predivni i mirisni cvjetovi

Rano proljeće je savršeno vrijeme za sadnju jorgovana, a evo i zašto

16.03.2024 u 12:53

Bionic
Reading

Rascvjetane grane i grmovi jorgovana osvajaju predivnom pastelnom paletom boja, a svojom ljepotom i mirisom simboliziraju proljeće i rano ljeto. Predivni jorgovani cvjetaju baš kad je dovoljno toplo da možete uživati u vrtu, a lako ih se može posaditi u velikim i malim prostorima

Dolazi nam rano proljeće, a to je najbolje vrijeme za sadnju biljaka u teglama - osobito jorgovana.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Tlo se zagrijava, a proljetni cvjetni bum samo što nije počeo, pa je pravi trenutak da se uhvatite poslova u vrtu.

Doduše, jorgovani u obliku drveća ne kotiraju baš visoko kad je riječ o popularnom cvijeću, ali mora im se odati počast za besprijekoran osjećaj za vrijeme. Cvjetaju baš kad kasno proljeće klizi u rano ljeto, a njihove gotovo stožaste cvjetnice savršeno love mekoću kasnog proljetnog dana, baš kad je dovoljno toplo da ponovno možete uživati u vrtu.

Jorgovani dolaze u nježnoj paleti boja koja priziva rano ljeto – ljubičastoj, ružičastoljubičastoj, ružičastoj, boji lavande i bijeloj. No našem području najčešći su oni u ljubičastoj i bijeloj boji. Predivno su cvijeće, a uzgajaju se već 150 godina.

Edvardijanski vrtlari obožavali su jorgovane jer su cvjetali iz godine u godinu. Sve do 70-ih prošlog stoljeća većina vrtova imala je barem jedno stablo jorgovana zato što ti dugovječni grmovi, uzgojeni iz izdržljive i otporne vrste koja se nalazi u stjenovitim brdima Balkanskog poluotoka, odlično preživljavaju.

Loša strana jorgovana je tendencija da raste u visinu, ostavljajući stablo golim, dok je cvijeće na vrhu, čime se gubi na vizualnoj bujnosti. Međutim moguće ga je 'pomladiti' ako se to učini u dvije faze. Jedne godine mu odrežite polovicu grma do visine struka, a drugu pola godine kasnije.

Drveće jorgovana ima lagan miris, ali postoji nekoliko vrsta, poput likovca, koji se zove i 'kraljevim jorgovanom', s opojnim mirisom. Cvjetovi su im manje upadljivi pa se moraju osloniti na miris kako bi privukli oprašivače. Predstavljaju savršene biljke za manje vrtove, a kada procvjetaju početkom svibnja, miris se širi cijelim vrtom. Dolaze u hladnim ružičastim bojama ili boji lavande, a manji cvjetovi imaju nježniji izgled.

Rezanje grana

Jorgovan se uvijek reže rano ujutro ili navečer, a to činite oštrim nožem, nikada škarama, jer one gnječe žile grana i time sprječavaju upijanje vode. Uklonite lišće koje će biti u vodi: to uopće neće utjecati na izgled, a bez njih će buket dulje trajati. Odrezane grane odmah omotajte vlažnom krpom, a sam buket mekanim papirom.

Kako bi jorgovani dulje trajali, u vazu prvo ulijte vruću vodu, stavite grane u nju na 30 sekundi, a zatim ulijte hladnu vodu. Tako će trajati danima, a vi ćete moći uživati u njihovom nježnom mirisu.