PREVENTIVNE MJERE

Šokantni podaci o korištenju botoksa

22.05.2013 u 09:02

Bionic
Reading

Mlade cure više nego ikada koriste kozmetičke tretmane koji im služe kao preventivne mjere protiv starenja. Ubrizgavanje botoksa jedna je od njih, a prema studiji ABC Newsa broj žena u toj dobnoj skupini koje koriste botoks porastao je za čak deset posto

Naime, botoks trenutačno paralizira mišiće ispod kože, no tretman u tako ranoj dobi je upitan i pod sumnjom.

Protiv tretmana nema ništa dermatologinjaJeanine Downie iz New Jerseyaiako preferira botoks ubrizgavati samo ženama iznad 30-e. I ona sama ga je počela koristiti tek u ranim tridesetima. Ipak, kaže da ukoliko se botoks ubrizgava tako rano, bore se neće moći razviti. 

No ne dijele svi liječnici njezino mišljenje. Tvrde da takav tretman donosi više štete nego koristi. Predsjednik Britanske asocijacije plastičnih kirurga odbija ubrizgavati botoks ženama mlađima od 30 godina. A zanimljivo je i istraživanje provedeno u Njemačkoj koje je otkrilo kako žene koje pretjerano ubrizgavaju botoks razvijaju određeni imunitet na njega.


No upozorenja liječnika nisu spriječila mlade žene da koriste ovaj tretman. Šokantan je podatak da od 6,1 milijuna injekcija botoksa koje su potrošene u 2012. godinu 100.000 otpada na pacijentice u dvadesetima i to je brojka za deset posto veća nego godinu dana ranije.

Mlade cure koje ga koriste čak idu toliko daleko i otkrivaju kako im je to postalo uobičajeno poput odlaska frizeru, nakon čega se osjećaju super. No klinička psihologinja Nanine Ewing upozorava da korištenje botoksa može utjecati na psihu i razviti ovisnost.