LAKO I UČINKOVITO

Sedam ključnih koraka za temeljito čišćenje kupaonice

20.09.2013 u 10:23

Bionic
Reading

Prema istraživanju profesora mikrobiologije Charlesa Gerba, koji je često predvodio studije o kućanskim bakterijama na Sveučilištu u Arizoni, bakterije u kupaonici mogu biti prilično zastrašujuće, a najbolja je prevencija pravilno čišćenje koje se može napraviti u sedam jednostavnih, ali doista učinkovitih koraka

Tuš
Što učiniti
Poveću količinu bijelog octa uspite u nepropusnU plastičnu vrećicu, a zatim u nju uronite mlaznicu tuša, dobro zavežite te ostavite sve da odstoji tijekom noći. Ujutro mlaznicu izvadite iz vrećice te pustite vodu kako bi se glava tuša dobro isprala, piše realsimple.com

Tuš zavjese najbolje je oprati u perilici za rublje uobičajenim deterdžentom za rublje, a u bubanj stavite i nekoliko starih ručnika koji će odlično sastrugaTI naslage plijesni, kamenca i sapunice. Nakon pranja zavjesu objesite da se osuši.

Za vrata do tuša napravite pastu dodajući nekoliko kapi destiliranog bijelog octa u šalicu sA sodom bikarbonom; dobiti ćete ljepljivu i gustu smjesu. Zatim tu smjesu nanesite na vrata i ostavite da odstoji oko sat vremena i nakon toga je sastružite krpom s mikrovlaknima. Nakon toga vrata pomno isperite i posušite čistom, suhom krpom s mikrovlaknima.

Kada je manji problem – jednom tjedno ribanje obično je sasvim dovoljno. No za dodatan sjaj kadu napunite vrućom vodom, zatim je ispustite i nakon toga nanesite sredstvo za čišćenje. Ostavite da odstoji 15-ak min i nakon toga je oribajte.

Zašto je ovo važno
Osim naslaga sapuna i šampona, u tušu mogu nastati i naslage opasnih bakterija povezanih s plućnim bolestima, a prema riječima Charlesa Gerbe, prljavim tušem možete u pluća udahnuti milijune opasnih bakterija.
Dodatni trik: svaki put nakon tuširanja prebrišite vlagu te ostavite prozor ili vrata otvorenima sat vremena nakon tuširanja da se umanji vlaga.

Fuge
Što učiniti
Uzmite staru četkicu za zube, umočite je u izbjeljivač i prljavo područje dobro istrljajte. Nakon toga dobro isperite i provjetrite prostoriju.
Zašto je to važno
Fuge su vrlo porozne te vrlo pogodno tlo za rast bakterija.
Dodatni trik: Svakih šest mjeseci fuge namažite izbjeljivačem namijenjenim fugama da biste spriječili prodiranje vlage i prljavštine.

Pločice, zidovi i strop
Što učiniti
Našpricajte pločice, zidove, strop i horizontalne plohe ormarića višenamjenskim deterdžentom. Nakon toga u tušu pustite vruću vodu da se stvori para. Nakon što se kupaonica zamaglila, izađite van, zatvorite vrata i ostavite da tako odstoji 20 minuta. Nakon toga čistom krpom s mikrovlaknima obrišite sve površine u kupaonici.

Zašto je to važno
Ostaci sapuna, zajedno s prljavštinom i stanicama kože ostavljaju naslage pogodne za razvoj bakterije.

Dodatni trik: da biste umanjili ružne tragove vode na keramičkim pločicama, nanesite jednom godišnje sloj voska za automobile koji će spriječiti zadržavanje kapljica vide koje će samo skliznuti s pločica. Da biste zaštitili zidove i strop, također može pomoći i boja otporna na plijesan.

Toalet
Što učiniti
Jednu šalicu sode bikarbone uspite u školjku i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Nakon toga dobro istrljajte četkom i isperite. Ako su vam ipak ostale mrlje, istrljajte ih kamenom plavcem koji je dovoljno grub da ukloni mrlje, no dovoljno nježan da ne ošteti površinu.

Zatim očistite četku, koju bi trebalo čistiti nakon svake uporabe. Četku stavite u školjku, no nemojte je uroniti u vodu, zatim je prelijte izbjeljivačem i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zatim je isperite čistom vodom. Nakon toga stalak za četku napunite toplom vodom i sredstvom za čišćenje i ostavite da odstoji. Nakon toga vodu izlijte u školjku i isperite.

Zašto je to važno
Puštanje vode Gerba uspoređuje s vatrometom: kada pustite vodu, a klice i bakterije poput E.coli i salmonele mogu odletjeti i do sjedala, ručke i drugih površina.
Dodatni trik: uvijek poklopite školjku kada puštate vodu.

Umivaonik
Što učiniti
Ulijte alkoholni ocat ili sodu bikarbonu, stavite u umivaonik i isperite vrućom vodom. Gerba preporučuje jednokratne antibakterijske maramice koje drastično smanjuju broj bakterija, jer krpe mogu samo prenijeti bakterije s jedne strane na drugu. Ako koristite krpe, vodite računa o tome gdje koju koristite te ih ne miješajte.

Zašto je to važno
Gerba je upravo na umivaoniku našao više bakterija nego u cijelome kućanstvu. Osim toga, vodite računa da pipu dirate prije i poslije korištenja toaleta, stoga je vrlo važno održavati umivaonik čistim.

Ručici za ruke
Što učiniti
Prilikom pranja ručnika za ruke, u perilicu dodajte malo dezinfekcijskog sredstva za pranje ili izbjeljivača. Ručnike promijenite svaka tri do četiri dana.
Zašto je to važno
Ručnike koriste svi ukućani, ali i gost. Osim toga, stalno su vlažni, što je odlična podloga za razvoj bakterija.

Ventilacijski otvor
Što učiniti
Skinite poklopac ventilacije i potopite ga u toplu vodom sredstvom za čišćenje. Vlažnom krpom pažljivo očistite unutrašnjost ventilacijskog otvora, metlicom uklonite prašinu i paučinu te usisajte usisavačem. Poklopac isperite, dobro ga osušite i vratite na otvor.

Zašto je to važno
Iako smanjuje stvaranje plijesni, ventilacijski otvor povlači lebdeće štetne čestice koje se zadržavaju u kuglicama prašine.
Dodatni trik: kad god očistite kupaonicu, pažljivo i dobro osušite sve površine.