ZA TOPLIJU ZIMU

Što je potrebno znati o radijatorima?

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Radijatori su jedan od osnovnih ogrjevnih tijela interijera, ali njihov dizajn može uvelike utjecati na opću estetiku prostora. Danas su dostupni u različitim bojama, materijalima i oblicima, no potrebno je prije svega obratiti pozornost na njihovu veličinu i poziciju u prostoru

Radijatori prenose toplinu u prostor zračenjem i konvekcijom. Sastoje se od jedne ili više ogrjevnih ploha, sa šupljim centralnim tijelom, koje ispunjava odgovarajući medij poput vruće vode ili niskotlačne pare. Ovakvi radijatori se koriste u centralnim sustavima grijanja, a kao pojedinačni radijatori, u lokalnim sustavima grijanja, mogu se koristiti oni s punim poprečnim presjekom, koje zagrijavaju električni grijači.

Radijatori se dijele u dvije osnovne grupe, i to prema materijalu od kojih su izrađeni (čelični, aluminijski, lijevano željezni ili od drugih materijala) te prema izvedbi ploha (cijevni, pločasti, člankasti ili u drugim oblicima). Člankasti (ili rebrasti) radijatori sastoje se od međusobno povezanih članaka čiji ukupan broj ovisi o toplinskim potrebama prostora. Pločaste radijatore sačinjavaju ravne, glatke ploče, koje se mogu postaviti u više redova ili se na njih postavljaju konvekcijske lamele za poboljšanje toplinskog učinka.

Pločasti radijatori imaju prednosti poput male dubine i jednostavnog čišćenja. Obično izgledaju ljepše od člankastih radijatora. Naime, spretnim dizajnom skrivene su cijevi polaznog i povratnog vode te ugrađeni ventil. Završni oblik vrlo je jednostavan i elegantan te tako vrlo neutralan u prostoru - za razliku od člankastih radijatora koji imaju vizualno grublju završnu obradu.

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Cijevni radijatori sastoje se od više okomito ili vodoravno postavljenih cijevi, koje su međusobno povezane. Ovaj tip radijatora se najčešće koristi u kupaonicama zbog izgleda, koji se pokazao vrlo praktičnim za sušenje ručnika i ostale tekstilne opreme. Izvode se u različitim dimenzijama, oblicima i bojama tako da se bez problema uklapaju u svaku modernu kupaonicu.

Za čišćenje prašine na rebrima radijatora najbolje je koristiti posebne četke predviđene za tu svrhu, a vanjske površine rebrastih, pločastih i cijevnih radijatora treba održavati blagim sredstvima, koja neće oštetiti njihovu površinu. ako je radijator izrađen od posebnih materijala, koji zahtijevaju specijalno održavanje, to će biti naglašeno u uputama. Naime, dekorativni radijatori ponekad zahtijevaju specijalna sredstva za održavanje, jer se često sastoje od različitih materijala, koji naglašavaju njihovu dekorativnost.

Prije početka sezone grijanja, radijatore je potrebno 'prozračiti' posebnim ključem i tako ispustiti zrak koji ometa njihovo pravilno funkcioniranje. Zrak iz sustava se uspješno uklanja pravilnom montažom radijatora, i to na način da se ostvari pad radijatora od jedan do tri posto u odnosu na mjesto dovoda tople vode. Radijatore, koji se ne koriste redovno treba postaviti na minimalnu temperaturu kako se voda u cijevima ne bi smrznula i kako ne bi došlo do neželjenog pucanja radijatora.

Radijatori se u pravilu postavljaju uz prozore i staklene stijene
, jer su to najkritičnija mjesta prostora zbog pada temperature. Ponekad je zbog specifičnosti zahtjeva teško ispuniti ovo pravilo i tada ih je najbolje postaviti što bliže ovim kritičnim pozicijama. Veličina radijatora se određuje proračunom, koji uzima u obzir sve prostorne parametre kao i debljinu zidova, vrstu fasade, veličinu i tip vrata i prozora, namjenu te temperaturu koja se želi postići u prostoru.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi