lake za održavanje

Riješite se toksina iz zraka: Ove predivne biljke dodatak su domu koji svi trebamo

15.04.2024 u 12:16

Bionic
Reading

Poznato istraživanje NASA-e dokazalo je da sobne biljke iznenađujuće efikasno uništavaju toksine iz zraka, koji uzrokuju simptome od glavobolje preko razvoja alergija pa sve do poremećaja živčanog sustava

NASA-ini znanstvenici detektirali su čak 50 sobnih biljaka koje uspješno uklanjaju brojne toksine iz prostora, kao što su biološki zagađivači, ugljični monoksid i dušikovi oksidi, pesticidi i dezinfekcijska sredstva (fenoli) te radon.

Dr. BC Wolverton, voditelj istraživanja, kasnije je ovih 50 biljaka dodijelio ocjenu od 1 do 10 ovisno o efikasnosti čišćenja zraka, a za vas smo izdvojili najučinkovitijih deset, koje će ujedno biti i pravo vizualno osvježenje u prostoru.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Areka palma

U testovima koje je proveo dr. Wolverton, palma Areka uklonila je više toluena i ksilena nego bilo koja druga biljka. Toluen je jedan od ozloglašenog 'toksičnog trija' (koji također uključuje formaldehid i dibutil ftalat) za koje se zna da su opasni za ljudsko zdravlje. Najčešće se nalaze u razrjeđivačima boja, odstranjivačima laka za nokte, ljepilima i tekućinama za čišćenje.

Ova lijepa palma također uspješno vlaži zrak te je odlična za osobe koje smeta pretjerano suh i nadražujuć zrak u prostoru.

Damska palma

Damska palma laka je za uzgoj i odlično se prilagođava većini interijera. Preferira polusjenu, potrebno joj je obilno zalijevanje i toplijim mjesecima, a poželjan je i dodatak gnojiva.

Širokog je promjera te će sjajno izgledati u kutovima prostorija kao pravi statement ukras, a uz to će i uspješno uklanjati toksine iz zraka.

Bambusova palma

Bambusova palma još je jedna biljka koja je dobila vrlo visoku ocjenu u svojoj sposobnosti uklanjanja formaldehida iz zraka. Ova je biljka također učinkovito uklonila benzen — sastojak koji se koristi za izradu boja, maziva, gume i deterdženata — i trikloretilen, industrijsko otapalo.

Isto tako, prostor čini vlažnijim te uživa u neizravnom svjetlu te manjoj količini vode, što je čini lakom za uzgoj.

Kaučuk

Omiljen još od viktorijanskog doba, kaučuk uspješno uklanja formaldehid iz zraka te podiže čitav interijer svojim raskošnim listovima.

Voli polusjenu te je odličan odabir za prostorije u kojoj nedostaje sunčeve svjetlosti, a posebno za one koji nemaju puno vremena za brigu o sobnim biljkama. Naime, sve što mu je potrebno jest tek povremeno zalijevanje.

Dracaena 'Janet Craig'

Ocijenjena kao jedna od najboljih biljaka za uklanjanje trikloretilena iz zraka, Dracaena je također jedna od sobnih biljaka koje je najlakše uzgajati, a može poživjeti i nekoliko desetljeća uz odgovarajuće uvjete.

Ove biljke najbolje uspijevaju na neizravnoj sunčevoj svjetlosti koja dolazi s istoka/zapada ili u polusjeni. Mogu se prilagoditi nižim razinama osvjetljenja ako se smanji zalijevanje. Održavajte tlo ravnomjerno vlažnim te je često prskajte vodom.

Filodendron

Filodendroni dolaze u mnogo različitih varijanti. Oni koji su visoko rangirani na testovima dr. Wolvertona uključuju Crveni smaragd (Philodendron erubescens), Čipkasto drvo (Philodendron selloum), Srcelist (Philodendron oxycardium) i Slonovo uho (Philodendron domesticum ili tuxla). Svi se lako uzgajaju i napreduju uz malo pažnje, osiguravajući godine detoksikacije za vaš dom ili ured.

Patuljasta datulja

Dobivši vrlo visoku ocjenu za svoju sposobnost uklanjanja kemikalija iz zraka, patuljasta palma datulje posebno je učinkovita u oslobađanju zraka od ksilena, uobičajenog sastojka otapala. Biljka je prikladna za kontrolirana temperaturna okruženja u uredima i domovima i preživjet će desetljećima ako je optimalno smještena.

Konkretno, obožava polusjenu bez propuha te umjerene temperature, a zalijeva se tek kad je zemlja posve suha.

Fikus Alii

Ovaj fikus uklanja kemijske pare iz zraka te lako raste u zatvorenom prostoru, u čemu mu pomaže i visoka otpornost na insekte. Također mu je omiljena polusjena.

Izbjegavajte postavljanje blizu otvora za grijanje ili klimatizaciju te prostor izložen propuhu jer time riskirate gubitak lišća. Tlo treba održavati vlažnim, ali pustite da se osuši između zalijevanja.

Bostonska paprat

U studijama koje je proveo dr. Wolverton, bostonska paprat je bila najviša od svih ispitanih biljaka u svojoj sposobnosti uklanjanja formaldehida iz zraka. Budući da se formaldehid pojavljuje u svemu, od plastičnih vrećica za smeće do papirnatih ručnika, maramica za lice, podnih obloga i ljepila - a plinske peći i pušenje također ispuštaju ovu kemikaliju - bostonska paprat je pametan dodatak svakom kućanstvu ili uredu.

Spatifilum

Jedna od biljaka koja je iznimno popularna zbog lijepog bijelog cvijeta i laganog održavanja ujedno je je i sjajna za uklanjanje isparavanja iz alkohola, acetona, trikloretilena, benzena i formaldehida. Spatifilum je i odličan odabir za one koji nemaju puno vremena jer lako raste u polusjeni, bez pretjerano čestog zalijevanja.