trendovi 2024.

Ove efektne sobne biljke manje su poznate, a u trenu podižu cijeli interijer

03.02.2024 u 18:11

Bionic
Reading

Donosimo pregled nekih od najatraktivnijih sobnih biljaka koje će u trenu transformirati čitav vaš dom

Sobne biljke već neko vrijeme uživaju veliku popularnost u svijetu dizajna interijera jer su sjajan način da oživite svoj dom te kreirate prozračan i udoban ambijent koji odiše elementima prirode i topline.

Ovaj trend je vrste poput spatifiluma, monstere ili biljke zebre učinio sveprisutnima u mnogim domovima, no postoji i niz manje poznatih sorti koje su toliko efektne da je prava šteta ne obogatiti barem jednom svoj interijer.

'Ove biljke smatraju se rijetkima ne samo zato što su manje zastupljene u prirodi, već i zato što su postale iznimno popularne među ljubiteljima biljaka te ih nije lako nabaviti. Ta njihova ekskluzivnost čini ih još više primamljivima', rekla je dizajnerica interijera Eli Manekin pa izdvojila neke od najtraženijih sorti.

Peruanska monstera

Zbog svojih velikih listova, koji ih čine statement dodatkom svakoj prostoriji, monstere su odavno veliki hit. Ipak, sorta Monstera obliqua, koja dolazi iz Perua, manje je znana, a njene rupice na lišću toliko su originalne da ćete je poželjeti nabaviti istog trena.

Potrebno joj je puno vlage i zalijevanja pa je sjajan odabir za kupaonicu, ali najsretnija će biti izložena obilju izravne Sunčeve svjetlosti, s obzirom na to da dolazi iz tropskih krajeva.

Kao i sve monstere, i ona može biti toksična pa se ne preporučuje za kućanstva s malom djecom i ljubimcima.

Farfugium japonicum

Ova vrsta potječe iz istočne Azije, a osvaja mrljastim lišćem koje podsjeća na svjetlucave krijesnice.

Impresivna Farfugium japonicum ne treba previše sunca - djelomična do potpuna sjena zapravo će joj najbolje odgovarati. Previše, pogotovo izravna svjetlost može uzrokovati opadanje lišća.

Međutim ovo je žedna biljka - najbolje raste u vlažnom tlu te okolišu sa srednje do visokim razinama vlažnosti zraka, pa vam može trebati raspršivač ili ovlaživač da bi dugoročno uspijevala. Srećom, nije poznata po tome da je toksična!

Filodendron

Za sve one koji žele stvoriti urbanu džunglu u svom domu nema boljeg odabira od raznih sorti filodendrona. Kada govorimo o posebnom efektnim vrstama, ističe se Paraiso Verde s golemim listovima prošaranim tamnim i svijetlim mrljicama.

Može narasti do nevjerojatna tri metra visine u punoj zrelosti, a s obzirom na to da je brzorastući - dobro promislite gdje ćete ga držati!

Potrebno mu je vlažno tlo, toplina i vlažniji zrak te neizravna Sunčeva svjetlost. Imajte na umu da je toksičsn za kućne ljubimce i ljude.

Begonija Tectonic Pangea

'Njena limun-zelena pigmentacija na tamnozelenom lišću osvojila je ljubitelje biljaka i dizajna interijera pa ovoj vrsti begonije predviđamo veliku popularnost u 2024. godini', kaže Manekin.

Prilično je jednostavna za održavanje i ne zahtijeva puno vlage ili zalijevanja, pa će je biti dovoljno zaliti tek kad se tlo počne sušiti. U blago zasjenjenom području može narasti do metra visine.

Crna ZZ biljka

ZZ biljke također su na glasu kao vrlo poželjne, a crna sorta koja ima smaragdni odsjaj nešto je što će gotovo svatko htjeti imati u svom domu. Posebno će pristajati modernijem stilu uređenja, a prednost im je i visoka tolerancija na sušu pa oko nje nećete imati pretjerano posla, tim više što im odgovara svako osvjetljenje.