BIRAJTE PAMUČNE BLAZINICE

Sintetika u vati iritira kožu i šteti joj

28.04.2011 u 11:40

Bionic
Reading

O vati i blazinicama za skidanje šminke i čišćenje lica za većinu žena nema dvojbi – moraju biti nježne i od prirodnih materijala

Ne pazite li što piše na ambalaži kad kupujete blazinice ili vatu za skidanje šminke, moglo bi vam se dogoditi što i čitateljici Anamariji, koja se nemalo iznenadila kad je otvorila netom kupljeni paketić blazinica.

'Čim sam prvom blazinicom počela čistiti šminku, ona se odmah raspala. Uzela sam drugu, ali i s drugom je završilo jednako. Netom kupljene blazinice pokazale su se potpuno neupotrebljivima za najobičnije skidanje šminke. Nakon treće, više nije imalo smisla pokušavati, pa sam malo proučila pakiranje te otkrila sastav koji me zbunio: 25 posto su bila poliesterska vlakna, a 20 posto poliester. Začudilo me da se poliesterom tretira osjetljiva površina lica. To više što te blazinice koristim i za skidanje šminke oko očiju, gdje je koža još osjetljivija', kaže Zagrepčanka Anamarija.

Sastav je usporedila s onim na praznoj vrećici starih blazinica i potvrdilo joj se ono što je i mislila, da se one rade od čistog pamuka.

'Na starima je pisalo da su sto posto pamučne. Stvarno mi nije jasno otkud sad te sintetičke', pita se Anamarija.

Sredstva, podjednako kemijska (mlijeka, ulja, tonici i slično) i mehanička (blazine, vatice, gaze, maramice...), kojima se čisti koža, posebno ona osjetljiva na licu, treba birati vrlo oprezno. Koža lica izloženija je i time osjetljivija pa bi se u specifičnim slučajevima valjalo konzultirati sa specijalistom dermatologom o tome kako i čime čistiti lice.

Specijalistica dermatologije Jelena Jakić iz Poliklinike Nemetova potvrđuje kako je najbolje koristiti se pamučnim blazinama.

'Savjetujem isključivo pamučne jastučiće, tj. one na čijoj deklaraciji izričito piše '100% pamuk'. Samo s takvima će se izbjeći iritacija kakvu bi sintetika, u bilo kojem postotku, mogla izazvati na koži, a posebno oko očiju gdje je ona tanka i osjetljiva', objašnjava dr. Jakić.

'Sintetika u sastavu blazina može 'škripati' po koži, izazvati mehaničko oštećenje ili čak alergijsku reakciju, pogotovo ako se snažnije trlja. Moj savjet je stoga: za osjetljivu kožu nipošto se ne koristite blazinicama od mješavine vlakana, a i za sve ostalo bolje je izbjegavati takve proizvode', zaključuje dr. Jelena Jakić.