DOM U TRENDU

Stakleni dijelovi namještaja su in

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ukoliko želite biti u trendu, odabrat ćete elemente namještaja kojima je jedan od osnovnih sastavnih dijelova staklo

Iako su mnogobrojne vrste stakla koje se primjenjuju u izradi namještaja, na prvom mjestu je obično transparentno staklo koje svojom dualnom prirodom - zatvaranja i vizualnog otvaranja - stvara interesantne prostorne forme.

Trendir

Trendir

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Staklo je sve češće dio kuhinjskih elemenata

Vizualno krhko staklo zbog svoje transparentnosti daje lakoću i eleganciju elementima namještaja u kojima se pojavljuje. Osjetljivost stakla se korigira načinima obrade koji mu povećavaju čvrstoću i osiguravaju da se ne raspada u oštre komade prilikom pucanja. Kompaktnost stakla (npr. kaljenog stakla) prilikom pucanja čini ga sigurnim za upotrebu u kućanstvu jer je mogućnost ozljeđivanja svedena na minimum.

Kombinacijom stakla s drvom ili pločastim materijalima nastaju atraktivni komadi namještaja, a pogotovo kada se u ostakljene dijelove integrira rasvjeta. Kontrast, koji stvara vizualni dojam punog i praznog, vrlo je dojmljiv, a konačan efekt ovisi o veličini samog elementa, udjelu stakla, poziciji u prostoru…

Oblikovne mogućnosti, koje se stvaraju kombinacijom stakla s drugim materijalima, neograničene su. Stakleni dijelovi se najčešće postavljaju u više zone elemenata da bi bili zaštićeniji od udaraca, ali i zbog vizualnog dojma koji zahtijeva postavljanje lakših staklenih dijelova na teže, pune elemente. Igrom vertikalnih i horizontalnih smjerova elementi namještaja postaju dinamični.

No stakleni dijelovi se mogu postaviti i u donju zonu elemenata. Iako je neobično to da vizualno lakši elementi budu baza punima, tako se stvara efekt lebdećeg namještaja u prostoru. Elegancija se dodatno naglašava jednobojnim frontama, pogotovo u bijeloj boji visokog sjaja, koja je i dalje vrlo popularna.

Trendir

Trendir

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Stakleni blagovaonski stol za prozračniji ugođaj

Primjena transparentnog stakla učestala je i u kuhinjama. Iako, zbog općeg dojma, takav dizajn kuhinje traži uredno posloženo posuđe iza staklenih fronti, ukupan dojam je vrlo efektan i atraktivan. Praktično rješenje je integriranje staklene vitrine, koja je često sastavni dio blagovaonice, u korpus kuhinje. Masivni kuhinjski otok vizualno olakšajte uvođenjem staklenih dijelova u obliku osvijetljenih malih vitrina. Otok će izgledati vrlo elegantno i dekorativno, a pogotovo kad je prostorno povezan s blagovaonicom i dnevnim boravkom.

Vitrine su obično organizirane kroz vertikalno postavljene police. No ukoliko trebate vitrinu većih dimenzija, podijelite je na pune i transparentne zone i to u horizontalnom smjeru. Na taj se način stvara dopadljiv dizajn koji odskače od klasičnog poimanja vitrine. Ovakvi komadi namještaja su idealni za blagovaonice i dnevne boravke, ali će svojom prisutnošću ukrasiti i komunikacijske zone.

Transparentne staklene police će biti idealne u prostoru koji želite funkcionalno podijeliti, ali ne u potpunosti pregraditi. Polica može biti kompletno izrađena od transparentnog ili obojanog stakla, a poseban efekt se stvara kombinacijom s punim materijalima koji se koriste kao nosiva konstrukcija. Kontrast punih materijala s naglašenom debljinom ploča i tankih transparentnih staklenih polica je dojmljiv i efektan u prostoru.

Trendovsko korištenje stakla popularizira primjenu staklenih blagovaonskih stolova. Konzumna ploha stola može biti okrugla, ovalna, pravokutna ili kvadratna, a noga stola, s obzirom na transparentnost gornje plohe, postaje važan vizualni detalj. Skulpturalno postolje je poželjno da bi stol pretvorilo u umjetnički izložak u prostoru. Takav stol postavite u prostranu blagovaonicu da bi njegova ljepota došla do punog izražaja.

Uz staklene blagovaonske stolove, popularni su i stakleni klupski stolići, sastavni dio svakog dnevnog boravka. Postolje stola treba biti što neobičnije da bi se njegov specifični dizajn istaknuo transparentnošću gornje plohe.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi