HRANA ZA LJEPOTU

Što jesti u jesen da biste izgledali ljepše?

14.10.2013 u 07:35

Bionic
Reading

Ljeto je iza nas, a vaša koža ostala je suha i osjetljiva od svih onih dana provedenih u suncu. No dolazak jeseni znači dolazak sezonskog voća i povrća koje pomaže elastičnosti kože - a i ukusno je!

Obični krumpir ponekad zamijenite onim slatkim

Tržnice su prepune jesenskog voća i povrća koje nas mami i prekrasnim bojama - svakako ga uvrstite na jelovnik. Imat ćete višestruke koristi – pomoći će vašem zdravlju jer će vas opskrbiti vitaminima tako potrebnima za zimske mjesece, a iznutra će nahraniti i vašu kožu i darovati joj blistavost. Ovo su najvažnije namirnice jeseni:


Bundeva
Nikad dosta preporuka za bundevu, a kad je lijepa koža u pitanju, osobito. Sadrži mnogo vitamina A, čiji je derivat glasoviti retinol koji briše bore. Popravit će vam i tonus kože, zagladiti je, smanjiti pigmentaciju kože. Od pirea možete napraviti i masku, dodavši malo organskog meda, soka limuna i ulja s vitaminom E.

Slatki krumpir
Slatki krumpir dobiva sve više pozornosti među nutricionistima, pripremajte ga ove jeseni! Ima protuupalno djelovanje, kao i anti-ageing svojstva. Nekim laboratorijskim istraživanjima utvrđeno je da povećava staničnu proizvodnju kolagena.

Korjenasto povrće
Nikad dosta hvale za ciklu, korabicu, repu. Pomoći će vam i ako ste na laganoj dijeti, jer sadrže vlakna zbog kojih se duže osjećate siti.

Povrće iz porodice repa stimulira limfni sustav i uklanja toksine iz naših stanica. Pripremite ga kao varivo, sok ili pečeno, kao prilog.

Brusnice
Zaboravite ušećerene ili konzervirane brusnice, najbolje su svježe jer će vam samo tako dati dovoljno nutrijenata. One su antioksidansi i imaju protuupalno djelovanje. A ako baš nikako ne volite kiselkasti okus brusnica, kupujte kozmetičke proizvode koji ih sadrže.

Nar
Ovo voće poboljšat će glatkoću i elastičnostvaše kože te popraviti cjelokupni izgled. Svojim aktivnim sastojcima može pomoći u smanjenju akni, kod oštećenja od sunca, brisati finije bore svojim snažnim antioksidansima koji, nadalje, smanjuju upale kože. Sirov je ukusan, no možete ga dodati svim mogućim slasticama.

Jabuke
Čini se da je o dobrim starim jabukama već sve rečeno, no nikad dosta hvale. Neka uvijek budu na vašem stolu, na oku vama i djeci. Osim sirovih jedite ih i pečene, u kolačima, kompotima.

Mrkva
Mrkvu volimo cijeloga ljeta zbog betakarotena koji štiti kožu od ultraljubičastih zraka koje oštećuju kožu. Napravite li masku od mrkve, odstranit će vam tamne mrlje i osloboditi vas mitesera. Za masku malo prokuhajte mrkvu, napravite pire, dodajte malo meda, maslinova ulja i limuna. Ostavite na licu 15 minuta i isperite.

Prokulice
Prokulice sadže visoke razine kolagena i C vitamina. Time pripomažu elastičnosti kože: koža će vam  izgledati mlađe. Može se pripremati na mnogo načina, nađite neki koji će odgovarati vašem nepcu.

Šljive
Šljive pomiješane s jogurtom i medom u maski poboljšat će elastičnost i popraviti svaku štetu od sunca na vašem licu. Naravno, pojedite koju šljivu usput!

Kruške
Kruške su pune vlakana, što pridonosi sporijem oslobađanju šećera u krvi. A svi znamo što znači šećer: bore i opuštenu kožu. Kruške su, nadalje, bogate vitaminom C, nutrijentom za rast kolagena nužnog za čvrstu kožu.