USVOJI ZDRAVE NAVIKE

Šest razloga zbog kojih se boriš s kilažom

21.04.2010 u 15:20

Bionic
Reading

Muka ti je pri pogledu na salaste bokove i želatinozni trbuh koji nimalo ne nalikuje na Fergieine ili Shakirine pločice ili pak, kad su dečki u pitanju, na Lautnerov impresivni torzo?

Ipak, uz malo truda i discipline možemo usvojiti zdraviji način prehrane i pritom smanjiti kilažu. Stručnjaci ističu da postoji šest štetnih navika zbog kojih se gomilaju neželjeni kilogrami, a kojih često nismo ni svjesni.

1. Premalo sna - ako i ti imaš naviku kasno odlaziti u krevet, možda ne znaš da i manjak sna može utjecati na prekomjerne kilograme. Naime, zbog manjka energije raste potreba za kaloričnim jelima poput čipseva, slatkiša ili različitih grickalica, što je, naravno, pogubno za tvoju liniju.

2. Preskakanje doručka - iako mnogi tinejdžeri misle da će preskakanjem doručka smanjiti unos kalorija i na taj način smršaviti, nutricionisti kažu da je to velika zabluda. Doručak je iznimno važan da bi organizam mogao pravilno funkcionirati. Osim toga, istraživanja su pokazala da su osobe koje ujutro pojedu doručak kasnije manje gladne.

3. Preobilne porcije - proizvođači hrane danas kao da se natječu sa sve većim pakiranjima ili različitim ponudama tipa ako kupiš jedan, drugi je besplatan, pa je sladokuscima sve teže odoljeti takvim primamljivim ponudama. Stoga oprez pri odlasku u trgovinu kako ne bi pao/la u napast da kupiš nešto što ti uopće nije potrebno. Mnogi kažu da je sjajan recept kupnja uz popis i – odlazak u trgovinu punoga želuca.

4. Nekontrolirano grickanje– ako si se ikad ulovio/la s praznom vrećicom čipsa ili keksa nakon gledanja TV-a ili brbljanja s frendicom na mobitel, na dobrom si putu da nesvjesno 'natučeš' par kilica. Istraživanja su pokazala da oko 86 posto tinejdžera ima običaj nešto grickati dok obavljaju neke druge radnje, npr. uz TV ili dok razgovaraju na telefon iako nisu gladni. Stručnjaci kažu da dok radimo nešto drugo i usput jedemo, naš mozak ne dobiva poruku 'nisam gladan' jer je fokusiran na nešto drugo.

5. Tekuće kalorije – gazirani sokovi, ledeni čaj u boci ili voćni sokovi prepuni su šećera i nepotrebnih kalorija a mnogi od njih imaju ih više njih nego cijeli obrok ili neki slatkiš! Osim toga, ti napici te neće nimalo zasititi već će još više povećati osjećaj gladi.

6. Prejedanje kad si pod stresom – mnogi posežu za hranom kad su u bedu ili su pod stresom. No možda niste svjesni da kad si pod stresom tvoje tijelo proizvodi više hormona koji mogu izazvati poremećaje metabolizma, a tako si na dobrom putu do gomilanja neželjenih kilograma koje je kasnije teško skinuti.