PETICIJA URODILA PLODOM

Spar ukinuo besplatne plastične vrećice

plasticna vrecica

plasticna vrecica

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Već dugo u Hrvatskoj traje kampanja i potpisivanje peticije protiv korištenja plastičnih vrećica i konačno je trud urodio plodom

Takav hvalevrijedan korak poduzima Spar kao prvi trgovački lanac u Hrvatskoj koji je iz ekoloških razloga s 31. siječnjem ukinuo besplatne plastične vrećice. Kupcima ostaje na izbor da ponesu svoje vrećice ili torbe kada krenu u kupnju, ili da kupe višekratnu vrećicu, kakvu ima i Spar u svojoj ponudi.

Prijatelji životinja i sve ostale udruge koje su sudjelovale u kampanji očekuju da će i ostali trgovački lanci slijediti primjer Spara, koji je pokazao veliku osviještenost ukidanjem besplatnih plastičnih vrećica i pokrenuo ovu ekološku inicijativu koju će znati cijeniti i njegovi kupci.

Stotine tisuća životinja umire svake godine od odbačenih plastičnih vrećica koje zamijene za hranu ili se zapetljaju u njih. Plastične se vrećice raspadaju desetljećima na manje dijelove i u konačnici završavaju kao plastična prašina nepoželjna u okolišu. Svake se godine u svijetu potroši preko 500 milijardi plastičnih vrećica

Recikliranje plastičnih vrećica je neekonomično i teško provedivo. Samo oko 1% vrećica završi na recikliranju. Čak niti znatno povećanje recikliranja plastičnih vrećica ne rješava problem njihove neumjerene proizvodnje zbog koje se troše ogromni resursi i otrovne kemikalije.

Potrebno je vratiti se starim navikama nošenja vlastitih torbi, košara i platnenih vrećica kako bismo zajedno učinili jedan veliki korak unaprijed u očuvanju čitavog okoliša te spasili mnoge životinje od patnje i bolne smrti. Samo ćemo zajedničkim snagama uspjeti smanjiti korištenje plastičnih vrećica i potaknuti korištenje materijala koji štite naš okoliš.

Peticiju za zabranu plastičnih vrećica pokrenula je udruga Prijatelji životinja, uz potporu udruga Centar za kompost, Eko Kvarner, Eko inicijativa, PCAP International, Plavi svijet, Potrošač, Zelena akcija, Zeleni Dalmacije, Zelena Istra, Zeleni Osijek i drugih. Do sada je već više od 20.000 građana iz čitave Hrvatske dalo svoj potpis protiv plastičnih vrećica.

Zabranu distribucije plastičnih vrećica već je donijela kineska vlada. San Francisco i Los Angeles te New Delhi također su donijeli takvu odluku, a slične su odluke donesene i u drugim dijelovima svijeta kao što su Južna Afrika, Irska i Izrael

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!