za travnjak iz snova

Slijedite šest koraka i ostvarit ćete svoj životni san – prekrasno zeleno dvorište

19.05.2020 u 11:21

Bionic
Reading

Sjećate se onih 'priča iz davnina' svojih baka i djedova o postavljanju pravila i kako je važno držati ih se kako bi nam bilo lakše u životu. Pridržavanje pravila vrijedi i za izgled prekrasne okućnice

1. Priprema tla i sijanje trave

Prije samog sijanja trave potrebno je pripremiti tlo kako bi što uspješnije rasla i privlačila poglede susjeda. Nova trava najbolje raste u proljeće i u kasno ljeto, odnosno u ranu jesen. Idealna je kombinacija temperature tla oko 10 °C te je za uspješan rast potrebno dovoljno vlage i sunca.

Prvi korak prilikom pripreme tla za sadnju svakako je rahljenje - najbolje ga je rahliti motornom kopačicom ili frezom, a ovisno o veličini travnjaka, možete ga prekopati i ručno. Prije samog rahljenja uklonite korov, korijenje, kamenje i sve ostale strane predmete kako biste izbjegli nepotrebne komplikacije prilikom i nakon sadnje. Nakon rahljenja tla prema potrebi dodajte pijesak i treset ili kompost te ravnomjerno poravnajte tlo grabljama. Potrebno je nekoliko dana da bi se tlo sleglo. Idući korak je poravnavanje grabljama.

Otprilike tjedan dana prije sijanja pognojite tlo mineralnim ili organskim gnojivima. Preporuka je koristiti mineralna gnojiva jer u onom organskom (stajskom) vrlo često zna biti sjemenki korova kojim ćete u vrlo kratkom roku 'zakoroviti' travnjak i upropastiti cijeli trud. A nitko ne želi travnjak prepun izraslina koje tamo ne pripadaju.

Nakon što je tlo spremno za sadnju ravnomjerno stavite sjeme. Prva tri do četiri tjedna od sadnje održavajte zemlju vlažnom jer ako dođe do isušivanja, sjeme neće klijati.

Ako želite predivan travnjak u sekundi, najbolja alternativa je trava u roli, kojom ćete uštedjeti minimalno godinu dana posla. A tko ne bi volio imati savršen Insta worthy travnjak već ove sezone?

2. Košnja travnjaka i kompostiranje otkosa

Iako svi patimo na travu minimalne visine koja se pod bosim nogama doima poput najmekanijeg tepiha, put do toga može potrajati. Važno je ne kositi je prvih nekoliko tjedana, nego tek kada dosegne visinu od 10 centimetara.

Redovitom košnjom postići ćete zdrav rast travnjaka, potaknuti njegovu gustoću i onemogućiti prodiranje korova.

Prozračivanje je još jedan bitan element prilikom održavanja travnjaka, a pravo vrijeme je nakon nekoliko prvih košnji u novoj sezoni. Za kvalitetno prozračivanje tlo mora biti suho, a temperatura bi trebala biti iznad 10 stupnjeva. Vertikalnim rezanjem odstranit ćete odumrle materijale s travnjaka, a tlo ujedno prozračiti. Čini se dosta komplicirano, no zapravo je zabavno kositi i ujedno se rekreirati i provoditi vrijeme na svježem zraku.

3. Pravilno zalijevanje travnjaka

Da bi trava bila što zelenija i savršenija, redovito i tempirano zalijevanje od presudne je važnosti. Znate one savršene engleske travnjake, oni imaju sreću pa se automatski navodnjavaju, a i naši travnjaci trebaju ipak našu malu pomoć.

Travu je potrebno pravilno zalijevati kako biste nadoknadili nedostatak prirodnih padalina između proljeća i kasne jeseni, jer se ona sastoji od gotovo 80 posto vode.

Ovisno o tipu tla, vlažnosti i temperaturi, kvadratni metar zelene površine izgubi nekoliko litara vode tijekom toplih dana. Zalijevanjem štitimo tlo od isušivanja, poboljšavamo rast trave te sprečavamo nastanak bolesti.

Kako pravilno zalijevati travnjak, korak po korak:

  • Ljeti zalijevajte maksimalno dva puta tjedno od 20 do 25 litara po kvadratnom metru
  • Za vrijeme vrućina zalijevajte ujutro ili navečer jer će inače voda prerano ispariti na vrućini i potencijalno dovesti do oštećenja travnjaka
  • Pazite da površine ravnomjerno zalijevate - možete koristiti i prskalice za vodu ili slične sustave za navodnjavanje, a bilo bi idealno koristiti kišnicu
  • Veću potrebu za vodom imaju pješčana tla i travnjaci pod drvećem i u sjeni pa obratite posebnu pozornost na takve dijelove vašeg travnjaka
  • Prvih nekoliko tjedana nakon sadnje travnjaka zalijevajte i održavajte površine vlažnim, npr. pomoću prskalica, kako biste iskorijenili klice

4. Gnojidba i njega travnjaka

Zaboravite na razne 'miomirise' kakvih se sjećate iz djetinjstva - nove tehnologije donijele su i nove načine najmrskijeg posla.

Još jedan važan korak pri održavanju lijepog i zdravog travnjaka je gnojidba. Gnojivo, vapno i pijesak mogu značajno poboljšati kvalitetu tla, a time i rast travnjaka.

Savjeti za pravilnu gnojidbu korak po korak:

  • Nemojte gnojiti travnjak u vrijeme mraza ili velikih vrućina
  • Kako biste spriječili oštećenja zbog vrućine, najbolje je gnojiti predvečer
  • Kiša pospješuje gnojidbu jer tada hranjive tvari bolje prodiru u tlo
  • Tekuće ili čvrsto gnojivo najbolje je nanositi raspršivačem
  • Odmah nakon gnojidbe lagano zalijevajte travnjak, a do prve iduće košnje pričekajte minimalno 5 do 7 dana

Budite sigurni - ako svoj travnjak nahranite kako gnojivom, tako i ljubavlju, on će vam vratiti desetorostruko.

5. Uklonite prijetnje kao što su korov, mahovina i štetočine

Trava svakodnevno dijeli tlo, hranjive tvari i zrake Sunca s mnogim drugim biljkama i životinjicama. No upravo strano raslinje, korovi, odumrle travnate strukture i štetočine smatraju se najčešćim problemom koji može naštetiti zdravom rastu travnjaka.

Korov se pojavljuje zbog nedovoljne opskrbe hranjivim tvarima, nedostatka vode ili preduboke košnje, kao i lošijeg sjemena. Kako biste riješili problem korova, najprije uklonite sve suvišne biljke, češće kosite travu te prozračujte tlo, a obratite pozornost i na njegovu kiselost.

Mahovina se najčešće pojavljuje zbog prevelike kiselosti tla, a najviše ju možete pronaći u sjenovitim područjima. Problem mahovine riješit ćete košnjom na cca 5 cm te prozračivanjem tla, a po potrebi i obradom pijeskom.

I za kraj, ukoliko se na vašem travnjaku pojave štetočine, to nikako nije znak nedovoljne brige o njemu.

6. Spriječite oštećenja travnjaka

Sav trud može pasti u vodu veoma brzo i tu ne mislimo na djecu koja će se valjati po travi, kućne ljubimce i vrtne zabave. Neopreznost bi vas mogla primorati na novu sadnju već dogodine.

Travnjak se može oštetiti podjednako od vrućine i od prevelike vlage. Ako pogrešno navodnjavate, tj. zalijevate travnjak, u slučaju nepovoljne strukture tla to može predstavljati rizik za njegovu zdravu zelenu boju.

Najbolja zaštita od oštećenja i bolesti travnjaka svakako je zdrava zelena trava i ako od samog početka obratite pažnju na njezine potrebe, odmah možete izbjeći mnoga oštećenja.

Da ponovimo za kraj - kako imati dvorište zelenije od susjedovog?

  • Najprije odaberite smjesu sjemenja trave koja odgovara tlu, klimi i zahtjevima tla
  • Travu nikada nemojte kositi preduboko, idealna visina bila bi od 3,5 do 5 cm, odnosno za maksimalno trećinu dužine po jednom košenju
  • Travnjake zalijevajte rjeđe, ali izdašnije te u večernjim ili jutarnjim satima, kada su manje vrućine
  • Gnojidbu uskladite sa stvarnim potrebama tla za hranjivim tvarima i obratite pozornost na boju travnjaka
  • Prozračite travnjak jednom ili dvaput godišnje
  • Travnjak redovito čistite od stranih predmeta i korova
  • Zimi izbjegavajte hodanje po travnjacima prekrivenim snijegom jer dolazi do lomljenja travki
  • Naučite rano prepoznati simptome bolesti i brzo djelujte