PUŠITE DA ZABORAVITE?

Pušači mogu izgubiti čak trećinu svoje memorije

22.09.2011 u 13:01

Bionic
Reading

Ljudi koji puše mogu izgubiti oko trećine svog svakodnevnog pamćenja, kažu znanstvenici

Cigarete mogu uništiti čak trećinu memorije, kažu znanstvenici sa sveučilišta Northumbria čije je istraživanje pokazalo da pušači gube više memorije od osoba koje ne puše, piše Daily Mail

Isto je istraživanje pokazalo da osobe koje se odviknu od te nezdrave navike mogu vratiti sposobnost pohranjivanja informacija na gotovo istu razinu kao i kod nepušača.

Studija je provedena na više od sedamdeset studenata u starosti od 18 do 25 godina. Dr. Tom Heffernan koji je vodio istraživanje vjeruje da će rezultati biti korisni u kampanjama protiv pušenja.

'Budući da u Velikoj Britaniji ima 10 milijuna pušača, a u SAD-u čak u 45 milijuna, važno je razumjeti utjecaj pušenja na svakodnevne kognitivne funkcije, od kojih je potencijal memorije izvrstan primjer. Ovo je prva studija koja je ispitala može li odvikavanje od pušenja utjecati na pamćenje.'

'Već znamo da odvikavanje od pušenja ima ogroman pozitivan utjecaj na tijelo, ali ovo pokazuje kako prestanak pušenja može vratiti i kognitivne funkcije', kaže dr. Heffernan čiji će tim nastaviti ispitivati utjecaj pasivnog pušenja i utjecaj treće razine pušenja koja znači toksine koji ostaju u zavjesama i namještaju.
Prošle je godine dr. Heffernan ispitivao vezu između alkoholizma kod mladih i oštećenja memorije.