HELLO KITTY

Slatka mačkica koja je osvojila svijet

24.01.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Kitty, neodoljiva umiljata mačkica, iako danas dobrodržeća 30-i-nešto-godišnjakinja, još uvijek je jedan od najpopularnijih crtanih likova koji se može vidjeti svugdje: na torbicama, odjeći, naljepnicama, donjem rublju, pa na kućicama za pse, gadgetima, kompjutorima, skupocjenom nakitu, automobilima i električnim gitarama

Kitty, zvijezdu crtića Hello Kitty, ne obožavaju samo klinke, već i slavne face poput Gwen Stefani, Jessice Albe, SJ Parker, Tyre Banks, Mariah Carey, Britney Spears, Hilary Duff, Cameron Diaz, Carmen Electre, Heidi Klum, sestara Hilton, Selme Blair, Drew Barrymore i drugih celebsa.
Iako je ovaj preslatki lik mačkice bez usta 'jer priča srcem', isprva bio namijenjen djevojčicama do trinaest godina, prerastao je svoju prvobitnu namjenu postavši jedan od najuspješnijih japanskih izvoznih proizvoda. Vjerovali ili ne, posao s Hello Kitty vrijedan je nekoliko milijardi dolara godišnje. O neodoljivoj maci napisana je i knjiga, snimljeno nekoliko animiranih serija, posvećen joj je tematski park, a postoji čak i Hello Kitty MasterCard. Mačkica nije zaboravila ni na humanitarni rad pa je od 1983. dječja ambasadorica UNICEF-a, a poznati kreator John Galliano 'uposlio ju je' u Diorovoj kolekciji jesen/zima 2008/09. U Japanu se održavaju čak i tematska vjenčanja u znaku ove neodoljive mačkice.

Autori ovog simpatičnog lika vjerojatno nisu mogli ni u najluđim snovima mogli zamisliti da će se jednog dana Kitty moći pronaći na preko 50.000 proizvoda.

I Hilary Duff voli Kitty (a sigurno i njenu sestru blizanku Mimmy)


A sve je počelo u kolovozu 1974. kada je Ikuko Shimizu, dizajnerica tvrtke Sanrio, osmislila lik mačkice. Nakon što su torbice i novčanici s likom male mace razgrabljeni nevjerojatnom brzinom, uskoro su na tržište lansirani bezbrojni proizvodi s likom Kitty.

Njezino ime navodno je preuzeto iz knjige 'Alisa u Zemlji čudesa' Lewisa Carrolla, a kao njezin rodni grad navodi se London jer je u to vrijeme Engleska bila strahovito popularna u Japanu.

Ona predstavlja ono što Japanci zovu 'kawaii' što bi se moglo prevesti kao 'preslatko' a iako je slatka maca s vremenom dobila članove svoje obitelji, pa čak i dečka, njezin se izgled nije mijenjao.

Što je to tako neodoljivo u liku te jednostavne mačkice? Prema riječima velike obožavateljice lika i djela Kitty, glazbenice Lise Loeb (40) koja čak ima i električnu gitaru Hello Kitty Stratocaster, to što slatka maca uvijek izmami osmijeh i na trenutak vrati u bezbrižno djetinjstvo.

'Danas svi žurimo negdje i zbilja su nam potrebna ta mala sitna zadovoljstva. Kad na primjer letite zrakoplovom tko zna koji put u tjednu, želite pogledati u rokovnik sa znakom 'Hello Kitty' ili olovku i odmah ćete se razveseliti. Svima je potrebno malo te dječje bezbrižnosti', kaže Loeb koja se proslavila pjesmom 'Stay (I Missed You)' iz kultnog filma Bena StilleraUgriz stvarnosti iz 1994. godine.