PROLJETNO ČIŠĆENJE

Riješite se starih kozmetičkih preparata

20.03.2010 u 08:45

Bionic
Reading

Kozmetika je vrlo plodno tlo za naseljavanje raznih bakterija. Zbog toga može postati izvor različitih infekcija, a ne onoga što joj je prvotna namjena – ljepote

Ponekad kozmetika i nema jasno vidljiv rok trajanja, a ponekad se rok trajanja izliže i teško ga je vidjeti. Također, rok trajanja kozmetičkih pripravaka nije isti ako su originalno zatvoreni ili su otvoreni i korišteni. Evo kako znati da je vrijeme da tvoj stari ruž za usne ili puder konačno susretnu kantu za smeće!

Jedno od glavnih pravila glasi – ako mu se promijenila boja ili miris, preparat odmah trebaš baciti. Također, ako šminka nije homogena i gruda se te ju je teško nanijeti, bolje ju je baciti.

Šminka za lice

Puder za lice – najbolje ga je potrošiti ili zamijeniti novim u roku od pola godine do godine dana. Ako je u maloj posudici, uvijek ga radije nanesi četkicom ili spužvom, a ne prstom. Naime, prstom se unose dodatne bakterije.

Olovka za oči – do šest mjeseci.

Olovka za usne – od šest do 12 mjeseci.

Maskara – od tri do šest mjeseci. Kada maskara više nije valjana, obično se jako stisne (postane pregusta) te ima čudan miris.

Sjenilo za oči – od tri do šest mjeseci.

Rumenilo – do 12 mjeseci.

Balzam za usne – do dvije godine.

Lak za nokte – godina dana.

Kreme za njegu tijela

Kreme nije dobro držati u kupaonici zbog velike količine vlage i čestih promjena temperature.

Kreme za piling – do godine dana.

Tonici i slično za čišćenje kože – do godine dana.

Kreme za lice – do godine dana.

Kreme za sunčanje – dvije godine.

Kreme za samotamnjenje – do šest mjeseci.

Kozmetika za kosu

Šamponi i regeneratori – do godine dana.

Lakovi, pjene i gelovi – godina i pol. Gelovi koji sadrže alkohol mogu trajati i nekoliko godina.

Parfemi

Parfemi mogu stajati i do tri godine. Može trajati i dulje ako je pospremljen na tamnom i hladnom mjestu, a još dulje ako je u hladnjaku. Kad je originalna bočica do pola prazna, dobro je parfem uliti u manju bočicu. Naime, zrak u bočici utječe na promjenu mirisa, a gdjekad i boje.