UVIJEK U TRENDU

Šank - atraktivan element uređenja prostora

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Šankovi su vrlo popularan pregradni element prostora iako njihova uloga nije samo dijeljenje zona, poput kuhinjske i blagovaonske, već imaju i značajnu funkcionalnu, ali i dekorativnu ulogu. Takav element naziva se 'šank', no zapravo je pult koji može funkcionirati kao produženi kuhinjski element, stol za objedovanje, komoda za postavljanje dekorativnih predmeta

U prostorima koji su organizirani kao 'otvoreni', šankovi tj. pultovi gotovo su nezaobilazan element uređenja prostora. Svojim dopadljvim oblicima i raznovrsnim mogućnostima funkcioniranja, nametnuli su se kao element koji je konstantno u trendu. Najnoviji trendovi mu mijenjaju oblik i namjenu, ali ga redovito zadržavaju u prostoru.

Šank ili pult izuzetno je važan element namještaja kada se tretira kao pregrada koja dijeli funkcionalne zone. Ponekad se projektira na način da jednom stranom zadovoljava funkcionalne i estetske potrebe jednog prostora, a drugom stranom se uklapa u interijer drugog prostora. Na taj način postaje višefunkcionalan i prilagodljiv te tako maksimalno iskorišten u prostoru.

Nekad se pregradni pult koristio isključivo kao šank, pa je tako i dobio popularan naziv šank. I danas se pult može koristiti za istu namjenu te uz njega priključiti barske stolice koje će prostoru dati ležeran ugođaj. No šank je danas dobio i mnoge druge uloge koje ga čine dodatno atraktivnim i izazovnim u prostoru.

Šank kao zona objedovanja

Ako imate potrebu osigurati kutak koji će poslužiti za kratke i brze objede, postavljanje pulta idealno je rješenje. Ovisno o dimenzijama raspoloživa prostora, možete ga organizirati linearno, zaobljeno ili poligonalno. Fasadu šanka prilagodite bojama i materijalima ostalih elemenata u prostoru. S obzirom na to da je fasada u ovakvim rješenjima najčešće prikrivena visokim stolicama, možete je izvesti vrlo jednostavno u smislu boja i materijala. Preporuka je poigrati se svjetlosnim efektima koji će je činiti posebno atraktivnom u večernjim satima.

Šank kao produžetak radne plohe

Ponekad je šank pregradni element, ali kako bi njegova iskoristivost bila što bolja, projektira se kao produžetak kuhinjske radne plohe i tako u potrebnim momentima poboljšava funkcionalnost kuhinje. Dizajnerski je integriran u korpus kuhinje, ali ako se izvede minimalistički i transparentno, uklopit će se i u prostor dnevnog boravka ili blagovaonice, ako su vezani s kuhinjom.

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Šank kao mjesto kuhanja

Ako kuhanje poželite odvojiti od ostalog funkcionalnog dijela kuhinje, postavite ga na zaseban otok ili pult. Kao takav, šank se može izvesti vrlo elegantno da svojim dizajnom potpuno negira svoju primarnu ulogu elementa za kuhanje. U fasadu šanka možete integrirati staklenu vitrinu u koju ćete pohraniti posuđe ili dekorativne predmete. Vitrinu obavezno osvijetlite kao bi čitav korpus izgledao što atraktivnije.

Šank kao mjesto pranja

Na identičan način, poput kuhanja, možete odvojiti sudoper od ostalog dijela kuhinje. U takvom slučaju osigurajte dovoljnu dimenziju šanka ili otoka kako za vrijeme pranja ne biste prskali po podu ili okolnim elementima.

Šank kao produžetak kuhinje i pregrada funkcionalnih zona

Šank može imati dvostruku ulogu u prostoru, biti dio kuhinje, koji istovremeno dijeli prostor. Ovakav šank obično je masivniji i zato ga je potrebno izvesti u minimalističkom dizajnu, koji ga, kao takav, vizualno olakšava u prostoru. Napa iznad šanka, u ovakvim rješenjima, ima ulogu dekorativnog rasvjetnog tijela.

Ako se odlučite za izvedbu u obliku slova L, jednu stranu možete oblikovati kao klasičan šank s visokim stolicama, a drugu stranu tj. fasadu kao komodu, vitrinu ili poličar, koji će imati svoju funkcionalnu i estetsku ulogu prema dnevnom boravku i blagovaonici. Na taj način će iskoristivost šanka biti maksimalna.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi