U BOJ, U BOJ

Seksom protiv zimske depresije

20.12.2012 u 09:37

Bionic
Reading

U zimskim mjesecima dani su kraći, a sunčevoj svjetlosti izloženi smo tek nekoliko sati dnevno, zbog čega mnoge lovi sezonska depresija

Loše raspoloženje, bezvoljnost i tuga samo su neki od simptoma koji pogađaju oba spola zimskih mjeseci. Mnogi utjehu traže u hrani, piću, povlače se u sebe i rijetko kontaktiraju s okolinom.

Svaki deseti zaposleni u sedam europskih zemalja izostajao je s posla zbog depresije, pokazalo je istraživanje koje je obuhvatilo oko 7.000 osoba.

Znanstvenici tvrde da u zimskom periodu naročito muškarci pate od gubitka volje za aktivnosti koje inače vole, čak i za seks.

Za vrijeme seksa luči se koktel hormona koji smanjuju nervozu i prilično popravljaju raspoloženje. Zbog toga je seks jedan od djelotvornijih načina za borbu protiv depresije i lošeg raspoloženja. Kod žena on liječi i stres, ublažava osjećaj umora te relaksira dušu i tijelo nakon napornog radnog dana, pokazala su mnoga znanstvena istraživanja.

Na koji si još način možemo pomoći? Zimsku bezvoljnost dodatno pojačava manjak dnevnog svjetla kojeg najmanje imamo baš za vrijeme blagdana.

'Dnevna svjetlost je dobar protivnik zimskoj depresiji', kaže Luis Anderson, psihologica bolnice u Bostonu. Ona preporučuje svakodnevno izlaganje dnevnoj svjetlosti u trajanju od 20 do 30 minuta da bi se ublažili simptomi depresije. Osim toga, treba pojačati unos vitamina D.

Jedan od efekata koji taj vitamin ima na naš mozak je povišenje hormona sreće. Vitamin D unijet ćete u organizam konzumiranjem ribe, gljiva, jaja i mesa.

I čokolada je antidepresiv, tako da je konzumirajte malo, ali češće. Šećite se što više, naročito u prirodi, bavite se sportom, a i konzumirajte seks.