INES REZO ZA TPORTAL

Psihologinja otkriva: Kako spriječiti bake i djedove da razmaze djecu

10.03.2018 u 15:48

Bionic
Reading

Bake i djedovi imaju jako velik utjecaj na život djece, a magistra psihologije Ines Rezo iz Studijskog centra socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Zagrebu i vanjska suradnica na Hrabrom telefonu savjetuje kako izbjeći vječiti sukob između baka i djedova koji često imaju potrebu razmaziti unuke i roditeljskog autoriteta s druge strane. Bez obzira na te konflikte, psiholozi su jednoglasni u tome kako bake i djedovi vrlo pozitivno utječu na djetetov emocionalni, psihički i socijalni razvoj, a vrijeme provedeno s njima uči djecu važnosti obiteljskih veza i obiteljskoj privrženosti

U našem je društvu proširena obitelj koju čine bake i djedovi vrlo česta pojava, pa mnoge roditelje spašava tzv. baka servis.

Ipak, često možemo čuti kako se bake i djedovi previše upliću u odgoj djeteta ili svojim popuštanjem unucima 'miniraju' autoritet roditelja, što rezultira neizbježnim sukobima. 

Bez obzira na te konflikte, bake i djedovi pružaju djeci sigurno utočište, često imaju mnogo vremena za djecu, kao i volje za podučavanje i druženje, što prema mnogim istraživanjima poboljšava djetetov razvoj i razvija vještine učenja, kaže Ines Rezo.

Tome u prilog govore i rezultati studije objavljeni u magazinu Journal of Research on Adolescence, koji su pokazali da blizak odnos djece s bakom i djedom pozitivno utječe na unuke koji su se kasnije više brinuli o osobama koje nisu članovi njihove obitelji i prijatelji, za razliku od onih tinejdžera koji nisu imali blizak odnos s djedom i bakom.

Bitno je priznati važnost uloge baka i djedova u životima djece

Stručnjaci kažu kako je vrlo bitno razdvojiti ulogu baka i djedova od uloge roditelja, a posebno je opasno ukoliko bake i djedovi žele preuzeti dominantnu ulogu u odgoju djeteta potkopavajući autoritet mame i tate. 

'Roditelji su ti koji vode glavnu riječ u odgoju svoje djece i koji se trebaju zauzeti za svoja stajališta. No vrlo je važno priznati bakama i djedovima važnost njihove uloge u životima djece, kao i pokazati zahvalnost za situacije u kojima pomažu roditeljima. Nije poanta izbjeći svađu i gurnuti stvari pod tepih, nego je važno da i u sukobima potičemo otvoreni razgovor te izražavanje svojih osjećaja i stajališta bez osuđivanja drugih. Nekako svi zaboravljamo da je uspostavljanje dogovora oko načina i količine sudjelovanja bake i djedova u odgoju djece proces, a ne jednokratni događaj. To znači da je potrebno vrijeme i uzajamno razumijevanje i strpljivost da se postigne određeni dogovor', objašnjava psihologinja Ines Rezo.

VAŽAN JE RAZGOVOR

Kako postaviti jasne granice u odgoju?

'Nedopustivo je da bake i djedovi na bilo koji način ispred djeteta kritiziraju roditelje i njihov odgoj, kao i da nasamo govore djetetu da je njihov otac prestrog prema njima ili da ih mama ne zna dobro nahraniti. U toj situaciji vrlo je važno da roditelji prekinu taj razgovor, zamole dijete da napusti prostoriju i objasne bakama i djedovima da takav način razgovora njima nije prihvatljiv te da je štetan za dijete', rekla je Ines Rezo. Također je važno, dodaje ona, da se otvori prostor za iskren razgovor s bakama i djedovima u kojem se može izraziti nezadovoljstvo, ali smireno, uvažavajući jedni druge i pokušavajući razumjeti različite pozicije - roditeljsku, u kojoj oni imaju prava i odgovornosti odlučiti kako će se brinuti o djeci, kao i poziciju baka i djedova koji žele biti dio obitelji i pridonijeti obiteljskom životu svojim iskustvima. 'Naposljetku, u razgovoru je važno naglasiti da je za zdrav razvoj djeteta važan autoritet roditelja, kao i harmonija u obiteljskim odnosima', objasnila je.

Ono što smeta mnogim roditeljima je to što, vrlo često u najboljoj namjeri, bake i djedovi zapravo svojim popuštanjima razmaze unuke, a roditelji, budući da mnogi nemaju previše izbora kad je u pitanju čuvanje djece, moraju pristati na različite kompromise.

Za djecu je najvažnija ljubav i pažnja kroz zajedničko vrijeme

'Odnosi koje bake i djedovi stvaraju s unucima mogu biti obilježeni djetetovom rečenicom: 'Kod bake se sve može!' No, kao i roditelji, iznimno je važno da i bake i djedovi znaju da je za djecu najvažnija ljubav i pažnja kroz zajedničko vrijeme, igru i zagrljaje, a ne beskonačna količina slatkiša ili igračaka', kaže psihologinja Rezo.  

Ines Rezo: Vrlo je važno da partneri zajednički donesu odluke ili da se barem ne potkopavaju međusobno u razgovoru s bakama i djedovima Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Dakako, sukobi između predstavnika dviju generacija su neizbježni, a osobito kad se radi o odgoju djece. 

Partneri moraju zajednički donositi odluke koje se tiču odgoja djece

'Razlozi sukoba između roditelja i baka i djedova mogu biti vrlo različiti, od prehrane djece kao velike teme kod novopečenih roditelja, načina provođenja slobodnog vremena s njima, vremena odlazaka na spavanje, načina discipliniranja djece i sličnog. Posebno složeno može biti ako se sami partneri ne mogu složiti oko nekog dijela odgoja pa ulaze u pakt s bakama i djedovima protiv drugog roditelja. To može donijeti mnogo frustracije, bola i problema u partnerskim odnosima. Vrlo je važno da partneri zajednički donesu odluke ili da se barem ne potkopavaju međusobno u razgovoru s bakama i djedovima', otkriva psihologinja.

ŠTO NAPRAVITI

Najbolji savjeti za roditelje i bake i djedove

'Roditelji, svakako uključite bake i djedove u živote svoje djece. Kada vam je to teško, pokušajte se prisjetiti svojih baka i djedova i koliko su oni značili za vas, bez obzira kako su se slagali s vašim roditeljima. Zahvalite bakama i djedovima na njihovu trudu i ljubavi koju daju vašoj djeci. Iskoristite slobodno vrijeme dok su djeca kod baka i djedova i napravite nešto samo za sebe', kaže Rezo.

Što se tiče baka i djedova, za razliku od slatkiša i igračaka, igra i pričanje priča ostaju u sjećanju unuka cijeli život. 'Vaša djeca imaju pravo odlučivati o svom roditeljstvu, podržite ih u tome. Uživajte u svojoj ulozi i vremenu koje provodite s unucima', poručila je.

Roditelji smatraju da se bake i djedovi pretjerano uključuju u odgoj djece, što kod njih može potaknuti osjećaj da nisu kompetentni kao roditelji i pojačati osjećaj nesigurnosti oko roditeljstva, objašnjava psihologinja, što je mnogima, kako kaže, ionako opterećujući faktor u odgoju djece.

'S druge strane, bake i djedovi mogu doživljavati otpor roditelja prema njihovim savjetima kao znak da su postali 'višak' i da njihovo mišljenje nikome nije vrijedno, što je svakako bolan osjećaj za svakog pojedinca. Zato je iznimno važno otvoreno razgovarati o takvim doživljajima', rekla je.