TEST

Renault Fluence Dynamique 1.6 dCi - odličan omjer uloženog i dobivenog

25.10.2013 u 16:10

  • +4

Renault Fluence Dynamique 1.6 dCi

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Bionic
Reading

Tržište kompaktnih limuzina je u ekspanziji, a ako to već i ne pokazuju prodajni rezultati, onda je dovoljno u obzir uzeti broj prinova u ovom segmentu u posljednjih nekoliko godina

Automobili koji su život započeli kao jeftina i prtljažnim prostorom bogatija alternativa kompaktima postepeno ulaze u sve bogatije opremljeniju klasu. Odlična primjer je i Fluence koji nakon redizajna nudi gotovo sve što možete dobiti u Meganeu - od R-link multimedijalnog sustava s velikim ekranom osjetljivim na dodir, do digitalnih mjernih instrumenata, LED dnevnih svjetala itd.

Između ostalog, tu je i novi 1,6-litreni common-rail dizelaš sa 130 KS i 320 Nm koji je Fluence čini vrlo dinamičnim automobilom. Četverocilindraš puca od snage te je veoma štedljiv čak i kad iz njega izvlačite maksimum. Do 2.000 okretaja je pomalo anemičan, međutim u kombinaciji s dobro podešenim omjerima ručnog šesterostupansjkog mjenjača izvrsno se snalazi u gradu i na otvorenoj cesti. Fluenceov ovjes podešen je nešto mekše nego što smo navikli, no čak i takav nudi odlično, neutralno i predvidljivo ležanje na zavojitim cestama. Manje zamjerke imamo tek na upravljač koji bi mogao biti direktniji.

Dizelaš je nešto bučniji no što bismo voljeli, no izolacija buke je vrlo dobra pa je tako i pri većim brzinama moguće pričati u unutrašnjosti bez značajnog podizanja glasa. Najimpresivnija karakteristika ovog motora je ipak štedljivost. U gradskoj vožnji potrošnja je rijetko premašivala šest litara na stotinu kilometara, dok je na otvorenoj cesti moguće istu spustiti na ispod pet litara a da se pritom ne vučete kao crkotina.

Čak i ako niste ludi za dinamičnom vožnjom, Fluence impresionira ponudom prostora i udobnošću. Straga će i natprosječno visoki putnici imati dovoljno mjesta za glavu i koljena, a prtljažnik će s lakoćom progutati više od 500 litara prtljage. Mana mu je jedino relativno maleni otvor. Materijali su kvalitetni, ugodni na dodir i djeluju izdržljivo na habanje.

Renault Fluence u redizajniranoj izvedbi na nas je ostavio jako dobar dojam te ga svakako preporučamo ukoliko ste u potrazi za kompaktnom, štedljivom limuzinom koja možda ne obara s nogu na prvi pogled, no to svakako čini na drugi i treći.

Proizvođač: Renault
Model: Fluence Dynamique 1.6 dCi
Vrsta motora: 1.6, četiri cilindra, dizel
Obujam: 1.598 cm3
Snaga (kW/KS): 96/130 @ 4.000 o/min
Okretni moment (Nm): 320 @ 1.750 o/min
Potrošnja (l/100 km): 6,1/4,5/7,4
Ubrzanje (0-100 km/h): 9,8
Maksimalna brzina: 200 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm): 4.618/1.809/1.598
Cijena do registracije: 152.900 (osnovni model 98.173 kuna)