TAJNA RECEPTURA

Što se sve krije u maskari

11.04.2011 u 15:36

Bionic
Reading

Svaka kozmetička torbica sadrži bar jednu maskaru koja trepavice čini duljima, ljepšima, tamnijima, gušćima. No malo se raspravlja o tome od čega se točno sastoji maskara, koji su sastojci dobri, a koji nezdravi za naše trepavice

Časopis Wired odlučio je izvući devet najvažnijih sastojaka jedne maskare i upozoriti na njezine prednosti i nedostatke. Osim što maskara sadrži sastojke koji pozitivno utječu na kvalitetu trepavica, ima i onih za koje je možda i bolje da ne znamo da se nalaze u maloj crnoj bočici.

Mnogo sastojaka podređeno je davanju sjaja, produljenju i zgušnjavanju trepavica. Ipak, neki poput željezovog (III) oksida ne zvuče nimalo primamljivo, dapače, gotovo opasno. Bizmutov oksiklorid ima čudna magnetska svojstva, kako navodi Wired, a zadužen je za sjaj trepavica. No nekada su kružile glasine kako je taj učinak proizvodio guanin, zbog kojega su nastale glasine da se u maskari nekada nalazio i izmet šišmiša. Ipak, razloga za brigu nema, maskara će i dalje ostati proizvod najzaslužniji za žensku ljepotu.


Propilen-karbonat Sigurno i ekološki prihvatljivo otapalo drži ostale sastojke zajedno. To je polarna molekula, što znači da svaki njezin kraj ima drukčiji električni naboj koji privlači i odbija različite materijale.

Bizmutov oksiklorid Još jedan pigment s čudnim magnetskim svojstvima. Zahvaljujući varijacijama u sloju oksida, ovaj spoj stvara biserni sjaj koji se vidi na svakoj trepavici. Takav učinak nekada je proizvodio guanin, koji je vjerojatno krivac za glasine o izmetu šišmiša u maskari.

Parafin i karnaubin vosak Parafin dolazi iz rafinerija, a karnauba iz brazilskih prašuma, a oboje nose razne pigmente i umjetno produljuju i zgušnjavanju trepavice.

Pantenol Suhe i krhke trepavice mogu se otkinuti, a da bi narasle, potrebno im je devet mjeseci. Svi se slažu da pantenol može obnoviti i hidratizirati trepavice, budući da je pantenol preteča vitamina B5 zbog kojega su one manje osjetljive i lomljive.

Trietanolamin Ova tvar služi za obujam. Emulgator je i smanjuje površinsku napetost maskare. Zbog navedenoga sastojka maskara se priljubljuje uz četku i trepavice.

Amonijak-akrilati kopolimera Za ovaj sastojak piše da 'gotovo nije iritirao' kada su ga testirali na zjenicama živih zečeva. Ovaj emulgator i raspršivač pigmenta daje lijep sjajni premaz trepavicama i povećava fleksibilnost pod teretom željezova oksida.

Željezov (III) oksid Kad idete na magnetsku rezonancu, nemojte staviti maskaru! U njoj je toliko ovog tamnog, crnog metalik-pigmenta (čak 10 posto od težine) da njegova feromagnetska svojstva mogu utjecati na sliku, stvarajući mrlju na mjestu vašeg oka koju liječnik može protumačiti kao melanom.

Dikrom-trioksid Tamnozeleni pigment s neobičnim paramagnetskim učinkom poput Cr02, premaza za magnetofonske trake. Otporan je na toplinu, svjetlost i kemikalije, a ove tvari teoretski mogu biti formulirane tako da vaše trepavice reflektiraju infracrveno svjetlo - baš kao najbolja vojna kamuflaža.

Disteardimonium hektorit Ova je molekula kao lignja s tijelom sastavljenim od dušika i ticalima od masnog alkohola. Hektorit, puderasta vulkanska glina, oblaže trepavice i daje ima teret i pozitivan naboj. Molekule se drže za trepavice i čine ih debljima.