USPJEŠNI NA SVIM POLJIMA

Rođeni vođe imaju više djece

  • Autor: A. B.
  • Zadnja izmjena 08.04.2009 13:14
  • Objavljeno 08.04.2009 u 11:00
otac dijete

otac dijete

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Ljudi koji su rođeni da budu lideri vjerojatnije će imati više djece, za razliku od onih koji se ne nameću i vole da ih drugi vode, rezultati su novog istraživanja

Znanstvenici su na temelju višegodišnje studije otkrili da će osobe koje još u tinejdžerskim danima pokazuju osobine lidera do 39. godine života imati dijete.

'Lideri, osim što imaju jasne ciljeve na poslovnom planu, postavljaju visoka očekivanja i na obiteljskoj razini', objasnio je doktor Markus Jokela sa Sveučilišta u Helsinkiju.

Zanimljivo je da osobine poput agresivnosti,nestrpljivosti ili jakog osjećaja odgovornosti nisu povezane sbrojem djece koje će osoba imati.

U istraživanje je uključeno 1.313 odraslih osoba, a znanstvenici su ih pratili od 1980. godine. Svaki ispitanik, u dobi od 12 do 21 godinu, rješavao je test osobnosti. Liderima su ocijenjeni oni koji su se složili s tvrdnjom da 'uvijek vole preuzeti stvar u svoje ruke' i koji 'vole govoriti drugima što da rade'.

Mogućnost potomstva do 39. kod lidera se povećava za 11 posto kad su u pitanju muškarci, a 19 posto kad su u pitanju žene.

Ipak, veza između roditelja i lidera u različitim zemljama dala bi različite rezultate, misle znanstvenici.

Naime, u društvima u kojima žene moraju birati između karijere i obitelji, žene s izraženim sposobnostima lidera povezuju se s manjim brojem djece.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi