DETROIT AUTO SHOW

Revenge Verde – neobični superautomobil koji obećava

13.01.2010 u 12:08

Bionic
Reading

Autosalon u Detroitu baš i ne pršti superautomobilskim premijerama, pa je Revenge Verde poslužio kao melem na ranu

Zasad je riječ tek o polugotovom proizvodu koji po mnogočemu obećava. Veći dio aluminijske šasije Verde dijeli s Fordovim GT-om, a interesantno zvuči i opcija pogonskih strojeva koji bi se trebali naći pod poklopcem.

Naime, Revenge ondje planira montirati Fordov dorađeni V8 iz Rousha sa 605 KS, kao i General Motorsov LS9 V8 koji razvija 638 KS. Treća opcija je na granici znanstvene fantastike. Revenge spominje hibridni sklop Hp2g koji bi pomoću etanolski pogonjenog motora V8 s unutarnjim sagorijevanjem i elektromotora trebao razvijati 400 KS te nuditi autonomiju od 2,35 litara goriva na stotinu kilometara. Recimo samo da smo po ovom pitanju nevjerni Tome dok nam se ne dokaže suprotno.

Karoserija je sačinjena od aluminija i ugljičnih vlakana, a čitav automobil teži oko 1.700 kilograma. Ovisno o motoru, Verde bi s mjesta do 100 km/h trebao ubrzavati za tri do pet sekundi, dosezati do 320 km/h maksimalne brzine, a ovisno o izboru mjenjača biti sposoban postići i 385 km/h.

Sve to u paketu jeftinijem od milijun kuna po aktualnom tečaju. Zvuči više nego zanimljivo. Prodaja bi trebala otpočeti do kraja godine.