PONUDA ZIMOVANJA

Recesija ne smanjuje interes za skijanje

06.11.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Otvaranje skijaške sezone samo što nije počelo, a unatoč recesiji, potražnja za zimskim aranžmanima ostala je na razini posljednjih rekordnih godina. Zato se i ove godine očekuje da će se u skijaškoj špici oko Nove godine na snijegu odmarati više od 200 tisuća Hrvata

Premda je broj upita i rezervacija na razini prošlih sezona, u turističkim agencijama kažu da ljudi nešto više kalkuliraju te biraju povoljniji smještaj i apartmane. Primjećuju da se povećao broj onih koji odgađaju potvrdu rezervacije, a kao i do sada, najzanimljivija je mogućnost otplate na rate što je i razumljivo jer nema kamata.

Agencije se trude privući klijente i mnogim drugim pogodnostima pa Adriatica.net nudi poklone, 'first minute' popuste i sniženja pri kupnji skijaške opreme, a Kompas 'na akciji' ima tradicionalno otvaranje sezone u prosincu za koje je ovogodišnji hit Nassfeld već gotovo rasprodan.

Unatoč recesiji, potražnja za zimskim aranžmanima ostala je na razini rekordnih godina

Ljubitelji zimskih radosti prvi snijeg mogu isprobati i na Kronplatzu, Katschbergu, Lachtalu, u francuskom Risoulu, slovenskoj Kranjskoj Gori, Bohinju, na Rogli, Pohorju i Krvavcu te talijanskom Monte Zocolanu! Cijene su više nego prihvatljive pa tri polupansiona u Austriji možete naći i za manje od 900 kuna.

Procjenjuje se da će već prvih tjedana sezone na snijeg doći nekoliko tisuća skijaša iz Hrvatske, uglavnom na najbliže i najpopularnije austrijske staze.

Na skije će se povoljnije nego u ostatku sezone moći i u siječnju, budući da su najpopularniji skijaški termini oko Nove godine i u vrijeme zimskih školskih praznika.

U siječnju se i za trostruko manje novca nego u špici mogu dobiti aranžmani s uključenim smještajem, prijevozom, ski artom mnogim pogodnostima poput škola skijanja na hrvatskom i sadržajima za djecu.
Atlas-airtoursove škole skijanja u Pozza di Fassi, Gerlitzenu i Lachtalu, primjerice, surađuju s kvalitetnim inozemnim školama i nude korištenje Easyskija koje olakšavaju lakše usvajanje skijaških vještina. Kompas obilježava deset godina od svoje prve škole u Matreiu, a obljetnicu će proslaviti novim 'školskim destinacijama' u poznatom talijanskom Kronplatzu, Selva Gardeni i Passu Campolongu - uz već tradicionalne zimske baze - Sillian, Katschberg, Matrei i Zillertal

Zbog škola skijanja, ali i drugih dodatnih sadržaja za obiteljske su odmore, uz austrijska i talijanska skijališta, dobri i francuski Alpe d' Huez te slovenski Bled, Kranjska Gora i Krvavec. Ipak, slovenske su staze omiljene tek manje zahtjevnim skijašima, a popularna su zbog cjenovne pristupačnosti te blizine Hrvatske, što omogućuje i kraće vikend-izlete tijekom cijele sezone.

Agencije se trude privući mušterije i mnogim pogodnostima

Zahtjevnijim skijašima zanimljiviji su manje popularni termini, bez velikih gužvi i kvalitetnija skijališta s dužim i ozbiljnijim stazama gdje će izvući maksimum od svoje skupe i profesionalne opreme. Uz mnoga poznata austrijska i talijanska odredišta, tu su i francuska alpska skijališta među kojima i otmjeni Val Thorens te Val d'Isere

Prednost Francuske je to što zbog velike nadmorske visine sezona najdulje traje pa je jedna od najisplativijih ponuda sedam noćenja sa ski kartom u skijalištu Risoul, od siječnja do ožujka, za 1.155 kuna po osobi. Riječ je o mjestu sa 180 kilometara uređenih staza, a Kompas do sredine siječnja uz nadoplatu nudi i prijevoz iz Zagreba, Varaždina, Splita, Rijeke, Osijeka, Vinkovaca i Slavonskog Broda

Od neuobičajenih povoljnih destinacija u Atlas-airtursu preporučuju bugarsko Bansko, ističući da je riječ o izvrsnom skijalištu organiziranom prema uputama Austrijanaca. Sedamdeset kilometara staza zadovoljit će početnike i napredne, a Bansko je, tvrde, odlična polazišna točka za zimski turizam u kombinaciji s razgledom okolice i glavnoga grada Sofije.

Najpovoljniji sedmodnevni aranžmani u koje je uz noćenje uključena i hrana (uglavnom polupansion) stoje nešto manje od 3.000 kuna, a u Bad Kleinkirchheimu se u par termina sedam 'all inclusivea' možete dobiti po cijeni od 2.845 kuna po osobi.

Sezona skijanja samo što nije počela, pa čak i ako ne želite biti prvi na snijegu, krajnje je vrijeme da odaberete mjesto na kojem želite uživati u zimskim radostima.