DOBRO PROUČITE

Što se doista nalazi u vašem spreju protiv komaraca?

23.08.2013 u 11:18

Bionic
Reading

Ugrize raznih insekata tijekom ljeta gotovo je nemoguće izbjeći, no činjenica je kako je vrlo važno izbjeći ugrize od komaraca i krpelja koji mogu biti prijenosnici opasnih bolesti, uključujući groznicu Zapadnog Nila i Lyme boreliozu. Koju zaštitu je najbolje koristiti i što se točno nalazi u vašem repelentnom spreju?

'Najučinkovitiji način da izbjegnete bolesti poput groznice Zapadnog Nila je da spriječite ubode komaraca. Repelenti koji sadrže DEET, pikaridin, IR3535 i malo ulja limunskog eukaliptusa osiguravaju dugotrajnije zaštitu', navodi CDC u svojim smjernicama po pitanju zaštite od insekata, a prenosi Huffington Post

Ranije ovog ljeta, organizacija potrošača Environmental Working Group objavila je rezultate istraživanja o sprejevima koji štite od insekata čiji je cilj bio otkriti koji proizvodi su najsigurniji. 'Loša vijest: ne postoji potpuno siguran način da se zaštitite od ugriza insekata. Svi repelenti imaju prednosti i mane. Dobra vijest: neki od repelenata su učinkoviti i relativno niskog udjela toksičnosti, pod uvjetom da se pridržava mjera opreza prilikom korištenja, osobito se to odnosi na djecu.'

DEET
Najčešća i najefektnija kemikalija za tjeranje kukaca. Američka neprofitabilna organizacija Environmental Working Group (EWG) otkrila je kako je sintetski repelent DEET učinkovit kod velikog broja kukaca prenositelja bolesti, komaraca, krpelja i drugih. Znanstvenici tvrde da je DEET u potpunosti siguran, koristi se već 40 godina i zabilježeno je svega nekoliko slučajeva hospitalizacije - uglavnom zbog prekomjernog korištenja. Pedijatri i toksikolozi drže da su repelenti s niskim udjelom DEET-a (do 10 posto) sigurni za primjenu kod djece već od dvije godine starosti. EWG preporučuje kod odraslih osoba korištenje repelenta s DEET-om u koncentraciji manjoj od 30 posto.

Pikaridin
Odobren od strane Svjetske zdravstvene organizacije, sintetski repelent Pikaridin je jednako učinkovit kao i DEET, no nije toliko sklon iritiranju kože i očiju. Emitira vrlo jak miris, a pikaridin je dokazano jednako učinkovit i siguran kao i DEET te je vrlo ugodan za uporabu jer ne ostavlja nikakav miris niti masne tragove na koži. Dvadesetpostotna koncentracija od komaraca i buba štiti od osam do 14 sati, dok desetpostotna koncentracija štiti od tri i pol do osam sati.

Ulje limunskog eukaliptusa
Limunski eukaliptus (Eucalyptus citriodora) sadrži eterično ulje koje učinkovito odbija komarce zahvaljujući aktivnom spoju p-mentan-3,8-diol (PMD), koji je učinkovitiji od većine sintetskih repelenata. Velik nedostatak mu je odbojan miris. Ovakav repelent mogao bi sadržavati 30 posto ulja limunskog eukaliptusa te 20 posto PMD-a. Ta koncentracija mogla bi biti učinkovita poput DEET-a, iako je vrijeme zaštite ipak nešto kraće.

IR3535
IR3535 po IUPAC klasifikaciji je ethyl 3-[acetyl(butyl)amino]propanoate te je strukturalno sličan aminokiselini alaninu i na tržištu Europe je prisutan već 30 godina. Koristi se kao repelent protiv komaraca, krpelja i muha, u postotku 7,5-20 posto. Općenito je siguran za upotrebu i nema znatnih štetnih učinaka primijenjen topikalno, inhalacijom, čak i ako se proguta. Pruža zaštitu u vremenskom periodu od 2,7 do četiri sata. Istraživanja su pokazala kako je IR3535 jednako učinkovit kao i DEET po pitanju zaštite od komaraca Culex, nositelja virusa groznice Zapadnog Nila te krpelja koji prenose Lyme boreliozu. Studije su pak pokazale kako je IR3535 nešto manje učinkovit, u usporedni s DEET-om, po pitanju zaštite od azijskih tigrastih komaraca koji mogu prenijeti žutu groznicu, tropsku groznicu i encefalitis.

Što ako vaš repelent nije sprej?
Odjeća tretirana permetrinom
Iako zvuči primamljivo jer se ne nanosi direktno na kožu, smatra se kako su insekticidi više toksični nego aktivni sastojci u spreju.

Repelente svijeće
Osim što nisu učinkovite, ove svijeće mogu biti vrlo loše za dišne putove.

Što je opasnije: ugrizi kukaca ili repelenti?
Virus Zapadnog Nila

Broj oboljelih: 5.674 u 2012. godini
Broj umrlih: 286 u 2012. godini
Lyme borelioza
Broj oboljelih: 24.364 u 2011. godini
Broj umrlih: 114 u razdoblju između 1999. i 2003. godine

Izloženost kože DEET-u
Bolesti: napadaji s trzajima i grčenjem mišića javljaju se kod jednog od 100 milijuna korisnika repelenta, iako EPA poručuje kako nije moguće utvrditi da je DEET tome uzrok.
Broj umrlih: 8 u razdoblju od 1961. i 2002. godine.