ZDRAVO I FINO

Sedam ideja za pripremu brokule

08.02.2013 u 08:39

Bionic
Reading

Brokula je idealna zimska namirnica jer je zdrava, brzo gotova i ukusna te ima pristupačnu cijenu

Kada kupujete brokulu, provjerite je li stabljika čvrsta, a cvjetovi tamno zeleni, bez smeđih dijelova ili žutih cvjetova jer to znači da nije svježa.

Brokulu do kuhanja pohranite u hladnjak neopranu, u plastičnu vrećicu ili posudu i tako može stajati do pet dana. Real Simple donosi sedam ideja kako pripremiti brokulu.

Brokula s bademima

Svježe kuhanu brokulu prepržite na malo maslaca i dodajte sok od limuna. Posipajte listićima badema i uživajte.

Ugrijte se uz juhicu
Umak od brokule

Brokulu kuhanu na pari izmiješajte s vrhnjem i naribanim parmezanom pa poslužite s perecima ili sirovim povrćem.

Salata

Ohlađenu brokulu pomiješajte sa slanutkom, feta sirom i komadićima rajčice i napravite kao salatu.

Juha

Nasjeckani luk prepržite ma malo maslinovog ulja pa dodajte brokulu i temeljac od juhe. Kada je gotovo, sve zajedno izmiksajte da dobijete gustu juhu, a prije odlijte višak tekućine.

Slatka brokula

Kombinirajte sjeckanu sirovu brokulu i crveni luk s preljevom od majoneze, kiselog vrhnja, jabučnim octom i medom.

Fritata

Prepržite malo sitno sjeckanog češnjaka na maslinovom ulju i dodajte brokulu kuhanu na pari. Stavite na lim, prelijte istučenim jajima, naribajte sir koji volite i zapecite.

Pesto

Izmiksajte brokulu kuhanu na pari s češnjakom, prženim pinjolima, naribanim parmezanom i maslinovim uljem. Pesto od brokule možete poslužiti s tjesteninom, koristiti kao umak ili s pečenom piletinom.

Brokula s piletinom

Piletinu bez kostiju prekrijte češnjakom i brokulom s malo maslinovog ulja i pecite dok meso nije gotovo.