briga o vašem domu

Recite stop vlazi u prostorijama

21.09.2021 u 14:13

Bionic
Reading

Većina problema s vlagom se javlja zimi kada boravimo u zatvorenim i grijanim prostorijama. Stručnjaci preporučuju relativnu vlažnost zraka od 40 % do 60 % za ugodno okruženje kod kuće ili na poslu. Ako je vlažnost prostorije iznad 60 %, zrak je previše vlažan i prostoriju treba odvlažiti što je prije moguće

Ako je vlaga u zraku previsoka predugo, lako se može stvoriti plijesan i uzrokovati neugodne mirise. Tamne mrlje na zidu indikacija su stvaranja plijesni. Kapljice vode (kondenzacija) na zidovima, namještaju i prozorskim okvirima mogu biti znak za prekomjernu vlažnost zraka. Odvlaživač zraka pomaže smanjiti vlažan zrak u prostoriji na optimalnu razinu i spriječiti stvaranje plijesni u zatvorenom prostoru.

Uzroci visoke vlažnosti zraka

Najčešći uzroci visoke vlažnosti u prostorijama su nedostatak izmjene zraka u novim zgradama i nepravilno ili nedovoljno često provjetravanje.

Novogradnja ima tendenciju biti vrlo dobro izolirana i imati dobro zatvorene prozore, međutim to nažalost rezultira nedostatkom prirodne izmjene zraka između unutarnjeg i vanjskog zraka. Kako su nove zgrade naseljene ubrzo nakon dovršetka radova, građevinska struktura i materijali često ostaju vlažni. Stoga je redovita i pravilna ventilacija vrlo važna za optimalnu unutarnju klimu. Osobito ljeti ili ako se nekretnina ne koristi puno, taj nedostatak ventilacije često je uzrok plijesni ili neugodnih mirisa. Podrumski prostori ili praonice rublja također su vrlo osjetljivi na višak vlage, jer se obično nalaze ispod zemlje. Drugi mogući razlozi za visoku unutarnju vlagu mogu biti i mokro rublje, biljke, tuševi i kade, akvariji i terariji, poplave ili vodena oštećenja.

Uzroci visoke vlažnosti prostora brojni su i ne mogu se uvijek jasno kategorizirati. Što biste trebali učiniti ako higrometar pokazuje relativnu vlažnost veću od 60 %, a time i lošu unutarnju klimu?

Što učiniti ako je klima u prostoriji prevlažna?

Najprije biste trebali pokušati detektirati, ukloniti ili ispraviti sve moguće izvore vlage. Ciljana i pravilna ventilacija (prozračivanje sa suhim vanjskim zrakom) prostorije također može pogodovati odvlaživanju. Postojeću plijesan uvijek se mora profesionalno ukloniti jer su spore štetne za zdravlje. Ako ove mjere nisu dovoljne za odvlaživanje prostorije, odvlaživač može biti učinkovito rješenje. Odvlaživači zraka filtriraju višak vlažnosti iz zraka u zatvorenom prostoru, čime se sprječava stvaranje plijesni i posljedični rizici po zdravlje. Kako može odvlaživač zraka pomoći? Odvlaživači zraka mogu se koristiti u mnogim prilikama. Vlažnost zraka često predstavlja problem u starim zgradama. Oronuli prozori i nedostatak toplinske izolacije mogu pogodovati stvaranju plijesni i lošoj klimi u zatvorenom prostoru. Osim toga za pravilno zagrijavanje i redovito prozračivanje prostorije, odvlaživač zraka može smanjiti relativnu vlažnost na optimalnu razinu. Korištenje odvlaživača ima posebno smisla u prostorijama s velikom količinom vodene pare, npr. u kupaonici i kuhinji. To pomaže ne samo u borbi protiv previsokih razina vlažnosti zraka, već i u sprječavanju gljivica koje najbolje uspijevaju u mračnim, vlažnim prostorijama. Odvlaživač zraka također može pomoći prilikom sušenja rublja, posebice zimi i u kišnim danima kada rublje sušimo u unutarnjim prostorijama. Vrijeme sušenja se uvelike skraćuje, a prostorija neće imati veliku relativnu vlažnost zraka.

Što sve treba uzeti u obzir prilikom kupovine odvlaživača zraka?

Kupnja odvlaživača zraka nije lak zadatak i prije same kupovine treba dobro razmisliti. Postoji mnogo različitih kriterija koje treba uzeti u obzir kako bi se izbjegli nepotrebni troškovi. U nastavku razmatramo najvažnije kriterije koje treba uzeti u obzir pri kupnji odvlaživača zraka.

Veličina sobe ključni je faktor pri odabiru pravog odvlaživača zraka. Velike prostorije prirodno zahtijevaju visok kapacitet odvlaživanja. Ovdje se mora uzeti u obzir volumen prostorije, a ne površina prostorije. Općenito proizvođači pretpostavljaju da visina većina prostorija iznosi 2,5 metara.

Svrha uporabe: Dobro razmislite o tome gdje će se koristiti odvlaživač zraka (npr. praonica rublja, podrum, dnevni boravak ili spavaća soba). Ovisno o tome u kojoj se prostoriji odvlaživač zraka treba koristiti i koliki je potreban kapacitet, važni su i drugi kriteriji. Zbog toga postoje različiti modeli koji se razlikuju po dizajnu i namjeni korištenja. Na primjer, ako je potrebno odvlaživanje mokrog rublja, opcija za osciliranje zraka (poznati kao način ljuljanja) bio bi dobra opcija. Za odvlaživanje stambenih prostora, poput spavaćih soba ili dnevnih soba, bio bi idealan tihi odvlaživač zraka s noćnim načinom rada. Prijenosni odvlaživač zraka koristan je za odvlaživanje niza prostorija, jer se može praktično premještati s jednog mjesta na drugo na kotačima.

Ovisno o specifičnostima i veličini prostora, Stadler Form nudi niz različitih visokokvalitetnih ovlaživača za Vas. Tvrtka Stadler Form dizajnira i razvija uređaje u Švicarskoj, a njihovi proizvodi su međunarodno dostupni i nagrađivani. Vodeći su izvoznici i dobavljači na području kvalitete zraka. Stadler Form proizvodi karakteriziraju vrhunska tehnologija i svevremenski dizajn.

Stadler Form odvlaživači zraka:

Theo voli vlažne prostorije, učinkovito uklanja suvišnu vlagu iz zraka. Integrirani higrostat znači da se željena vlaga može postaviti na 40%, 50% ili 60%. Alternativno, Theo može stalno raditi, a kako radi možete pogledati ovdje. Njegova je neovisnost također impresivna; timer se može programirati s radnim vremenom od 1 do 7 sati. Kada se vremensko razdoblje završi ili se spremnik za vodu napuni, Theo se automatski isključuje.

Albert je najbolji u svojoj klasi i pruža energetsku učinkovitost 3xA. Odvlaživač zraka Albert je proizvod dizajnerskog studija tvrtke Stadler Form. Albert dolazi kao najveći spas i prostoriju punu vlage liječi u pravi čas! Albert provodi odvlaživanje na vrlo otmjen i učinkovit način, te je za to i višestruko nagrađivan. Ideja tvrtke Stadler Form bila je razviti odvlaživač zraka koji je vizualno privlačan, energetski učinkoviti i lagan za upotrebu. U usporedbi sa ostalim tradicionalnim odvlaživačima, Albert skladno pristaje velikom broju raznih prostorija.

Osigurajte optimalnu vlažnost i zdravu okolinu u svom domu na vrijeme jer od 09.09. do 31.12.2021. (ili do isteka zaliha) možete nabaviti odvlaživač zraka Theo po akcijskoj cijeni od 1.699,00 kn (redovna cijena 1.899,00 Kn) te odvlaživač zraka Albert po akcijskoj cijeni od 3.299,00 kn (redovna cijena 3.899,00 Kn).

Akcijski modeli dostupni su na Stadler Form maloprodajnim mjestima (internet trgovina Stadler Form Hrvatska www.stadlerform.hr), te kod ovlaštenih prodavatelja ELIPSO, LINKS, Svijet MedijaSancta Domenica, Harvey Norman, Bazzar. Više o akciji možete pronači i ovdje.

Stadler Form je švicarska tvrtka specijalizirana za razvoj, proizvodnju i prodaju kućanskih aparata s naglaskom na poboljšanje kvalitete unutarnjeg zraka. Proizvodi Stadler Form karakteriziraju izuzetan dizajn povezan s vrhunskom kvalitetom i inovativnom tehnologijom. Više od petnaest nacionalnih I međunarodnih nagrada potvrđuje (RedDot design award, German design award, Allergy-friendly Quality tested – ECARF).