BLISTAVOG SJAJA

Stari srebrni nakit pocrnio je i izgubio sjaj? Pomoću ovih trikova dizajnera izgledat će opet poput novog

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 03.05.2021 21:16
  • Objavljeno 03.05.2021 u 21:16
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Wayne Tippetts / Shutterstock Editorial / Donell Woodson / Getty images / Profimedia

Nakit je oduvijek zabavan za kupnju, nošenje, no ne toliko i za održavanje. Ukoliko pripadate onim damama koje svoj vrijedan nakit s vremena na vrijeme otpreme draguljaru za vraćanje starog sjaja, možda nećete znati odakle početi, pogotovo jer različiti završni slojevi nakita od plemenitih metala zahtijevaju i različite načine poliranja

Kako biste vlastitom nakitu od srebra podarili stari sjaj, postoji nekoliko trikova koji će vam u tome pomoći, a da ga pritom ne oštetite. Svakodnevnim nošenjem srebrni nakit, poput zlatnog, u stanju je poprimiti tamniju boju, a nerijetko se na njemu mogu stvoriti i određene ogrebotine. Sve to dovoljni su razlozi da veću brigu posvetite održavanju svog vrijednog nakita od srebra, a stručnjaci za nakit podijelili su svoje najbolje trikove pomoću kojih ćete postići navedeno.

Koktel sredstva za pranje stakla i vodikovog peroksida

Prema riječima dizajnera nakita, mješavina pola šalice sredstva za čišćenje prozora i vodikovog peroksida nakitu od srebra vratit će stari sjaj. U spomenutu mješavinu odložite nakit na 15 do 20 minuta, a nakupljene nečistoće s njega zatim uklonite čistom i mekom četkicom za zube. Kada ste učinili navedeno, nakit isperite pod hladnom vodom i osušite čistom krpom.

I dok će sredstvo za čišćenje stakla ukloniti nečistoće sa srebrnog nakita, vodikov peroksid to će isto učiniti po pitanju nakupljenih bakterija na istom.

Soda bikarbona i ocat

Dobro je poznato da pojedine namirnice koje imate u kuhinji pomažu u uklanjanju brojnih nečistoća, a kada govorimo o uklanjanju mrlja sa srebrnog nakita, u navedenom pomaže mješavina sode bikarbone i octa.

Pomiješajte pola šalice bijelog octa s dvije žlice sode bikarbone u plitkoj zdjeli, a zatim u nju odložite srebrni nakit i ostavite ga da u mješavini odstoji dva do tri sata. Nakon toga isperite ga toplom vodom i osušite sa čistom krpom.

Pasta za zube

Pocrnjeli srebrni nakit može ponovno izgledati sjajno uz pomoć paste za zube, točnije onih koje su namijenjene izbjeljivanju zubi.

Sve što vam treba je četkica za zube sa mekanim vlaknima uz pomoć koje ćete pastu za zube utrljati u nakit nježnim četkanjem dok mu se ne vrati originalna boja. Posljednji korak u ovoj metodi vraćanja starog sjaja srebrnom nakitu predstavljalo bi uklanjanje paste za zube s toplom vodom i sušenje uz pomoć čiste krpe.

Aluminijska folija

Za potamnjenji srebrni nakit koji jedva prepoznajete, aluminijska folija, soda bikarbona i topla voda čine sjajan trio. Kako ističu dizajneri nakita, potamnjenu srebrninu možete u potpunosti uroniti u ovu otopinu, a izuzetno oskidirani nakit od srebra možda će trebati samo lagano poliranje.

Srebrni nakit držite podalje od klora

Kako ističu brojni dizajneri nakita, uobičajena je zabluda da srerbni nakit zbog puno nođenja često potamni, jer zapravo bi trebalo biti suprotno.

Sterling srebro malo je vrjerojatno da će potamniti nakon dugog nošenja, a jedino kada biste ga zaista trebali odbaciti je prilikom kupanja u bazenima s klorom ili u morskoj vodi. Isto tako dizajneri preporučuju da svoj srebrni nakit čuvate u nepropusnim vrećicama sa zatvaračem jer izloženost kisiku na srebru će, prije ili kasnije, rezultirati mrljama.

Koristite mekanu krpu za poliranje

Krpe od mikrofibre odlična su investicija pri održavanju originalnog izgleda srebrnog nakita. S obzirom na to da s nošenjem ima tendenciju oksidirati, iskoristite moć krpe od mikrofibre prije i poslije svakog nošenja.

Deterdžent za posuđe

Ne postoji bolje rješenje za održavanje izgleda srebrnog nakita od mješavine vode i deterdženta za pranje suđa. U toplu vodu umiješajte nekoliko kapi deterdženta, a zatim umočite meku krpu u otopinu te pomoću nje nježnim pokretima utrljajte mješavinu u srebrni nakit. Kada ste učinili navedeno, isperite otopinu s nakita uz pomoć hladne vode i osušite s mekom krpom.

Mješavina slane vode i sode bikarbone

Pomiješajte jednu žlicu soli, sode bikarbone i deterdženta za pranje suđa u šalici s vrućom vodom i ostavite srebrni nakit da odstoji u ovoj mješavini 10 minuta.

  • +7
  • +4

Trendi nakit

Izvor: Promo fotografije / Autor: H&M

Sredstvo za dezinfekciju ruku

Nije tajna da je sredstvo za dezinfekciju ruku u vrijeme globalne pandemije postao najtraženiji higijenski proizvod, a upravo njime možete savršeno očiti svoj srebrni nakit. Kako ističu dizajneri nakita, upravo ono pomaće u uklanjanju vidljivih mrlja sa sterling srebra tako što ćete ga u maloj količini nanijeti na meku krpu od mikrofibre i zatim lagano utrljati u srebrni nakit koji ćete zatim isprati s vodom.