VIZUALNI DOŽIVLJAJ

Što izbor boja u domu otkriva o vama

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Boje su sastavni dio naših života. Utječu na ugođaj u prostoru, raspoloženje, otkrivaju mnogo toga o našim osobnostima, a u kromoterapiji se primjenjuju i za liječenje različitih oboljenja. Svijet oko nas čine interesantnijim i dinamičnijim, a različitim kombinacijama i jačinama intenziteta stvaraju određene prostorne odnose koji mogu i zavarati naše vizualne doživljaje
interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Mnogi elementi utječu na atraktivnost prostora, ali jedan od najvažnijih su boje. Njihov odabir ovisit će o ukusu svakog pojedinca, ali će i  otkriti neke od karakternih osobina.

Crvena je najsnažnija boja i odabiru je osobe čvrstog karaktera, željne uzbuđenja i akcije, kao i tople i srdačne osobe. Zelena je omiljena smirenim osobama i ljubiteljima prirode, a često će je odabrati i oni koji teže smanjenju aktivnosti i opuštanju. Ružičasta je najčešće ženska boja, ali se povezuje s osobama koje su sretne, srdačne i pouzdane. Odabir plave boje otkriva staloženu i tihu osobu, ali odabrat će je i oni kojima je dom oaza u užurbanoj svakodnevici. Žuta boja predstavlja otvorenu, pozitivnu i optimističnu osobu, dok se pojedinci koji vole komociju i zadovoljstvo često odlučuju za smeđe tonove. Ljubičasta vas otkriva kao osobu koja teži otmjenosti, visokom položaju i luksuzu. Aktivnost, toplina i širenje pozitivnih vibracija odlike su ljudi koji odabiru narančastu boju, a hrabrost, sofisticiranost i elegancija krase osobe koje uživaju u crnoj. Bijela se povezuje s predanim i iskrenim, a siva s uravnoteženim osobama.

Postoje neka opće prihvaćena pravila o primjeni boja pri uređenju prostora. Za dječje sobe se preporučuju tople boje poput crvene, žute ili narančaste jer privlače pažnju i stimuliraju aktivnost. Hladne boje, poput nijansi plave, zelene i ljubičaste, smiruju i povećavaju koncentraciju pa su preporučljive za spavaće ili radne sobe. Bez obzira na pravila, susrest ćete se s primjerima pojedinaca koji su u prostorima za odmor i rad upotrijebili tople boje jer se upravo u takvoj sredini osjećaju dobro. Poruka je sljedeća: birajte boje koje u vama potiču pozitivno raspoloženje!

Moderni interijeri uglavnom su bazirani na minimalizmu koji je najčešće popraćen i minimalizmom u odabiru boja. Statistike pokazuju da se crna i bijela najčešće primjenjuju pri uređenju interijera. Odmah vam poručujemo – upotrijebite i treću boju! Vaš dvobojni svijet će dobiti novu dimenziju u kojoj će kontrast crno-bijelog imati još jači efekt. Bez obzira koliko ste pristaša umjerenih i neutralnih boja, primjenom kojih ćete jednostavno uskladiti sve elemente uređenja i opreme, igra bojama stvorit će dinamiku i novu dimenziju prostora u kojem živite. Za upuštanje u ovakvu igru potrebno je samo malo hrabrosti, a rezultat će biti više nego zadovoljavajući. Boje su dio naše svakodnevice, pozitivno utječu na psihu i dobro raspoloženje te je preporučljivo poigrati se s njima!

Primjena intenzivnijih nijansi, npr. crvene, žute, ljubičaste, zelene, plave ili neke druge boje, nameće određene odnose u interijeru koji moraju biti usklađeni da bi bili uspješni. Preporučljivo je obojiti jednu vertikalnu plohu prostora ovakvom intenzivnom bojom, npr. dio ili cijeli zid dnevnog boravka na kojem se nalazi TV s komodom i policama. Tako će taj dio postati dominantan dio interijera koji se na određeni način doživljava kao velika slika s kolorističkom pozadinom i uklopljenim elementima namještaja. Detalji poput presvlaka za stolice, jastučića razbacanih na trosjedu ili dekorativnih predmeta mogu biti u istom dominantnom koloritu. Preostali zidovi u prostoru trebali bi biti u nježnim i smirujućim bojama (npr. bež, svijetložuta, svijetlozelena, boja breskve ili bijela).

Optičku korekciju niskog prostora postići ćete bojanjem stropa u svjetliju nijansu od boje zidova. Isto tako, visoki prostor vizualno ćete sniziti primjenom tamnije nijanse stropa od one na zidovima. Uski prostor proširite bojanjem uzdužnih zidova svijetlom bojom, a onih kraćih nešto tamnijom ili intenzivnijom. Na suprotan način ćete korigirati preveliku širinu prostora. Zidove u dijelovima stana orijentiranim prema sjeveru ili s vrlo malo dnevnog svjetla obojite žutom ili nekom drugom toplom bojom da biste stvorili ugođaj sunčeve svjetlosti u njemu.

Unošenjem malih promjena u životni prostor učinit ćete ga interesantnijim i svježijim. Različiti su načini na koje to možete postići, ali jedan od najkvalitetnijih i atraktivnijih bit će osvježenje bojama. Ukus i sklonost određenim bojama bitan su faktor za odabir i stvaranje ugodnog ambijenta. Dakle, uz uvjete koje postavljaju prostorni elementi, suočite se sa svojim ukusom i karakterom, odaberite prave boje i osigurajte ugodan i atraktivan životni prostor.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresuinterijeri@tportal.hr

Više o uređenju interijera možete pronaći nawww.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi