SVE MANJE I MANJE

Samo trećina Hrvata otišla na ljetovanje!

19.09.2012 u 18:57

Bionic
Reading

Svega 32 posto Hrvata otišlo je ove godine na ljetovanje, pokazuje novo istraživanje Prizme

Sve manje Hrvata ljetuje, a ogromna većina (94 posto) onih koji su ove godine otišli na ljetovanje odabrala je destinaciju na Jadranu, pokazuje novo istraživanje agencije Prizma CPI, provedenom na 1.003 ispitanika starijih od 16 godina.

Kako tvrdi istraživanje, na bijeg od stresa i svakodnevne rutine u većoj mjeri su se odlučili mlađi od 45 godina, zaposleni, učenici i studenti te oni iz kućanstava s barem jednim djetetom.

Na odmor su u većoj mjeri putovali stanovnici Zagreba i Zagrebačke županije (50 posto) te središnje Hrvatske (38 posto). Najmanje su ljetovali Slavonci (21 posto) te Dalmatinci (20 posto), no ovim potonjim more je blizu, pa im odlazak na ljetovanje često nije ni potreban. Također, stanovnici većih naselja (iznad 25.000 stanovnika) u većoj mjeri su posjetili neko od ljetnih odredišta u odnosu na stanovnike manjih sredina (do 25.000 stanovnika).

Što se pak tiče financijske situacije ispitanika, na ljetni odmor najmanje su odlazili oni koji se zadužuju (25 posto) te oni koji troše upravo onoliko koliko zarađuju (30 posto), dok su u najvećem broju putovali Hrvati koji malo povećavaju svoju ušteđevinu (51 posto) ili istu uspijevaju značajno povećati (57 posto).