određene osobine

Psiholozi otkrili pet ključnih osobina bogataša: Evo koji tip ljudi ulazi u krug elite

09.06.2023 u 10:29

Bionic
Reading

Psiholozi su ispitivali odnos između bogatstva i osobnosti te su na kraju identificirali su pet ključnih karakteristika bogataša. Imate li ono što je potrebno da budete jedan od članova bogate elite?

Već dulje vremena megabogatom, ali potpuno rastrojenom obitelji Roy koja se nalazi u središtu HBO-ove serije 'Nasljeđe', analizirajući psihologiju i karakterne osobine narcisoidnih zvijezda. No je li to realni prikaz milijardera?

Psiholozi su ispitali odnos bogatstva i osobina pojedinca kako bi otkrili što je to točno potrebno da se postane dio bogate elite. Njihova otkrića identificiraju pet ključnih karakteristika super bogatih.

Studija, koju su proveli znanstvenici tvorenom sveučilištu i Norveškoj školi za menadžment, uzela je u obzir brojne čimbenike iz svakodnevnog života. U upitniku nešto više od 3200 sudionika upitano je o njihovoj vrijednoj imovini, nekretninama i drugim osobnim ulaganjima. Iako, naravno, nisu bili milijarderi, oko 10,8 posto njih zarađivalo je 87 tisuća eura ili više svake godine, dok je 23,7 posto imalo prihod kućanstva manji od 23 tisuća eura.

Ta svojstva su zatim promatrani kroz 'velikih pet' faktora ličnosti (eng. Big Five) koji uključuju faktore ekstraverzije, ugodnosti, savjesnosti, emocionalne stabilnosti i intelekta.

Znanstvenici su otkrili da je savjesnost pozitivno povezana s razinom bogatstva, što znači da je vjerojatnije da će bogati osjećati jači osjećaj odgovornosti. Imućniji su bili daleko manje neurotični, ali i manje ekstrovertirani, a te osobine povezane su s manjom štednjom i većom potrošnjom na skupu robu.

Pet osobina milijardera:

U većoj mjeri su savjesni, imaju izraženiji osjećaj odgovornosti i organiziranosti.

Manje su neurotični i malo je vjerojatno da će biti impulzivan kada je u pitanju potrošnja.

Nisu baš prijatni i manje je vjerojatno da će pretjerati u velikodušnosti.

Manje otvoreni za iskustva i više vezani za imovinu.

Manje ekstrovertirani i vjerojatnije je da će dobro ulagati.

Znanstvenici vjeruju da je prosječna osoba daleko impulzivnija - kupuje preskupe stvari i donosi loše investicijske odluke - od super bogatih. 'Kao prvo, nitko iz ovog istraživanja ne bi trebao izvući zaključak da ako želite poboljšati svoju financijsku situaciju, trebate promijeniti svoju osobnost', rekao je profesor Mark Fenton-O'Creevy, glavni autor studije. 'Naprotiv, saznanja iz ove studije mogu pomoći onima koji nude financijske savjete da svoje savjete prilagode osobnosti svojih klijenata. 'Dakle, na primjer, ako je klijent visoko savjestan, to je od pomoći. Međutim, na primjer, naši rezultati sugeriraju da bi ekstrovertni, ugodni i prijatni klijenti koji nisu dovoljno savjesni mogli trebati dodatnu podršku kako bi redovito štedjeli, a ekstroverti bi mogli biti skloniji impulzivnom trošenju na fizičke stvari smanjujući kapacitet ulaganja,' dodaje.

Prijatnost je također negativno povezana sa štednjom novca, a stručnjaci vjeruju da je povezana s kupnjom pretjeranih darova i prevelikim trošenjem. Oni s većim imovinskim bogatstvom također su manje otvoreni za iskustva. 'Otvorenost je bila negativno povezana s imovinskim bogatstvom vjerojatno zato što se takva vrsta bogatstva 'vezuje' na dulje vrijeme i sprječava eksperimentiranje koje je povezano s otvorenošću prema iskustvu', napisali su autori u studiji, objavljenoj u časopisu Financial Planning Review.

Ipak, profesor Fenton-O'Creevy tvrdi da je ova studija samo 'snimak u vremenu', dodatak ionako mješovitoj slici osobnosti i učinku na financijske prihode. 'Daljnja bi istraživanja mogla korisno istražiti koji kontekstualni čimbenici umanjuju te odnose, potencijalno objašnjavajući suprotne nalaze', dodao je.