ZAŠTITA OD SUNCA

Što odabrati - rolete ili žaluzine?

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pri odabiru najboljeg elementa zaštite od sunca svakako treba u obzir uzeti više faktora: cijenu, izgled te toplinske efekte koji nastaju korištenjem pojedinih elemenata

Žaluzine i rolete su najčešći načini zaštite od sunca i općenito zamračivanja prostora. Dok se rolete smatraju elementom stambene arhitekture, žaluzine se češće postavljaju u poslovnim prostorima, iako u praksi nema pravila. Rolete svojom postavom s vanjske strane prozora osiguravaju zračni sloj i cirkulaciju zraka s vanjske strane - što znači da će biti ostvaren maksimalan efekt u smislu toplinske zaštite, pa će i unutrašnji prostor biti puno ugodniji za boravak.

Osim toga, rolete osiguravaju i zvučnu izolaciju prostora u određenoj količini. Prednost roleta je i u mogućnosti električnog daljinskog upravljanja, što značajno podiže standard (ali i ulaganje), te mogućnost potpunog zamračenja prostora. Oblik kutija za roletu je različit, a prema vrsti ugradnje mogu biti unutarnje, vanjske i podžbukne. Danas se sve češće koriste podžbukne, jer nemaju velik utjecaj na izgled fasade te izgledaju jednostavnije i modernije. Vanjske rolete se najčešće izrađuju od PVC-a ili aluminija, a u obje izvedbe su praktične za održavanje.

Žaluzine mogu biti vanjske i unutarnje, a izrađuju se od aluminija. Prednost žaluzina je laka montaža i demontaža, jednostavno rukovanje, mogućnost kombiniranja velikog broja boja te relativno niska cijena. Ne mogu prostor potpuno zamračiti niti pružiti zaštitu od zvuka. Vanjske žaluzine sve su češći element arhitekture, jer osim funkcionalne zaštite od sunca i dobrog prozračivanja, stvaraju i moderne minimalističke efekte na pročeljima objekata.

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Upotrebom unutarnjih žaluzina lako je regulirati količinu svjetla u prostoru, ali njihovo korištenje neće značajnije spriječiti toplinske utjecaje. Unutarnje žaluzine praktično je koristiti i za prizemne prostoregdje se želi u određeno doba dana stvoriti vizualna barijera prema vanjskom prostoru ili se u unutrašnjim prostorima žele stvarati takve barijere, a pri tome se ne želi koristiti zastor.

Vrlo je važno uskladiti boje žaluzina i roleta s ostalim elementima u prostoru. Pri odabiru roleta treba voditi računa o vanjskom izgledu objekta, ali i unutrašnjosti. Upotreba tamnih boja može stvoriti predominantan izražaj na fasadi i time umanjiti vrijednost ostalih elemenata. I u unutrašnjem prostoru treba paziti na odabir tamnih roleta, jer će prostor osim zasjenjenja postati dodatno mračan i time stvoriti neugodan efekt zatvorenosti.

Svijetle boje su manje izražajne u prostoru, kako vanjskom, tako i unutarnjem, što je kvalitetnija opcija. Rolete trebaju biti element koji se neće značajnije primjećivati u prostoru, jer je puno drugih elemenata koji trebaju preuzeti dominaciju. Odabir vanjskih žaluzina također je ovisan o fasadi, pa i tu treba birati umjerenije boje. Otporne su na vremenske utjecaje i jednostavna je regulacija zasjenjenja. Unutarnja žaluzina je isključivo ovisna o unutarnjem prostoru.

Ipak, treba voditi računa da se ne odabire boja koja će se izrazito sukobljavati s bojom fasade. Poželjno je i u ovoj situaciji birati svjetlije boje ili srebrnu, jer će biti nenametljive u prostoru. Značajnije naglašavanje bojom je dobro kada se radi o odnosima u unutarnjim prostorima, pa se mogu kombinirati i jače boje, koje imaju veze s uređenjem interijera.

Pravilnim održavanjem i kvalitetnom montažom žaluzine i rolete će ostvariti svoju primarnu funkciju, a konačni odabir će ovisiti o sklonostima pojedinaca i cijeni.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi