vrh svake okruglice zarežite u križ, prekrijte krpom i ostavite oko 45 minuta na toplom da se dižu.

Prije pečenja ih premažite umućenim jajetom i pecite na 180°C oko pola sata. Gotove i ohlađene uskršnje pince prelijte glazurom od šećera u prahu, arome vanilije i mlijeka.

Šunka u vinu

Probajte i recept za šunku kuhanu u vinu

Šunka u kruhu tradicionalno je jelo
Sastojci:

dimljena šunka od oko 5 kilograma (sa ili bez kosti)
2 žlice maslaca
pola žlice senfa
četvrtina šalice sitno narezane ljutike
2 do 2,5 dl bijelog vina (neka bude slađe)
3 - 4 grančice timijana
žlica meda
papar i sol

Priprema

Sa šunke skinite kožu te zarežite meso na površini. Stavite je potom u lim za pečenje. Prije nego što je stavite peći, pripremite sok za pečenje. U lonac stavite 1,5 dl vina i prokuhajte sa 5 dl vode. Sok potom izlijte u lim za pečenje. Šunku zajedno sa sokovima pecite oko tri sata na 150 stupnjeva, a s vremena na vrijeme zalijte je sokom od pečenja.

Dok se šunka peče, na tavici rastopite maslac. U njega dodajte ljutiku i timijan. Miješajući pirjajte oko deset minuta. Nakon što maknete s vatre, dodajte preostalo vino i promiješajte. Vratite na vatru i pustite da provre te kuhajte oko pet minuta. Maknite grančice timijana, a ostatak dobro izmiješajte, najbolje u mikseru. Dodajte u to senf, med, papar i sol.

Izvadite šunku iz pećnice i premažite je kašastom smjesom. Vratite je potom u pećnicu i na 180 stupnjeva pecite oko pola sata. Prije serviranja pustite meso da odmori dvadesetak minuta.