NAJČEŠĆE POGREŠKE

Što narušava vaš dobar san?

20.03.2012 u 15:22

Bionic
Reading

Kvalitetan san, osim što utječe na naše zdravlje, ostavlja posljedice i na našem izgledu. Mali broj ljudi spava osam sati na noć kao što to preporučuju stručnjaci

Magazin Allure donosi 13 najčešćih pogrešaka koje činimo prije spavanja, a koje narušavaju kvalitetu našeg sna:

1. Gledanje TV-a prije spavanja ili surfanje internetom
Iako gledajući TV ili pregledavajući novosti na Facebooku nismo previše mentalno angažirani, lažno svjetlo koje dopire do našeg mozga obmanjuje ga i upućuje ga na to da još nije vrijeme za spavanje. Stručnjaci kao aktivnost prije spavanja najčešće preporučuju seks.

2. Gledanje na sat
Ako ne možemo zaspati ili se probudimo tijekom noći, najčešće pogledamo na sat da vidimo koliko nam je još vremena ostalo za spavanje. “Računanje vremena” povećava anksioznost i nervozu pa je budilicu najbolje staviti negdje izvan dosega. Osim što tijekom noći nećete znati koliko je sati a da ne ustanete iz kreveta, ova ideja je dobra i zbog buđenja jer nećete moći bezbrižno isključiti alarm i okrenuti se na drugu stranu.

3. Razgovaranje na mobitel

Još jedna loša navika prije spavanje jesu telefonski razgovori. Nedavna istraživanja pokazuju da ispitanici koji češće prakticiraju kasne noće razgovore teže postižu tvrdu fazu sna te ona kod njih slabije djeluje.

4. Spavanje u toploj prostoriji
Probudit ćete se mnogo odmorniji ako je temperatura u sobi niža jer ćete lakše postići fazu tvrdog sna.

5. Ostavljanje upaljenog svjetla
Svjetlo noćne lampice, laptopa ili mobitela može poremetiti količinu melatonina u organizmu, hormona koji regulira ciklus sna.

6. Kofein
Poznato je da ispijanje napitaka koji sadrže kofein, poput kave, coca-cole i čaja, može prouzročiti nesanicu. Stručnjaci preporučuju da se ne piju pića koja sadrže kofein najmanje osam sati prije odlaska na spavanje.

Kvalitetan san, osim što utječe na naše zdravlje, ostavlja posljedice i na našem izgledu
7. Pušenje
Pušenje je još jedan od uzročnika lošeg spavanja. Istraživanja pokazuju da nepušači bolje spavaju i bude se odmorniji. Ako pušite, najbolje bi bilo da zadnju cigaretu popušite najmanje četiri sata prije odlaska na spavanje.

8. Alkohol

Za dobar san potrebno je izbjegavati alkohol. Konzumiranje alkohola prije spavanja rezultirat će nemirnim snom i mnogobrojnim prevrtanjima po krevetu.

9. Pretijesna pidžama

Vjerovali ili ne, zbog pretijesne pidžame možete također loše spavati jer ona može smanjiti razinu melatonina i povisiti tjelesnu temperaturu.

10. Spavanje na trbuhu ili na boku
Dermatolozi poručuju da tragovi na obrazima nastali zbog spavanja na trbuhu ili boku mogu postati trajnima. Da se izbjegne taj problem, najbolje je spavati na leđima.

11. Neskidanje šminke
Skidanje šminke oslobađa kožu nečistoća prikupljenih tijekom dana i sprečava začepljenje pora. Ostavite vlažne maramice za skidanje šminke na noćnom ormariću da ne zaboravite na čišćenje lica.

12. Djelovanje proizvoda protiv bora

Proizvodi protiv bora koji sadrže glicerin ili retinol najbolje djeluju noću zbog blagog porasta tjelesne temperature i apsorpcije sastojaka.

13. Zaziranje od pranja zuba prije spavanja

Velika većina pribojava se odlaska zubaru, no mnogi preskaču pranje i poliranje zuba prije odlaska na spavanje. Posljedica togu mogu biti mnoge bakterije u usnoj šupljini, karijes i loš zadah.