prava ljetna oaza

Smještena na Lošinju, ova kuća je drugačija od drugih. Tu se u ljetu uživa svim osjetilima, a njezino uređenje oborit će vas s nogu

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 28.06.2022 11:35
  • Objavljeno 28.06.2022 u 11:35
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvoje Serdar

Okružena borovima, maslinama, mirisnom lavandom i drugim mediteranskim biljem na otoku vitalnosti, Lošinju, smjestila se kuća Amber. Interijer i eksterijer ove impresivne kuće za odmor predstavlja oazu opuštanja i uživanja u čistim čarima ljeta, savršeno uklopljene u priču otoka čiste prirode i aromatičnog bilja. Kuća Amber nastoji biti oaza u oazi otoka Lošinja - i to joj savršeno polazi za rukom

Savršeno sljubljena s prirodom i okruženjem u kojem se nalazi kuća Amber nalazi se u maloj ribarskoj lučici Sveti Martin čiju arhitekturu i kulturu poštuje. Sama kuća je izgrađena na ideji sporog, opuštenog ljetnog življenja, te potiče povezanost s obitelji, prijateljima i slobodu mirnog postojanja u prirodi. Interijer slijedi emociju, jer svaki prostor postaje još jedna prilika za odmor, razmišljanje i istraživanje.

'Budući je projekt kuće Amber rađen paralelno sa projektom uređenja interijera hotela San Canzian u Istri, u određenoj mjeri je utjecao na uređenje kuće. Iako je svaki na svoj način drugačiji jer inspiracija proizlazi iz posebnosti svakog pojedinog konteksta,' kaže nam arhitektica Nika Serdar, vlasnica kuće čiji je interijer sama uredila.

Arhitekturu kuće potpisuje arhitekt Siniša Bjelica, a fokus kuće bio je zadržati autentičnost destinacije. Kuća se vrlo diskretno uklopila u postojeći zadani ambijent luke Sveti Martin.

  • +26
  • +23

Kuća Amber na Lošinju

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvoje Serdar

Izbor lokacije za ovu kuću nije došao slučajno. Naime, Nika Serdar je u otok Lošinj zaljubljena od malih nogu pa ni ne čudi da je upravo njega odabrala za svoju oazu uživanja i opuštanja. 'Lošinj kao da ima svoju vremensku zonu – ovdje se život usporava. Dok su mnoga druga mjesta na Jadranu više povezana sa svojim urbanim okruženjem kao što su marine, trgovine, restorani, otok Lošinj pruža drugačije okruženje. Njegova glavna veza je povezanost s prirodnom. Kuća na Lošinju zahtijeva dizajn koji odražava otočki boemski duh zadržavajući snažan osjećaj mjesta,' priča nam arhitektica.

Ljepota Lošinja krije se u svakom kutku kuće Amber

I doista, prirodno bogatstvo otoka Lošinja, njegove zemljane boje i prirodne teksture, vizure koje se s njega pružaju, atmosfere koje stvara – dali su bogatu paletu boja i materijala.

U kući Amber osjećaj Lošinja prožima svaki kutak – senzualna percepcija drveta, kamena, prirodnih vlakana... Može se vidjeti, osjetiti pa čak i pomirisati materijal. Sam naziv kuće - Amber, također je inspiriran prirodnim materijalom, točnije Jantarom, čija je drevna trgovina prolazila upravo preko otoka Lošinja kao važnog dijela ove trgovačke rute.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvoje Serdar

Kroz čitav interijer i eksterijer prožima se magična i opijajuća ljepota Lošinja, otoka vitalnosti, Igra svjetla i sjene, vodena površina, autohtono bilje, imitacija suhozida sve su to elementi koji nastoje reflektirati veličanstvena obilježja otoka. Usredotočujući se na taktilne osjete i kontrastno sjenčanje. Interijeri u paleti zemljanih tonova omogućuju prirodnim elementima da zauzmu središnje mjesto.

Blizina mora kao i razno miomirisno bilje (lavanda, smilje, ružmarin, mirta, kadulja…) kojim je kuća okružena, pružaju aromaterapiju na otvorenom.

'Za mene arhitektura nije samo konstruktivni prostor, interijeri su od samog početka dio cjelokupne vizije. Mora postojati stalna međusobna povezanost. Smatram da ne treba odvajati interijer i eksterijer, već ih promatrati kao cjelinu. Namještaj i detalji izraženi su pažljivom percepcijom unutarnjeg prostora i njegovog odnosa prema vanjskoj arhitekturi,' kaže nam Nika Serdar.

Izbor materijala i igra svjetlosti

Beton, drvo, prirodna žbuka , grubo tkane teksture, lan, kokosova vlakna, juta materijali su koji su taktilni i prirodni. Vrsta materijala koje želite dotaknuti vrhovima prstiju. Nika Serdar ističe kako voli boje i teksture koje dolaze iz prirode unijeti u interijer i tako stvoriti otvoreni tok unutarnjih i vanjskih prostora. Upravo korištenje čistih i taktilnih materijala rezultira jasnim i bezvremenskim dizajnom.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvoje Serdar

'Moram naglasiti da je za mene svjetlost jednako bitna, kvaliteta svjetlosti je ta koja oblikuje emocije koje osjećate u prostoru. U kući Amber osjeća se ravnoteža vanjskih prostora koji su okupani svjetlom, te unutarnjih prostora koji su tamniji, prigušeniji i umirujući. U kući se osjeća igra svjetla i sjene koji ukrašavaju prostor ovisno o dobu dana. Kretanjem sunca izmjenjuju se tonovi zemljanih boja, a sjene naglašavaju prirodne prozračne materijale, čineći ih još taktilnijima,' objašnjava arhitektica Serdar.

Savjeti za uređenje kuće za odmor

'Imamo vrlo užurbane živote i živimo u svijetu u kojem dominira tehnologija, mislim da svaka kuća za odmor trebala stvoriti ambijente koji su kontemplativniji, spokojniji i smireniji. Smatram da je bitno gostu pružiti prostor čiji ambijent pomaže u smirivanju nemirnog uma. Mjesto za opuštanje,' savjetuje Nika Serdar te napominje kako uvijek posebnu pozornost posvećuje materijalima i detaljima.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvoje Serdar

Prema njezinim riječima uređenje kuće za odmor traži nenatrpanu jednostavnost, kako u smislu jednostavnih oblika koje oko razumije i koji ih umiruju, tako i u nekompliciranim prostorima koji su dizajnirani da dopuste mislima gostiju da odlutaju, te pronađu zaklon u vrućini dana. Osim udobnosti korištenja koju gost očekuje, projekt uvijek treba nešto neočekivano, nešto što stvara emocionalnu vezu.

'Za svaki novi projekt jedna od temeljnih stvari je lokacija – svako mjesto ima svoje jedinstvene karakteristike. Inspiraciju treba crpiti iz posebnosti svakog pojedinog konteksta, a ta raznolikost uvijek rezultira projektima koji se ističu i potpuno su prilagođeni,' napominje arhitektica.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!