LAVAZZA

Savjeti za izradu cappuccina kod kuće

27.03.2017 u 12:27

Bionic
Reading

Lavazza Vam otkriva kako u tri koraka izraditi savršeni cappuccino u vlastitoj kuhinji

Espresso kava i kremasta pjena zajedno čine cappuccino, napitak koji je dobio ime zbog sličnosti s bojom habita kakvog nose franjevci kapucini.

Odlazak u kafić i naručivanje cappuccina i kroasana za Talijane predstavlja jutarnji ritual…ali tko kaže da morate otići sve do Italije kako bi probali cappuccino?  

Tradicionalna priprema zahtijeva aparat za espresso kavu s mlaznicom za izradu pjene no postoje i mnogi drugi neočekivani i originalni načini za postizanje istog rezultata: kremasta, čvrsta pjena može se izraditi u French press kuhalu za kavu ili čak i uz pomoć štapnog miksera!

Slijedite tri jednostavna koraka koje preporučuje Lavazza – istinska ikona talijanske kave s više od 20 milijardi šalica kave koje se popiju širom svijeta, i napravite savršeni cappuccino kod kuće.

Od izrade pjene do odabira najbolje kave, evo kako ćete skuhati pravi cappuccino u vlastitoj kuhinji:

1. KORAK: MLIJEKO

Ono što cappuccino čini jedinstvenim je njegova mliječna pjena od koje Vam rastu zazubice.

Što se tiče mlijeka, ukusi se razlikuju: neki vole obrano mlijeko, drugi rižino ili sojino mlijeko. Međutim, ako želite napraviti savršeni cappuccino koristite svježe punomasno mlijeko: njegove masnoće i proteini ključni su za izradu prave, čvrste i kremaste pjene.

Za izradu savršene pjene potrebno je 120 ml mlijeka i osim pomoću mlaznice za izradu pjene na aparatu za espresso kavu, postoje i drugi načini koje možete koristiti kod kuće:

French press kuhalo za kavu:

  1. Zagrijte mlijeko u malom lončiću ili mikrovalnoj pećnici i ulijte ga u French press kuhalo
  2. Zatvorite French press kuhalo i napravite pjenu potiskujući mrežicu/filter gore dolje 15 sekundi, postupno smanjujući amplitudu (nema potrebe za iscrpljujućim treningom!)
  3. Miješajte mlijeko kružno okrećući French press kuhalo kako bi se sleglo prije nego što ga ulijete u šalicu.

Štapni mikser:

  1. Nakon što ste zagrijali mlijeko, ulijte ga u posudu za miksanje
  2. Uronite štapni mikser u mlijeko i miksajte malom brzinom oko jedne minute.
  3. Za veću pjenu, držite štapni mikser neposredno ispod površine mlijeka kako bi u njega ušlo više zraka.

2. KORAK: KAVA

Nakon što se mlijeko sleglo, vrijeme je za kavu, drugu polovicu tajne ovog odličnog napitka, koja može biti espresso ili moka. Za najbolje rezultate koristite kvalitetnu mješavinu kao što je Qualità Oro.

Polako ulijte kavu do 1/3 šalice i u roku od 10 sekundi ulijte kremastu mliječnu pjenu.

3. KORAK: … A SAD JE VRIJEME ZA MALO KREATIVNOSTI!

Slijedite vlastitu inspiraciju! Možete ukrasiti cappuccino kakaom u prahu, slatkim sirupom, naribanom čokoladom ili nasjeckanim lješnjacima. Ako ste stvarno vješti, možete kreirati vlastite oblike uz pomoć šablona ili čačkalica na površini pjene.