ODOLJEVAJU KRIZI

Šest razloga zašto se tržište nekretnina brzinom vjetra vratilo na staro

15.05.2020 u 14:34

Bionic
Reading

U globaliziranom svijetu promjene u jednom gospodarstvu reflektiraju se sa određenim vremenskim pomakom na sva gospodarstva s kojima poslovanje izravno ili neizravno postoji

U globaliziranom svijetu promjene u jednom gospodarstvu reflektiraju se sa određenim vremenskim pomakom na sva gospodarstva s kojima poslovanje izravno ili neizravno postoji. Promjene u gospodarstvu direktno utječu i na ponašanje potrošača. Ulaganje u nekretnine hrvatska je tradicija. No, kakvo je stanje na tržištu?

Upitali smo Remax Centar nekretnina kakvo je trenutno stanje na tržištu nekretnina te vam otkrivamo 5 razloga zašto se tržište nekretnina u velikim gradovima brzinom vjetra vratilo na staro.

1. Kupnja nekretnine je planirana aktivnost

Velik broj klijenata planira kupnju nekretnina unaprijed te je odvojio budžet i prenamijenio sredstva upravu za tu svrhu. Nekretnine spadaju u trajna dobra te kod ovakvih dobara kupovina se puno prije planira. Nekretnine predstavljaju svojevrsnu potrebu. Naime, ljudi će uvijek trebati mjesto za život, ističu iz najvećeg Remaxovog franšizera u Hrvatskoj.

2. Kratak period trajanja izolacije

Mjere povodom koronavirusa u Hrvatskoj trajale su svega nešto više od 30-tak dana te se u tom periodu zadržao optimizam, ali i potrošački duh građana. Tijekom perioda dok su bile aktivne mjere zaprimali smo brojne upite i ugovorili razgledavanje nekretnina nakon ukidanja istih. Obzirom da kao najveća agencija u Hrvatskoj poslujemo na različitim geografskim dijelovima možemo uočiti da se optimizam usprkos potresu vratio najbrže u Zagrebu. U našim uredima koji se nalaze u turističkim gradovima bilježimo informativne upite za investicije na području sektora turizma. Naime, turizam je veliki magnet za strane investitore te se očekuje da će u tom sektoru najbrži oporavak doživjeti i prve goste primiti privatni iznajmljivači i kampovi. U turističkim središtima kupci većinom dolaze iz inozemstva te prve pomake očekujemo otvaranjem granica.

3. Boravak u domovima

U prethodnom razdoblju velik broj građana provodio je puno vremena unutar svojih domova, te prije dok su bili konstantno u žurbi nisu ni primijetili neke od nedostataka svojih stanova ili kuća. Premali prostori, nedostatak balkona ili vrta i slično. Vrijeme provedeno u izolaciji potaknulo je potrošače da razmisle o preuređenju svojih domova, ali i o promjeni istih. Danas su primjerice puno više traženije nekretnine u prizemlju s vrtom. Jednako tako bilježimo porast upita za nekretnine izvan gradova. Jedna od popularnijih lokacija trenutno je svakako i Gorski Kotar.

4. Promjena kupovnih navika

U stanju neizvjesnosti potrošači imaju tendenciju kupovati trajne proizvode te investirati novac u ono što ne gubi tako brzo svoju vrijednost. Ovakvu kupovnu naviku možemo očekivati i kasnije jer će velik broj potrošača i dalje biti vođen idejom održivosti i stvaranja sigurnosti. Kako je objasnila potpredsjednica i psihologinja u istraživačkoj agenciji Chadwick Martin Bailey, Erica Carranza, potrošači su prilično komplicirana stvorenja. Prilikom kupnje, vođeni su motivima poput emocionalnih, izgradnje identiteta i društvenog povezivanja, a ono što kupuju i kako kupuju određeno je njihovim vrijednostima, navikama i društvenim normama. Nakon koronavirusa motivi će ostati isti, ali će se prioriteti promijeniti te će se kupovati više dugoročne stvari poput nekretnina, a manje će se trošiti novac na kratkotrajne užitke.

5. Dobre prilike

Svaka promjena reflektira se i na tržište te donosi i korekcije cijena. Korekcije cijena predstavljaju prilike za investicije i kupnje nekretnina. Kada analiziramo upite može se primijetiti velik broj tzv. „lovaca na prilike“. Ovakvi klijenti nam se najčešće obraćaju u nadi da će pronaći vrhunsku priliku za kupnju nekretnine jer postoji mogućnost za veći i dosljednim povrat ovakvom vrstom ulaganja, naglašavaju iz Remax Centra nekretnina.

6. Subvencionirani stambeni krediti

Aktivnost na tržištu nekretnina svakako je zadržala i produžena mogućnost prijave za subvencionirane stambene kredite. Podaci APN-a pokazuju kako je za subvencije kredita namijenjenih mladima, u ovom krugu prijava, do 30. travnja pristigao 3681 zahtjev. Svi oni koji žele iskoristiti ovu mjeru, a do sada to nisu učinili, trebali bi novu priliku za to imati već na jesen. Kako bi do tada pronašli idealnu nekretninu i prikupili potrebnu dokumentaciju, Remax Centar nekretnina pruža svima podršku kroz cijeli proces. Novi krug prijava za subvencionirane kredite planiran je za rujan ove godine, a trebao bi biti po istim uvjetima kao što je bio i ovaj proljetni.