NEPOVOLJNA VELJAČA

Spavate li ovih dana lošije?

06.02.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Znanstvenici su otkrili da nam tijekom veljače treba osam minuta više da zaspemo u odnosu na, primjerice, ožujak

Znate li koji je najgori mjesec za dobar i kvalitetan san? Upravo ovaj u kojemu se trenutno nalazimo! Najnovije britansko istraživanje otkriva da veljača loše djeluje na san ljudi – teže zaspu, a i bude se tijekom noći.

Nije točno poznato zašto je to tako, ali znanstvenici vjeruju da je to stoga što su dani kratki i većinom tmurni, u domovima se još uvijek grije, pa je zrak suh i iznimno topao. Već je odavno poznato da pretjerana toplina u sobi nije dobra za spavanje.

Znanstvenici su otkrili da nam tijekom veljače treba osam minuta više da zaspemo u odnosu na, primjerice, ožujak. U veljači tijekom noći provedemo i ukupno 10 minuta budni što je više nego bilo koji drugi mjesec. Zanimljivo je da su ispitanici istaknuli kako im u veljači kronično nedostaje energije, ali svejedno spavanje nije kvalitetno.

Voditelj istraživanja Colin Espie pojašnjava kako je veljača teška jer smo već tjednima izloženi zimskom vremenu, kraćim danima i duljim noćima. Logično je da se onda sve nakupljeno tijekom zime počinje odražavati na čovjeka u veljači.