IDEJNO RJEŠENJE

Stilski povežite razdvojene prostore

Bionic
Reading

Ako razdvojene prostore povežete bojama i istim stilskim detaljima, doimat će se vizualno većim i cjelovitijim. Dinamičnim odnosom boja stvorit će se poveznica kroz sve prostore

Poštovani,

Šaljem vam tlocrt kuhinje, blagovaonice i predprostora koje bismo htjeli nekako povezati u cjelinu. Volimo moderan namještaj i svijetle, prirodne boje. Htjeli bismo funkcionalan i ugodan prostor. Posebno nas zanima uređenje predprostora sa stepeništem jer je dosta prostrano.

Zahvaljujemo

Odgovor arhitektice:

Kako biste stvorili toplu atmosferu doma, predlažem da vrlo prostrano predvorje sa stubištem obogatite sjedećom zonom za rad i bibliotekom, kao predprostorom blagovaonice i dnevnog boravka. Na taj će način razdvojeni dnevni boravak, blagovaonica i predprostor postati dio priče o razdvojenim, ali stilski povezanim prostorima. Koristite kombinaciju tamnog i svijetlog drva sa zidovima krem boje. Na stubištu kombinirajte tamne nagazne plohe sa svijetlim čelima, a ispod stubišta smjestite svijetli dvosjed čiju pozadinu obložite tamnim drvom (iveralom) koje prati boju nagazne plohe.

Prostor će postati dinamičan, ali i vrlo elegantan i ugodan te može postati dobar radni kutak, kao i ugodna dobrodošlica svim gostima. Ovu igru boja uvedite i u blagovaonicu koristeći svijetli stol i tamne stolice. Ispod blagovaonskog stola možete smjestiti svijetli tepih da ne bi vizualno smanjivao prostor. Pod neka bude u svijetlom parketu, a vežite ga na tamnu boju podne keramike u kuhinji (u zoni širine 60 cm od ruba elemenata kuhinje) da biste ponovo ostvarili dinamiku.

Tamne neka budu i zidne pločice. Kao kontrast tamnom zidu, kuhinju izvedite u svijetloj boji, u kombinaciji svijetlog drva i boje vanilije. Kuhinja je dovoljno prostrana za funkcionalan smještaj svih uređaja i opreme. Povežite je šankom s blagovaonicom jer prostor pruža mogućnost organiziranja zone za 'brzo jelo'. Nasuprot šanku smjestite element kuhinje koji će imati ukrasne police da bi veza kuhinje i blagovaonice bila dekorativna i kroz same elemente namještaja.

Zidove izvedite u kombinacije tamnije i svjetlije krem boje te ih oplemenite slikama koje obavezno imaju i boje prostora.

Iznad blagovaonskog stola smjestite luster, klasičnog ili modernog dizajna. On mora biti vrlo izražajan, u kombinaciji bakra i stakla. Stropna rasvjeta kuhinje treba biti neutralna da bi luster maksimalno došao do izražaja. Obavezna je i rasvjeta radne plohe kuhinje. Zavjese u kuhinji i blagovaonici mogu biti jednake ili s diskretnom razlikom u dezenu.

Velike staklene stijene koje propuštaju puno svjetla u kombinaciji sa zelenilom stvorit će dodatni efekt ugode.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.