KLOP SOS

Slovencima mobitel dojavljuje gdje ima krpelja

14.07.2014 u 17:07

Bionic
Reading

U Sloveniji je od nedavno na pametni telefon moguće instalirati aplikaciju Klop SOS iz koje su vidljivi svi podaci o regionalnoj rasprostranjenosti zaraženih krpelja koji izazivaju meningoencefalitis

Uz detaljne podatke o tome u kojim se općinama i u kojoj koncentraciji nalazi ovaj opasni nametnik, koliki je rizik oboljenja i kako se od njega zaštititi, aplikacija prenosi i podatke o vremenskim prilikama. Zato je osobito povoljna za gljivare, izletnike, šumare i poljoprivrednike, a može se instalirati besplatno preko Google storea.

Prema učestalosti oboljenja od meningitisa koji izaziva krpelj, Slovenija, čijih više od 50 posto teritorija pokriva šuma, spada u sam europski vrh. Lani je od meningoencefalitisa krpeljem bilo zaraženo 310 osoba, što znači 15 oboljenja na 100.000 stanovnika. Krpelji koji izazivaju lymsku boreliozu prošireni su cijelom Slovenijom, a onih zaraženih uzročnikom meningoencefalitisa najviše je u šumama u središnjem, sjevernom i sjeverozapadnom dijelu države, te oko Ljubljane.

Opasnost uboda krpelja proglašava se od veljače, pa sve do studenog, a najveća je u proljeće i ljeto. Stručnjaci uz upozorenja koja ponavljaju svaku godinu upozoravaju na činjenicu da se u Sloveniji od krpelja ne cijepi toliko ljudi koliko na primjer u susjednoj Austriji, gdje je opasnost od krpelja nešto manja, a manje je i oboljenja od bolesti koje on može izazvati.