JEDNOSTAVNA I ZDRAVA

Sočna čokoladna torta s preljevom od malina

12.03.2013 u 12:04

Bionic
Reading

U ovom obroku naći ćete sljedeće vrijedne tvari za mozak: prehrambena vlakna, vitamine skupine B, vitamin C, mangan, magnezij, fosfor, kalcij, željezo, cink, selen, krom te tvari koje djeluju antioksidativno i detoksikacijski

Potrebni sastojci:

Tijesto:
300 g crne čokolade (s najmanje 60% kakaa)
400 g kuhanog slanutka
4 cijela jaja (ili 6 bjelanjaka)
50 g meda
1 prašak za pecivo

Preljev od malina
4 žlice nezaslađene marmelade od malina (ili od nekog drugog šumskog voća)
sok od polovice naranče
450 g malina (ili nekog drugog šumskog voća)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175°C. U jednoj manjoj posudi otopite čokoladu na pari. U mikseru ili sjeckalici usitnite slanutak (koji ste prethodno skuhali, ocijedili i osušili), dodajte jaja, med, prašak za pecivo i otopljenu čokoladu. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Tijesto ulijte u okrugli kalup promjera 25 cm. Pecite 45 minuta. (Je li tijesto pečeno, znat ćete tako da nož zabodete u sredinu – ako je pečeno, nož će biti čist.) Neka se tijesto sasvim ohladi.

Pripremite preljev od malina: u maloj posudi na pari otopite marmeladu od malina (oko jedne minute). Umiješajte narančin sok i maline.
Narežite tortu na kriške, a prije posluživanja preljev prelijte preko svake kriške.

'Hrana za mozak' u izdanju V.B.Z.-a najnoviji je uradak profesorice Vide Demarin i njezinih suradnica – to je knjiga koja će pomoći svakome od nas da održimo svoj mozak zdravim, mladim i vitalnim kako bi nas besprijekorno služio do duboke starosti. U ovoj knjizi autorice preporučuju sedamdesetak jednostavnih i brzih recepata koji sadrže namirnice provjereno korisne za očuvanje zdravlja mozga. Obroci koje predlažu poboljšat će vaše pamćenje i pozitivno će djelovati na vaše raspoloženje i moždanu aktivnost! Bez obzira na to želite li ojačati svoj mozak, spriječiti stres ili ga se riješiti, proširiti svoju memoriju ili poboljšati koncentraciju, 'Hrana za mozak' bit će vam vodič na putu do vašeg cilja jer sadrži sjajne ideje za dnevne obroke osmišljene tako da vam pomognu ostvariti taj cilj.