RADITE LI IH I VI?

Putujte opuštenije: Ovih 15 grešaka treba uvijek izbjegavati kod pakiranja

23.04.2023 u 11:40

Bionic
Reading

Teško je naći nekoga tko ne uživa u putovanjima. Još je teže među onima koji vole putovati naći nekoga tko uživa u pakiranju. A opet, bez toga nema ni odlaska na put, ma koliko kratak bio, i bez obzira je li riječ o opuštenom ljetovanju ili poslovnoj gnjavaži.

Mnogo je toga što može ići na živce kod pakiranja, od toga da nam se čini da nikad nemamo dovoljno mjesta u koferu kojeg smo zamislili nositi, preko dvojbi treba li nam ona još jedna jakna ili dodatni par cipela, pa do vječnog zaboravljanja baš onog predmeta koji će nam sigurno zatrebati.

Mnoštvo je savjeta koji se mogu naći o uspješnom pakiranju, mnogo toga nauči se i 'usput', možda metodom pokušaja i pogrešaka. Ima i kojekakvih pravila na koja treba paziti ovisno o vrsti prijevoznog sredstva ili odredištu na koje putujemo. Na sve to treba obratiti pažnju, a ovdje vam nudimo vrlo korisnu 'hrpicu' s 15 najčešćih grešaka kod pakiranja, kompilaciju svega onoga o čemu treba voditi računa.

Slaganje odjeće

Ako želite uštedjeti na prostoru, nema boljeg načina od 'rolanja' odjeće, bar onoga što se može tako spremiti u kofer. Čak nije stvar samo u štednji prostora, nego će većina odjevnih predmeta koje smotate, možda čak i učvrstite gumom, biti manje zgužvana kad stignete u hotel i raspakirate se. Jasno, ima u svakoj garderobi i ponešto što je ipak bolje slagati na klasični način, ali ako vam je cilj putovati s manjom torbom, ovo je vaše rješenje.

Nepravilno pakiranje kozmetike

Osnovno pravilo glasi: ako postoji mogućnost da nešto procuri, pretpostavite da će se to doista i dogoditi. Ili, bolje spriječiti nego liječiti. Zato, kad pakirate gel za kosu, šampon, tekućinu za ispiranje usta ili bilo koji drugi tekući kozmetički preparat, obavezno ih držite odvojeno od ostalih stvari, posebno onih koje bi nekom od tih tekućina mogle biti oštećene. A među proizvodima za osobnu higijenu jedan se najčešće zaboravlja, a među važnijim je: pasta za zube. U hotelu ćete možda dobiti neku prigodnu tubu, ali velike su šanse da to neće biti vaša omiljena marka, posebno ako koristite neke za osjetljive desni. O smještaju u apartmanima ili kampiranju da ne govorimo, osim ako baš ne volite po dolasku tražiti najbližu trgovinu u kojoj ih možete kupiti.

Zanemarivanje popisa za pakiranje

Mnogi ljudi ih ne vole, mnogima se čine suvišnima jer 'nema šanse da nešto zaboravim', no nema veće pomoći u pakiranju od popisa stvari koje morate nositi. Kolikogod ste iskusni putnik, može vam se dogoditi da nešto zaboravite. Ne odnosi se to na odjeću, nego na predmete bez kojih vjerojatno ne možete. Ništa nema jednostavnijeg od komada papira na koji ćete popisati naočale za sunce, punjače i prijenosne baterije za mobitele ili druge gadgete koje nosite, dokumente, papuče ili ono što u kofer ubacujete u zadnji čas, važne lijekove, vodiče...

Nošenje dva kofera ili ruksaka

Brojni manje iskusni putnici (a i neki iskusniji) teško će reducirati količinu odjeće i prtljage, pa često možete vidjeti po aerodromima ili po gradskim ulicama one koji jedva uspijevaju gurati ili vući dva velika kofera, ili stenju pod teretom dviju torbi ili ruksaka. Teško da će vam ikad igdje zatrebati baš sve što želite nositi i u euforiji vam se čini neophodnim. Uostalom, ako ne idete baš na kraj svijeta, računajte s time da ćete nešto od potrebnih predmeta moći nabaviti i u svom odredištu. Ako baš morate nositi nešto više stvari, stavite ih u veći kofer s kotačićima, uz jedan ruksak koji još uvijek može proći kao kabinska prtljaga u avionima.

Višak cipela

Najlakši i najbolji argument za reduciranje broja cipela koje nosite na putovanje jest da njih ne možete složiti, a još manje zarolati. Zauzimaju onoliko mjesta koliki broj nosite, i ne možete ništa napraviti da bi bile manje. Zato, dobro razmislite koja će vam obuća trebati na putovanju. Putujete li u toplije krajeve više će vam koristiti japanke nego još jedan par cipela za večernji izlazak.

Zanemarivanje vremenske prognoze

Uz sve današnje mogućnosti dobijanja informacija zvuči skoro nevjerojatno da bi netko krenuo u putničku pustolovinu a da na nekoj platformi ne provjeri vremensku prognozu. No, itekako se događa, a onda iz toga znaju proizlaziti i dosta velike greške s pakiranjem. Jasno je da će netko i bez prognoze pogoditi da na Island u jesen ne nosi kratke rukave, no vrijeme se može mijenjati iz sata u sat, pa je doista bolje provjeriti nego zažaliti, i to provjeriti što bliže trenutku polaska. Zvuči logično, ali valja se prisjetiti.

Parovi s odvojenim koferima

Kad putujete udvoje, nekako se očekuje da svatko nosi svoju torbu ili kofer. No, kako i na drugim poljima treba predvidjeti ono što se može dogoditi na putovanju, tako je i s pakiranjem. Uvijek, naime, postoji mala mogućnost da će se jedan od kofera zagubiti na putu, i sigurno ne želite da jedno od vas upadne u probleme bez prtljage. Zato, dijelite prostor. A osim toga, na taj način ćete se prisiliti na štednju prostora kako bi vam sve stvari stale u jedan, makar i malo veći kofer.

Pakiranje viška kozmetike

Mnogi, posebno žene, i na putovanju žele nastaviti sa svojim kozmetičkim tretmanima, otud i toliko preparata koji se tako često natrpaju u torbe. A zapravo, ono što vam treba su osnovni proizvodi, posebno oni za zaštitu od sunca, bez obzira putujete li na ljetovanje ili zimovanje. Jasno, kožu i zdravlje treba čuvati, a odavno znamo da pretjerano sunčanje, kao ni pretjerano mazanje kremama za sunčanje nije najbolji način za zdravi život. Zato, kad već morate, odlučite se za što prirodniju kozmetiku. A ako ipak morate ili naprosto želite nositi dodatne proizvode, zbog štednje prostora odlučite se za putna, manja pakiranja.

Nošenje cijele apoteke

Govorili smo o predviđanju nezgoda raznih vrsta, ali doista ih ne možemo sve unaprijed pogoditi. A to onda znači i da je doista nepotrebno nositi gomile lijekova i drugih preparata samo zato što nismo sigurni što nas čeka i kakvu bismo njegu dobili u slučaju zdravstvenih problema. Ako već morate, ponesite osnovni paketić za prvu pomoć, uključujući i lijekove protiv bolova. Za sve drugo, obratite se liječniku u svojoj destinaciji. Na koncu, ako ste negdje stigli avionom, tamo će biti i bolnica i ljekarni. A danas je moguće sklopiti policu putnog osiguranja za svaku eventualnost.

Slabo planiranje putovanja

Ne treba biti opsesivno obuzet planiranjem svakog trenutka na putovanju, ali okvirni itinerar puta ostavit će vam mnogo prostora za uživanje, a onda ima utjecaja i na pakiranje Primjerice, tako ćete lakše znati što ponijeti, ali isto tako i kako rasporediti prtljagu u koferu ili torbi da bude dostupnija u trenutku kad vam treba. Razne su situacije u kojoj planiranje može pomoći, jedan je i traženje smještaja, odnosno uvjeta koje treba ispuniti. Recimo, nađite apartman s perilicom, pa nećete trebati nositi ni približno toliko odjeće.

Putovanje bez vrećice za prljavo rublje

Dijelom je povezano s prethodnim savjetom, odnosno onim njegovim dijelom o perilici. Ponesite sa sobom neku vrećicu u koju ćete spremati prljavo rublje, bez obzira hoćete li ga vratiti kući ili ga prati na putovanju. Nitko ne želi miješanje čistog i prljavog rublja, pa možete iskoristiti i neku od vrećica zaostalih od šopinga.

Nepoštivanje pravila o 100 mililitara

Uskoro bi ovaj savjet mogao ispasti iz ove kompilacije jer sve više aerodroma odustaje od ovog sigurnosnog pravila koje se - kao i tolika druga - prije nekoliko godina pojavilo zbog terorističke opasnosti. No, dok postoje zračne luke u kojima će vam tražiti da u kabinskoj prtljazi ne nosite tekućinu u većim pakiranjima, učinite sebi život lakšim i držite se uputa. U suprotnom, morat ćete sve one šampone, zubne paste, lakove za kosu ili boce s pićem baciti u kantu za smeće na sigurnosnoj provjeri.

Zanemarivanje lokalnih običaja

Kod pakiranja je vrlo važno imati na umu kulturu u mjestu u koje putujemo, posebno način odijevanja. Dobro informiranje može vam putovanje samo učiniti boljim, i pomoći vam spakirati ono što vam doista treba. Ako idete u konzervativniju zemlju, ne bi trebalo nositi odjeću koja će previše izazivati, ma koliko se zalagali za liberalne stavove. Isto vrijedi i za obilaske vjerskih institucija, ili državnih ustanova i sličnog. U pravilu svi imaju dress code na koji će vas upozoriti pri dolasku, pa je bolje biti pripravan.

Nošenje previše knjiga

Kolikogod voljeli čitanje, malo je vjerojatno da će vam na putovanju trebati više od jedne ili dviju knjiga. Prvo, računajte da ćete većinu vremena provoditi istražujući mjesto u koje ste došli, i nećete imati previše vremena za čitanje. A čak i kad dođete u hotelsku sobu, ima zabavnijih načina za provesti vrijeme od čitanja.

Nekorištenje manjih torbi za organizaciju prtljage

Ovo je savjet koji najviše vrijedi za odlazak na kampiranje, ali i kod drugih vrsta smještaja dobro će vam doći različita pomagala za organizaciju prtljage. Pri tome najviše mislimo na vrećice i futrole u kojima možete sortirati odjeću i drugu prtljagu, i time je učiniti lakše dostupnom. Već smo rekli da se ne treba trpati torbama, ali mali ruksak u koji biste spremili ono što vam treba za kakav izlet ili samo šetnju po gradu ili nekoj znamenitosti uvijek je koristan. Neka bude što lakši, a nije naodmet ni paziti u koji pretinac stavljate vrijedne stvari koje bi mogle zainteresirati kradljivce.