TESTIRAO DOKTOR

Smijete li ljeti ostaviti ljubimca u autu na suncu?

  • Autor: J. Nj.
  • Zadnja izmjena 04.07.2013 12:31
  • Objavljeno 04.07.2013 u 11:00
Dr. Ernie Ward

Dr. Ernie Ward

Izvor: Screenshot / Autor: Dr. Ernie Ward

Ukratko: nipošto! Poznati američki veterinar i stručnjak za pse, dr. Ernie Ward napravio je zanimljiv eksperiment. Sjeo je u auto na suncu i izmjerio kolika je točno temperatura u kabini, čak i kad ostavite odškrinute prozore. Iznad 45, ako ste se pitali…

Ne treba napominjati da se ljeti u autima parkiranima na suncu ne ostavlja ništa. Pogotovo ne ljubimci, čak ni ako izlazite na pet minuta do kioska. Naime temperatura u autu ludo raste čak i s djelomično otvorenim prozorima!

Ernie Ward žrtvovao se i izmjerio kolika je točno temperatura u autu nakon pola sata na suncu. Sva četiri prozora relativno velikog auta odškrinuo je 3-5 cm jer to najčešće rade nesavjesni vlasnici ljubimaca. Ono, da ima zraka. Vanjska temperatura bila je ljetnih 34 stupnja Celzija.

Podaci su očekivano loši. Naime za samo pet minuta temperatura je bila skoro 40 stupnjeva. Za pola sata čak i uz vanjski povjetarac popela se na 47! Ako vam ovo nije dovoljna opomena da ne ostavljate ljubimce u autu na suncu, sjetite se samo da se psi, primjerice, ne znoje, nego se hlade tako da dašću isplaženih jezika… ‘Hlade’ se dakle zrakom od gotovo 50 stupnjeva!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!